باد معده (گاز روده) یکی از شرمآورترین عملکردهای بدن است. با اینکه این پدیده کاملاً طبیعی بوده و نشانهای از عملکرد صحیح سیستم گوارش است، گاهی اوقات با بوی غیرمنتظرهای همراه میشود. متخصصان دلیل بوی بدتر بودن برخی بادهای معده را و اینکه چگونه این بو میتواند سرنخهایی درباره وضعیت رودههای شما می گوید را توضیح دادند.
به گزارش روزیاتو، همه چیز با مولکولهای بزرگ موجود در غذاهایی که میخوریم آغاز میشود. این مولکولها عمدتاً از کربن، اکسیژن، هیدروژن و به مقدار کمتر، نیتروژن و اتمهای گوگرد تشکیل شدهاند.
وقتی این مواد به روده ما میرسند، میکروبیوم – اکوسیستم باکتریهای ساکن روده – شروع به تجزیه آنها به مولکولهای کوچکتر میکند. گازهای تولید شده در این فرایند به طور طبیعی از بدن ما خارج میشوند – گاهی به شکل یک باد معده پر سر و صدا.
در حالی که بیشتر این گازها بیبو هستند، هیدروژن سولفید است که بوی متعفن آشنا را تولید میکند.
اگر گاز روده شما به طور خاص بدبو است، ممکن است علت آن علاقه شما به تخممرغ یا گوشت قرمز باشد. ارتباط مستقیمی بین آنچه میخورید، میزان گازی که معده شما تولید میکند و بوی آن گاز وجود دارد. این وضعیت به دلیل تأثیر متفاوت هر غذا بر بدن و میکروبهای روده شماست.
برای مثال، هیدروژن سولفید – بدبوترین گاز تولید شده توسط میکروبهای روده – تنها در صورتی تولید میشود که غذای شما حاوی گوگرد باشد. گوگرد معمولاً در اسیدهای آمینه سیستئین و متیونین یافت میشود، که بخشی از پروتئینها هستند. سطح این اسیدهای آمینه در پروتئینهای حیوانی مانند تخممرغ و گوشت قرمز، معمولاً بالاتر از پروتئینهای گیاهی است.
دکتر آلارت توضیح داد که نیازی به حذف کامل پروتئین از رژیم غذایی نیست، زیرا بدن به آن نیاز دارد. با این حال، رعایت اعتدال کلید اصلی است، زیرا تنها زمانی که بیش از حد این مواد غذایی را مصرف میکنید، پروتئین به روده بزرگ میرسد، جایی که مولکولهای بدبو از آن تولید میشوند.
فعالیت میکروبیوم همچنین اسیدهای چرب فرار تولید میکند. این اسیدها به سلولهای پوشاننده روده بزرگ غذا میرسانند، اما میتوانند همراه با گاز آزاد شده از بدن خارج شوند.
سه اسید چرب فرار مهم استات، پروپیونات و بوتیرات هستند که همگی با سلامت خوب روده مرتبط هستند، اما بوی سرکه، جوراب بدبو و استفراغ میدهند. این مواد عمدتاً زمانی تولید میشوند که باکتریهای روده، غذاهای فیبردار مانند غلات کامل، میوهها، سبزیجات و حبوبات را تجزیه میکنند.
روده شما جنگلی پیچیده از تعاملات بین بدن، میکروبهای آن و غذای شماست. و همانطور که میکروبیوم هر فرد منحصر به فرد است، باد معده تولید شده توسط آنها نیز منحصر به فرد است. بادهای معده نشانهای از کار کردن میکروبهای روده هستند، و ورزش راه خوبی برای اطمینان از حرکت مناسب همه چیز در سیستم گوارش است.
نفخ بخشی طبیعی از زندگی است. یک فرد معمولی روزانه ۱۳ تا ۲۱ بار، چه آگاهانه و چه ناآگاهانه، گاز دفع میکند. این گاز میتواند با سرعتی تا ۳.۰۴۸ متر بر ثانیه حرکت کند.
مصرف مکرر گوشت قرمز میتواند عامل گاز ناخوشایند باشد. گوشت گاو حاوی اسید آمینه متیونین است که حاوی گوگرد است. وقتی بدن این اسید آمینه را تجزیه میکند، باکتریهای روده آن را به هیدروژن سولفید تبدیل میکنند که باعث ایجاد گاز بدبو میشود.
بخش های چرب گوشت قرمز میتوانند هضم را به دلیل مولکولهای پیچیدهای که تجزیه آنها برای بدن زمان بیشتری میطلبد، کند کنند.
سیر پر از ترکیباتی به نام فروکتانها است، کربوهیدراتهای قابل تخمیر که در پیاز، ترهفرنگی، پیازچه و گندم نیز یافت میشوند. سیستم گوارش انسان نمیتواند فروکتانها را متابولیزه کند.
مانند سایر غذاهای این فهرست، مرغ حاوی مقدار زیادی گوگرد است، عمدتاً به دلیل اسیدهای آمینه متیونین و سیستئین. مرغ سرخشده به دلیل مقدار روغن مورد استفاده برای تهیه آن، چربی بالایی دارد. غذاهای پرچرب به آرامی هضم میشوند و منجر به تخمیر در روده میشوند.
بدن در هضم شیرینکنندههای مصنوعی مانند استویا و آسپارتام، شیرینکننده موجود در نوشابهها، مشکل دارد. بسیاری از شیرینکنندهها به طور کامل توسط بدن هضم نمیشوند و میتوانند از روده کوچک به روده بزرگ عبور کنند، جایی که فرآیند تخمیر آغاز میشود.