خبرگزاری مهر، گروه استانها - پروانه شیری: هزینههای گزاف دندانپزشکی، ضعف در پوشش بیمهای و تورم و گرانی مدتی است گریبانگیر مردم شده و مطبهای خالی و گلایههای مردم از هزینههای بالای دندانپزشکی، حکایت از مشکلات بزرگی دارد که این مسئله مستلزم توجه ویژه دست اندرکاران است.
درد گرانتر از هزینههای دندانپزشکی
در حالی که مردم از هزینههای بالای تعرفه دندانپزشکی گلایه دارند، متولیان امر معتقدند نرخها براساس مصوبه وزارت بهداشت تعریف میشود و هزینههای دندانپزشکی در ایران از بسیاری از کشورهای همجوار هم کمتر است. حال در این اوضاع بسیاری از مردم به ناچار گاه از هزینههای زندگی خود میزنند و گاه از خیر درمان میگذرند.
در این میان یکی از شهروندان که به گفته خودش سالانه بیش از ۵۰ درصد درآمدش صرف هزینههای دندانپزشکی میشود میگوید: اگرچه هزینههای دندانپزشکی از گذشتههای دور سرسام آور بوده اما طی سالهای اخیر، این هزینهها چندین برابر شده است به طوری که دیگر حتی توان مراجعه به دندانپزشکی را هم نداریم.
وی اظهار میکند: در حالی که حقوق ماهیانهام ۸ میلیون تومان است اما ماه گذشته تنها برای ترمیم یک دندان ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان پرداخت کردم.
یکی دیگر از شهروندان هم میگوید: با اینکه یکی از دندانهایم پوسیدگی کمی داشت اما به منظور کاهش هزینههای دندانپزشکی و درد ناشی از پوسیدگی، برخلاف میلم ناگزیر به کشیدن دندانم شدم.
وی اضافه میکند: با اینکه دندانپزشکی بالاترین هزینهها را دارد اما عمده بیمهها پوشش دندانپزشکی ندارند و همین مسئله مشکلات مردم را مضاعف کرده است.
وی خاطرنشان میکند: در گذشته برای کاهش هزینههای دندانپزشکی به کلینیک مراجعه میکردیم اما این روزها نرخهای دندانپزشکی در کلینیکها هم کمی از مطب پزشکان متخصص ندارد و دولت با شرایط تورمی بالا مردم را به حال خود رها کرده است.
یکی دیگر از شهروندان نیز میگوید: خدمات دندانپزشکی به یکی از چالشهای جدی تبدیل شده است و بسیاری از مردم به دلیل هزینههای سنگین از مراجعه به دندانپزشکی واهمه دارند و به طورحتم این مسئله سلامت دهان و دندان را به خطر میاندازد.
وی با انتقاد از نبود پوشش بیمهای مناسب میگوید: با اینکه سالانه هزینههایی بابت پوشش بیمه تکمیلی از فیش حقوقی افراد کسر میشود، اما دندانپزشکی با هزینههای بالا یا مشمول بیمه تکمیلی نمیشود و یا بخش بسیار ناچیزی از آن را پوشش میدهد که عمدتاً خدمات دندانپزشکی به نرخ آزاد محاسبه میشود.
یکی دیگر از شهروندان نیز میگوید: برای کاهش هزینههای دندانپزشکی، به جای مطب به کلینیک مراجعه کردم اما علاوه بر ازدحام جمعیت، از مواد نامرغوب برای ترمیم استفاده میشد که متأسفانه طی یک ماه این مواد از بین رفت و ناگزیر به هزینههای چند برابری در مطب شدم.
کاهش بیماران در مطبهای دندانپزشکی
رضایی یکی از دندانپزشکان هم با اشاره به گلایههای مردم از هزینههای بالای دندانپزشکی و ضعف پوشش بیمهای میگوید: برخی بیمهها خدمات پایهای از جمله معاینه ساده، کشیدن و ترمیم سطحی دندان را پرداخت میکنند اما دیگر خدمات دندانپزشکی که بسیار هم پرهزینه است، از شمول بیمه خارج است.
وی همچنین دلیل گران بودن هزینههای دندانپزشکی را بالا بودن قیمت مواد اولیه اقلام مورد نیاز دندانپزشکی ذکر میکند و میافزاید: عمده اقلام دندانپزشکی از یک سال گذشته تاکنون بیش از ۶۰ درصد افزایش یافته است که تأثیر مستقیم در افزایش هزینههای درمان دارد.
به گفته وی در رشته دندانپزشکی هر چقدر از اقلام درجه یک مصرف شود، به همین مقدار هزینهها نیز افزایش مییابد در حالی که در شرایط کنونی مردم توان پرداخت این هزینهها را ندارند بنابراین اگر تدابیری برای رفع این مشکل اندیشیده نشود به طور حتم سلامت دهان و دندان به خطر میافتد.
وی اذعان میکند: گاهی هم ممکن است برخی از پزشکان برای جلب رضایت مشتری از مواد درجه ۲ و ۳ استفاده کنند که باز هم راه نجات نیست.
