رمزگشایی از بازگشت ایران و آمریکا به میز مذاکره/ اسرائیل در شوک دهن‌ کجی ترامپ

اقتصادنیوز یکشنبه 24 فروردین 1404 - 06:20
اقتصادنیوز: به ادعای ناظران رایزنی های روز شنبه در مسقط می تواند مقدمه ای باشد برای آغاز رایزنی ها مشروط بر آن که ترامپ از خواسته های حداکثری اش عقب نشسته و تهران ضمانت های لازم را دریافت کند، با این همه گروهی با استناد به همین متغیرها مدعی اند که امید چندانی به حصول توافق نیست چرا که خواسته های طرف آمریکایی حداکثری است؛ گزاره ای که در حد ادعا است و اثبات نشده است.

به گزارش اقتصادنیوز، نیو عرب با انتشار گزارشی مدعی شد، تهران و واشنگتن روز شنبه مذاکرات غیرمستقیمی را در مسقط آغاز کردند؛ مذاکراتی که پس از تبادل محرمانه پیام ها با میانجی‌گری عمان ترتیب داده شده، اما بی‌اعتمادی عمیق همچنان بر این گفت‌وگوها که محور اصلی آن برنامه هسته‌ای ایران است، سایه افکنده است. در همین راستا منابع آگاه روز سه‌شنبه به نسخه عربی روزنامه العربی الجدید، گفتند که این مذاکرات پس از مجموعه‌ای از ارتباطات پنهانی میان دو طرف و با میانجی‌گری مسقط برنامه‌ریزی شده است. این تبادل پیام‌ها در پی پاسخ ایران به نامه از رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، خطاب به رهبری، در ماه گذشته آغاز شد. این منابع که نخواستند نامشان فاش شود، مدعی شدند وزارت امور خارجه ایران در تاریخ ۲۷ مارس (۸ فروردین) پاسخ خود را به عمان تحویل داد تا آن را به دولت آمریکا منتقل کند.

رایزنی زیر سایه بی اعتمادی

یکی از منابع ادعا کرد: «همین که ایران پاسخ داد — و نامه را نادیده نگرفت — باعث شکسته شدن بن‌بست دیپلماتیک و آغاز جدی روند حرکت به سمت مذاکرات غیرمستقیم شد». پس از ارسال پاسخ از سوی تهران، پیامی از آمریکا دریافت شد که در آن واشنگتن آمادگی خود را برای آغاز سریع مذاکرات اعلام کرده بود. در حالی که پیام ایران از آمادگی برای گفت‌وگوهای غیرمستقیم حکایت داشت، اما مقامات ایرانی همچنان نسبت به نیت واقعی آمریکا بی‌اعتماد هستند. به ادعای ناظران مقامات ایرانی امید چندانی به پیشرفت مذاکرات ندارند و نسبت به تلاش آمریکا برای گسترش دامنه گفت‌وگوها فراتر از مسئله هسته‌ای ابراز تردید کرده‌اند — گزاره ایکه تهران قاطعانه آن را رد کرده است. در همین راستا یکی از مقامات ارشد ایرانی گفت: «ترامپ خواستار توافقی جدید است: پایان فعالیت منطقه‌ای ایران، برچیدن کامل برنامه هسته‌ای و توقف فعالیت‌های موشکی. این‌ها برای تهران قابل پذیرش نیست. دفاع از کشور غیرقابل مذاکره است». در حالی که آمریکا از تمایل خود به گفت‌وگوهای مستقیم سخن گفته، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز سه‌شنبه بار دیگر تأکید کرد که تهران در شرایط کنونی تنها به مذاکرات غیرمستقیم رضایت می‌دهد؛ آن هم به دلیل فشارها و تهدیدهای مداوم واشنگتن. او به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت: «مذاکرات غیرمستقیم می‌تواند ضامن گفت‌وگویی واقعی و مؤثر باشد». عراقچی ریاست هیئت ایرانی را بر عهده دارد و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، ریاست تیم آمریکایی. بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان نیز نقش میانجی را ایفا خواهد کرد. به ادعای نیو عرب، یک منبع مطلع از برنامه‌ریزی‌های آمریکا تأیید کرد که گفت‌وگوها عمدتاً سیاسی خواهد بود و جنبه فنی نخواهد داشت. تهران همچنین به دنبال دریافت تضمین‌هایی است مبنی بر اینکه هرگونه توافق احتمالی بر پایه توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ استوار خواهد بود — توافقی که حقوق هسته‌ای ایران را حفظ می‌کرد و مانع از انحراف مذاکرات به موضوعات دیگر می‌شد. مقامات ایرانی تصریح کرده‌اند که تنها در صورتی به مذاکرات رو در رو تن خواهند داد که ایالات متحده پیش از آن اقدام ملموس انجام داده و حسن نیتش را نشان دهد ؛ اقداماتی مانند رفع بخشی از تحریم‌ها یا آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران.

2

حمایت روسیه و بازی پیچیده اسرائیل

به ادعای نیو عرب، روسیه از مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم میان ایران و آمریکا حمایت کرده و آن را راهی برای کاهش تنش‌ها دانسته است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، تأیید کرد که «تماس‌هایی» در عمان برنامه‌ریزی شده است. در همان روز، مجلس دومای روسیه توافق‌نامه مشارکت راهبردی ۲۰ ساله با ایران را به تصویب رساند؛ نشانه‌ای از روابط رو به گسترش میان دو کشور.دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در کنفرانس خبری مشترک با نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، در روز دوشنبه گفت که دیپلماسی را به تقابل ترجیح می‌دهد. او گفت: «فکر می‌کنم همه موافق‌اند که رسیدن به توافق بهتر از انجام کارهای بدیهی است — و صادقانه بگویم، من علاقه‌ای به آن اقدامات بدیهی ندارم. اسرائیل هم، اگر بتواند، چنین چیزی نمی‌خواهد». به ادعای این وبگاه، نتانیاهو که مدت‌هاست خواستار اقدام نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران است، مدعی شده که راه‌حل دیپلماتیک می‌تواند پذیرفتنی باشد — البته تنها در صورتی که شامل برچیدن کامل برنامه هسته‌ای ایران باشد، مشابه آنچه در مورد برنامه هسته‌ای لیبی رخ داد. از مذاکرات در مسقط، به عنوان رایزنی های «اکتشافی» یاد شده که تمرکز اصلی آن بر تعیین چارچوب و دستور کار برای مذاکرات آتی خواهد بود. به گفته منابع ایرانی، تهران نشانه‌هایی مثبت در مورد چارچوب مذاکرات دریافت کرده، اما همچنان تا پیش از آغاز گفت‌وگوها با احتیاط رفتار می‌کند. مقامات ایرانی همچنین اعلام کرده‌اند که ایران آماده بحث درباره کاهش تنش‌های منطقه‌ای است، اما این گفت‌وگوها نباید به بهای منافع یا روابط راهبردی ایران تمام شود. یکی از مقامات در این باره گفت: «ما اجازه نخواهیم داد که سیاست‌های منطقه‌ای یا اتحادهای راهبردی‌مان زیر سؤال برود.»

 

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.