به گزارش رکنا، این تحقیق که در نشریه «نورولوژی» منتشر شده، سعی دارد نسبت به پیامدهای نوشیدن الکل آگاهی بیشتری به مردم ارائه کند.
دکتر «لینا ون»، پزشک اورژانس و استاد دانشگاه جورج واشینگتن، اظهار داشت که در این پژوهش، بافت مغزی بیش از ۱۷۰۰ نفر که به طور میانگین ۷۵ سال سن داشتند، پس از مرگ مورد آزمایش قرار گرفته است. دانشمندان نشانههایی از آسیب مغزی مانند ضایعاتی به نام «آرتریواسکلروز هیالینی» که با مشکلات حافظه و شناختی مرتبط است و نیز «گرفتگیهای پروتئین تائو» که در بیماری آلزایمر مشاهده میشود را بررسی کردند.
به علاوه، اطلاعات مربوط به میزان مصرف الکل این افراد از خانوادههایشان گردآوری شد. افراد مورد مطالعه بر اساس الگوی مصرف الکل به چهار گروه تقسیم شدند: کسانی که هرگز الکل مصرف نکرده بودند، کسانی که هفت نوشیدنی یا کمتر در هفته مصرف کرده بودند، کسانی که هشت نوشیدنی یا بیشتر در هفته مصرف میکردند، و کسانی که پیش تر الکل مصرف میکردند اما مصرف خود را متوقف کرده بودند.
نتایج نشان داد مصرف سنگین الکل خطر ابتلا به آرتریواسکلروز هیالینی را تا ۱۳۳ درصد افزایش میدهد؛ حتی اگر عواملی مانند سیگار کشیدن نیز در نظر گرفته شوند. همچنین، کسانی که مصرف الکل را متوقف کرده بودند، همچنان تا ۸۹ درصد در معرض این آسیب بودند و مصرفکنندگان متوسط نیز ۶۰ درصد بیشتر در معرض خطر قرار داشتند.
کسانی که به صورت سنگین الکل مصرف میکردند، همچنین بیشتر دچار گرفتگیهای پروتئین تائو میشدند و به طور میانگین ۱۳ سال زودتر از کسانی که هرگز الکل ننوشیده بودند، فوت میکردند.
به گزارش یورونیوز، دکتر ون افزود که این یافتهها بیانگر آثار ماندگار الکل روی مغز است. حتی با ترک مصرف سنگین الکل، برخی از نشانههای آسیب پایدار در مغز باقی میماند، هرچند قطع مصرف باعث کاهش خطر میشود.
دکتر ون در توضیح تاثیرات کوتاهمدت الکل بر مغز گفت: مصرف الکل میتواند مسیرهای ارتباطی مغز را مختل کند و بر توانایی تفکر، هماهنگی، تعادل، گفتار و قضاوت اثر منفی بگذارد. مصرف شدید الکل در مدت کوتاه ممکن است عملکرد نواحی حیاتی مغز که تنفس و ضربان قلب را کنترل میکنند مختل کند.
به گفته وی، افرادی که دچار اختلال مصرف الکل هستند، ممکن است به تدریج تخریب مغزی و کاهش قدرت تفکر را تجربه کنند. همچنین، سندرمی به نام «ورنیکه-کورساکوف» که به مصرف شدید الکل مرتبط است، میتواند به ناتوانی دائمی و از دست دادن حافظه بلندمدت منجر شود. حتی مصرف کم الکل ارتباط مستقیمی با پیری زودرس و کوچک شدن حجم مغز دارد.