وی تنها راه نجات و کنترل قیمتهای افسارگسیخته دندانپزشکی را نظارت بر عرضه مواد اولیه میداند و خاطرنشان میکند: ما به دنبال مواد با کیفیت هستیم تا حداقل پول مردم دور ریخته نشود.
وی پوشش بیمهای ضعیف را از جمله دغدغههای مردم برای هزینههای دندانپزشکی ذکر و خاطرنشان میکند.: با شرایط موجود، تعداد بیماران در مطبهای دندانپزشکی به یک سوم کاهش یافته است.
بیمه شاه کلید هزینههای دندانپزشکی
بیمهها در کشور ما به دلایل خاص خود خدمات دندانپزشکی را جز در مواردی خاص تحت پوشش قرار نمیدهند و برای حل این مشکل، دولت و وزارت بهداشت باید با حمایتهای خود و بر طرفکردن خواسته بیمهها، این مشکل را حل کند.
مدیرکل بیمه سلامت خراسان شمالی با بیان اینکه ۱۷ خدمت دندانپزشکی در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش بیمه قرار دارد میافزاید: از مجموع این خدمات، ۸ خدمت توسط کاردان دهان و دندان و ۹ خدمت توسط دندان پزشک انجام میشود، ضمن اینکه ۱۷ خدمت دندانپزشکی در این مراکز برای کودکان تا ۱۴ سالگی رایگان است.
مهرداد سفیدگران، ترمیم، جرم گیری و کشیدن دندان را از جمله خدمات دندانپزشکی ذکر و خاطرنشان میکند: خدمات دندان پزشکی در ۹۹ مرکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی انجام میشود.
اقتصاد درمان بیمار است
در این میان رئیس شورای هماهنگی نظام پزشکی خراسان شمالی با اشاره به مشکلات تعرفههای پزشکی و دندانپزشکی میگوید: با وجود مشکلات در این بخش، هنوز از نظر تعرفههای پزشکی و دندانپزشکی از کشورهای همجوار عقب هستیم و این مسئله طی ۱۰ سال گذشته باعث مهاجرات پزشکان به کشورهای دیگر شده است.
انصاری مود دلیل افزایش تعرفههای دندانپزشکی در یک سال اخیر را طی یک روال بین المللی، جدا کردن کار فنی و حرفهای میداند و میافزاید: با این وجود هنوز هم تعرفههای دندانپزشکی در کشور متعادل نشده این در حالی است که هزینههای دندانپزشکی در افغانستان و هندوستان ۱۰ برابر، عراق ۱۵ برابر و در جزایر جنوب بالای ۲۰ برابر است.
وی معتقد است: با این شرایط دندانپزشکی که تازه طرح خود را تمام کرده است ترجیح میدهد مهاجرت کند.
وی خاطرنشان میکند: در دنیا متوسط ۱۰ درصد تولید ناخالص ملی به بهداشت و درمان اختصاص دارد اما در کشور ما فقط ۳ درصد است که این میزان پرداختی به دنداپزشکی و داروخانهها بسیار ناچیز است.
وی با بیان اینکه اقتصاد درمان بیمار است، اضافه میکند: براساس ماده ۲۰ قانون اساسی، بیمهها مکلف هستند پوشش بیمهای کامل داشته باشند اما اکنون بیمهها به جای ۷۰ درصد ۳۰ درصد و مردم ۷۰ درصد پرداخت میکنند ضمن اینکه پرداخت هزینه از سوی بیمهها با تأخیرهای یک سال تا یک سال و نیم انجام میشود.
وی اذعان میکند: به عنوان مثال از محل فروش یک بشکه نفت به نرخ ۸۰ دلار باید ۸ درصد به بهداشت و درمان اختصاص داده شود اما در حال حاضر فقط ۲.۴ درصد اختصاص داده میشود.
وی با اشاره به وارداتی بودن تجهیزات پزشکی میگوید: برای خرید مواد لازم دندانپزشکی در گذشته از ارز ترجیحی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی استفاده میشد که پس از مدتی این ارز به ۲۸ هزار تومان افزایش یافت و سپس همین ارز هم برداشته شد بنابراین با این شرایط هزینههای خرید مواد دندانپزشکی را مردم پرداخت میکنند.
انصاری مود اضافه میکند: وقتی مجلس شورای اسلامی قانونی را مصوب میکند باید محل تأمین بودجه را هم مشخص کند تا با دردسرهای این چنینی در جامعه مواجه نباشیم.
وی با بیان اینکه ضعیفترین بیمههای تکمیلی دنیا را داریم میافزاید: این بیمهها چون توان پرداخت هزینهها را ندارند، از بیمار رسید دستگاه پز مطب را به همراه مهر و امضای پزشک درخواست میکنند که در این میان مردم علاوه بر تحمل هزینههای درمان ناگزیر به رفت و آمدهای اضافه برای دریافت بخشی از هزینهها میشوند.
در سایه سیاستگذاری عادلانه، نظارت کارآمد و پوشش بیمهای مناسب میتوان دسترسی به خدمات درمانی به ویژه رعایت بهداشت دهان و دندان را برای همه اقشار جامعه فراهم کرد.