به گزارش اقتصادنیوز، سرمای کمسابقه در ماه آوریل، کشاورزی ترکیه را تحت تأثیر قرار داده و زنگ خطر جدیدی برای تورم غذایی این کشور به صدا درآورده است؛ مسئلهای که میتواند مسیر کاهش نرخ تورم را با چالش مواجه کند.
براساس آنچه بلومبرگ گزارش داده است: ابراهیم یوماکلی، وزیر کشاورزی ترکیه، روز جمعه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) اعلام کرد: «ما یکی از شدیدترین موجهای سرما را از سال ۲۰۱۴ تجربه کردیم.»
او تاکید کرد که دمای هوا در برخی مناطق طی روزهای ۱۰ تا ۱۲ آوریل به کمتر از منفی ۱۵ درجه سانتیگراد رسید و این موضوع به محصولات کشاورزی آسیب جدی وارد کرده است.
به گفته یوماکلی، این سرمازدگی شدید که با بارش برف، تگرگ و یخزدگی همراه بود، در برخی مناطق ترکیه به عنوان بدترین رویداد فوری آبوهوایی در بیش از یک دهه گذشته توصیف شده است. براساس اعلام وزارت کشاورزی، تیمهای ارزیابی میدانی در مناطق آسیبدیده مستقر شدهاند و از کشاورزان خواسته شده خسارات خود را به دفاتر محلی و شرکتهای بیمه گزارش دهند.
این خسارات در حالی رخ میدهد که ترکیه در مسیر کنترل تورم قرار داشت. براساس آمار رسمی، نرخ تورم سالانه ترکیه در ماه گذشته به ۳۸.۱ درصد کاهش یافته و بانک مرکزی این کشور کاهش نرخ تورم به ۲۴ درصد تا پایان سال را هدفگذاری کرده است. با این حال، بخش قابل توجهی از تورم در ترکیه تحت تأثیر افزایش قیمت مواد غذایی است و وقوع چنین رویدادهایی میتواند روند نزولی نرخ تورم را متوقف کند.
افزایش قیمت محصولات کشاورزی، از جمله میوهها، سبزیجات و غلات میتواند بار دیگر فشار تورمی را بر مصرفکنندگان ترک افزایش دهد. بهویژه آنکه در ماههای اخیر، دولت ترکیه برای تثبیت ارزش لیر و کاهش فشارهای اقتصادی، اقدامات گستردهای را آغاز کرده بود.
وزیر کشاورزی ترکیه تاکید کرده که دولت از تولیدکنندگان آسیبدیده حمایت خواهد کرد تا روند تولید متوقف نشود و زنجیره تأمین دچار بحران نشود. با این حال، هنوز ارزیابی دقیقی از میزان خسارت واردشده به بخش کشاورزی ارائه نشده و برآوردهای دقیق در روزهای آینده منتشر خواهد شد.
لیر ترکیه هم در هفتههای اخیر با نوساناتی مواجه شده است. در میانه مارس، پس از بازداشت شهردار استانبول، اکرم اماماوغلو، بازار ارز ترکیه با شوک منفی روبهرو شد و لیر بیشترین افت هفتگی خود در دو سال اخیر را تجربه کرد. اگرچه این نوسانات تا حدی با مداخلات بانک مرکزی مهار شدهاند، اما وقوع بحرانهایی مانند سرمازدگی گسترده میتواند بار دیگر ثبات ارزی را تحت تأثیر قرار دهد.
به نظر میرسد ترکیه در فصل بهار با چالش تازهای در حوزه کشاورزی و سیاستگذاری اقتصادی روبهرو شده است؛ چالشی که اگر کنترل نشود، میتواند بار دیگر موتور تورم را روشن کند و برنامههای دولت برای مهار آن را به تأخیر بیندازد.
در همین حال، چشمانداز مبهم از آینده تورم غذایی میتواند بر بازار ارز تأثیر بگذارد؛ بازاری که در ماههای اخیر نسبت به اخبار سیاسی و اقتصادی داخلی حساسیت بالایی نشان داده است. از آنجا که قیمت مواد غذایی سهم بالایی در سبد مصرفی خانوارهای ترکیه دارد، هرگونه افزایش در این بخش ممکن است انتظارات تورمی را بالا ببرد و فشار مضاعفی بر ارزش لیر وارد کند. در چنین فضایی، نوسانات ارزی و واکنش بازار به تحولات اقتصادی بیش از پیش اهمیت پیدا میکند.
امروز قیمت لیر ترکیه در جریان معاملات بازار افت 270 تومانی را تجربه کرد و 2240 تومان قیمت گذاری و خرید و فروش شد.
نرخ تبدیل دلار آمریکا به لیر ترکیه امروز برابر 38.024 است و هر یک دلار آمریکا برابر است با 38.024 لیر ترکیه است.
ریال عمان هم امروز در بازار کاهش قیمت را نسبت به روز کاری گذشته تجربه کرد و 223400 معامله شد. هر ریال نسبت به روز گذشته ریزش 26440 تومانی داشته است.
بات در پایان فعالیت امروز بازار ارز تهران 2564 تومان نرخ گذاری شد تا نسبت به روز گذشته افت 304 تومانی را تجربه کرده باشد.
امروز همچنین قیمت درهم امارات در جریان مبادلات ارزی انجام شده در بازار ارز تهران، عقب نشینی کرده است و 23409 تومان نرخ گذاری شد. هر درهم کاهش ارزش 2880 تومانی را تجربه کرد.
در بازار ارز تهران قیمت منات آذربایجان کاهش را نسبت به روز پیش تجربه کرد و 50730 تومان نرخ گذاری و معامله شد تا 6020 تومان ارزان شده باشد.
همچنین نرخ برابری منات آذربایجان و دلار آمریکا امروز به 1.7 رسید که تغییری نسبت به روز گذشته نداشت.
معاملات بازار در حالی سپری شد که قیمت درام ارمنستان 221 تومان ارزش گذاری و خرید و فروش شد تا افت 26 تومانی داشته باشد.
قیمت دینار هم در بازار ارز تهران نسبت به روز گذشته افت قیمت هفت تومانی داشت. هر دینار امروز 58 تومان معامله شد.
بازار ارز تهران امروز را در حالی به پایان برد و بسته شد که قیمت لاری گرجستان نتوانست در مقابل جناح کاهشی فعال در بازار مقاومت کند و مسیر کاهشی را در پیش گرفت. هر لاری عصر امروز 31630 تومان قیمت خورد تا رشد ارزش 3750 تومانی را تجربه کرده باشد.
امروز همچنین قیمت رینگیت مالزی افت 2300 تومانی را تجربه کرد و در حالی معاملات را به پایان رساند که 19460 تومان قیمت خورد.
خلاصه معاملات امروز پیام آور خبری تازه برای معامله گران نبود و نسبت به روز گذشته قیمت ارزها در سایه نوسان دلار، سقوط کردند.