به گزارش خبرنگار مهر، ابراهیم رضایی در تشریح جلسه عصر امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت: جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بعد از ظهر امروز یکشنبه ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۴ با حضور آقای تختروانچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه برگزار شد.
وی ادامه داد: آقای تختروانچی در این جلسه به اعضای کمیسیون امنیت ملی گزارشی از مذاکرات مسقط ایران و آمریکا با میانجیگری و واسطهگری عمان ارائه داد و گزارش وی راجع به محتوا و شکل مذاکرات بود.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تختروانچی چند نکته در این جلسه گفت از جمله اینکه این مذاکرات غیرمستقیم بود، ما زیر بار مذاکرات مستقیم نرفتیم، محل استقرار هیئتها جدا بود، مذاکره در منزل وزیر خارجه عمان برگزار شد. تختروانچی گفت که در جلسه اول تلاش بر این بود که مبنای مذاکرات را مشخص کنیم و گفت ما به جدیت آمریکاییها اطمینان نداریم و مطمئن نیستیم.
رضایی گفت: معاون سیاسی وزیر امور خارجه تاکید کرد که مذاکره صرفاً در موضوع هستهای است و در موضوعات دیگر نیست و اینکه ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران، زبان تهدید را نمیپذیریم و در صورت تهدید، مقابله به مثل میکنیم.
وی افزود: تختروانچی اشارهای به سوابق منفی آمریکاییها در توافقات کرد، از جمله اینکه در گذشته آمریکاییها از برجام خارج شدند و ما این تجربه را داریم، لذا امروز آمریکاییها باید اعتماد ما را جلب کنند و گفت که چهار دور مذاکرات غیرمستقیم به صورت رفت و برگشت در نشست روز گذشته مسقط جریان داشت و فضای مذاکرات هم مثبت بود.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس تصریح کرد: معاون سیاسی وزیر خارجه گفت که در مذاکرات، تهدید موضوعیتی نداشت و مسئله منفی مطرح نشد، ما آمریکا را مسئول تحریمها میدانیم و مطالبه و هدف ما رفع تحریمهاست.
وی اظهار کرد: تختروانچی به نقل از آمریکاییها گفت که آنان گفتند که ما در مذاکرات جدی هستیم و به دنبال جنگ هم نیستیم و اعلام آمادگی برای رفع نگرانیهای ایران کردند.
وی ادامه داد: معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت که در نهایت در مذاکرات دیروز به این تفاهم رسیدیم که جلسه بعدی شنبه آینده باشد و در آن چهارچوب توافق را که مبنای مذاکرات است، ارائه دهیم و میخواهیم چارچوب مذاکرات را مشخص کنیم.
رضایی بیان کرد: تختروانچی در عین حال تاکید کرد که مذاکرات صرفاً در حوزه هستهای است و گفت که ما فعلاً مرحله به مرحله جلو میرویم و هم اکنون وارد جزئیات نشدیم، آمریکا باید تضمین دهد که تحریمها برداشته میشود. وی به نقل از طرف آمریکایی گفت که ما به آنچه با شما به توافق برسیم، عمل خواهیم کرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تختروانچی گفت مذاکرات آینده هم با به واسطه عمان خواهد بود و ما بر این تاکید داریم، از سوی دیگر دغدغه و مطالبه ما در مذاکرات، رفع تحریمهاست.
رضایی اظهار کرد: طبق گفته تختروانچی مذاکره بعدی ایران و آمریکا در اروپا خواهد بود البته با مدیریت و میزبانی عمان برقرار خواهد شد. وی اشارهای به صحبت عراقچی و ویتکاف در مسقط در پایان مذاکرات کرد که بعد از اتمام مذاکرات یک صحبت کوتاهی بین وزیر خارجه ما و در حضور وزیر خارجه عمان با نماینده آمریکا صورت گرفت و خیلی کوتاه بود.
رضایی اظهار کرد: تختروانچی در ارتباط با ارزیابی خود از مذاکرات گفت که الان برای ارزیابی خیلی زود است، چون هنوز ما وارد جزئیات نشدیم، در عین حال که حرفها مثبت بوده اما ما نمیتوانیم به آنها اعتماد کنیم، تاکید کرد که ما نباید ذهنمان از کارهای دیگر از جمله در حوزه دفاعی دور شود و باید آمادگیهای خودمان را در حوزههای مختلف داشته باشیم، باید در چارچوب اسناد بالادستی از جمله قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و در هماهنگی با بخشهای مختلف کار را جلو میبریم اما فعلاً قضاوت نمیکنیم که آیا به توافق میرسیم یا به توافق نمیرسیم.
وی ادامه داد: معاون سیاسی وزیر امور خارجه بر یکپارچگی در داخل کشور تاکید کرد و اینکه ما نباید در موضوع مذاکرات ذوق زده یا ناامید شویم.
رضایی گفت: همچنین یک ابراز تمایل و استقبالی کرده بودند آمریکاییها برای سرمایه گذاری در ایران که تختروانچی به نقل از آنها گفت که آمریکاییها گفتند که برای حل و فصل موضوع جدی هستند.
رضایی بیان کرد: نکته دیگر اینکه قدرت منطقهای ایران، دستاوردهای هستهای و همینطور دستاوردهای موشکی و بحث تحقیق و توسعه جزو خطوط قرمز ماست و موارد مذکور خلاصه سخنان آقای تخت روانچی در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس بود.
وی گفت: اعضای کمیسیون امنیت ملی هم نکات، دغدغهها و سوالات خودشان را در این جلسه مطرح کردند، از جمله اینکه لزوم داشتن چهارچوب در مذاکرات و اینکه فضا مدیریت شود تا که اگر توافق نکردیم، سرخوردگی پیش نیاید. لزوم رفع تحریم به جای تعلیق آنها، تاکید بر عدم تکرار اشکالات برجام، لزوم پاسخ قاطع به تهدیدهای آمریکا، اشاره به بدبینی به ترامپ و دولت وی، تاکید بر چند جانبه گرایی از جمله نکاتی بود که در این جلسه به آن اشاره شد.
رضایی در ادامه، گفت: در ابتدای جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی هم بررسی لایحه ساماندهی پرندههای هدایتپذیر از راه دور یا پهپاد غیرنظامی بعد از چند جلسه به پایان رسید. این لایحه در ۲۴ ماده به تصویب کمیسیون امنیت ملی رسید و برای بررسی در نوبت صحن قرار خواهد گرفت.