چین و پاکستان در توافقی تاریخی، برای اعزام نخستین فضانورد خارجی به ایستگاه فضایی تیانگونگ به تفاهم رسیدند. براساس این توافق، فضانوردی پاکستانی آموزش میبیند و نخستین فضانورد غیرچینی است که به ایستگاه فضایی این کشور اعزام میشود.
توافق چین و پاکستان برای همکاری در انتخاب، آموزش فضانوردان پاکستانی و مشارکت در مأموریتهای پروازی ایستگاه فضایی چین، بین دفتر مهندسی فضانوردی سرنشیندار چین (CMSE) و کمیسیون تحقیقات فضایی و جو فوقانی پاکستان (SUPARCO) امضا شده است.
مراسم امضای این توافقنامه در دفتر نخستوزیری پاکستان در اسلامآباد برگزار شد و «لین شیچیانگ»، معاون مدیر CMSE، و «محمد یوسف خان»، رئیس SUPARCO، این سند را امضا کردند.
طبق اعلام CMSE، این نخستین بار است که چین فرایند انتخاب و آموزش فضانورد را برای کشوری خارجی انجام میدهد و فضانوردی غیرچینی به ایستگاه فضایی این کشور اعزام میشود.
فرایند انتخاب فضانوردان پاکستانی حدود یک سال زمان میبرد. این افراد برای گذراندن دورههای آموزشی به چین میروند. در سالهای آینده، فضانوردان چینی و پاکستانی طبق برنامه به ایستگاه فضایی تیانگونگ اعزام میشوند و مأموریتهایی کوتاهمدت مشترک انجام میدهند.
ایستگاه فضایی تیانگونگ که از 2022 عملیاتی شده، در مدار پایین زمین و در ارتفاعی بین 340 تا 450 کیلومتری قرار دارد. این ایستگاه از 3 ماژول اصلی تشکیل شده و نخستین مأموریت سرنشیندار آن سال 2021 با نام شنژو 12 انجام شد که تنها ماژول مرکزی در مدار قرار داشت.
در جدیدترین مأموریت، در دسامبر سال گذشته 2 فضانورد چینی به نامهای «کای شوجه» و «سونگ لینگدونگ» در مأموریت شنژو 19 موفق شدند رکورد 9 ساعت راهپیمایی فضایی را ثبت کنند.