به گزارش همشهری آنلاین، چشمانداز مذاکرات پیش روی تهران و واشنگتن فعلا مثبت ارزیابی میشود و خبرها از ریزش سنگین قیمت دلار در بازار آزاد ارز ایران دارد. تاکنون هیچ مقام اقتصادی ایران درباره این اتفاق مهم اظهارنظری نکرده و پرسش کلیدی این است که آیا این روند ریزش ادامه دار خواهد بود یا موقتی است.
کاهش تنش بین ایران و آمریکا پس از مذاکره روز شنبه عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران و وینتکاف، نماینده ویژه آمریکا یک سیگنال مثبت به بازار ارز ایران ارسال کند و باعث سقوط ارزش دلار آمریکا شد که نشان میهد انتظارات تورمی ناشی از مسایل سیاسی در حال فروکش کردن است و استمرار این روند باعث کاهش محسوس تقاضای سفتهبازی بر روی بازار ارز و البته طلا و سکه خواهد شد.
افزایش شدید قیمت ارزهای خارجی و سقوط ارزش ریال در ۳ ماهه پایانی سال گذشته باعث شد تا عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت مسعود پزشکیان از سوی مجلس استیضاح و از سمت خود برکنار شود و تاکنون رئیس جمهور ایران، گزینه بعدی خود را به مجلس نفرستاده است هرچند که گفته میشود علی طیبنیا، یکی از گزینههای جدی برای وزارت اقتصاد به حساب میآید.
او که در دولت نخست حسن روحانی، وزیر اقتصاد بود در دولت دوم او حاضر نبود و هنوز مشخص نیست که آیا مذاکرات او با رئیس جمهور باعث معرفیاش به عنوان دومین وزیر اقتصاد دولت چهاردهم خواهد شد یا نه؟
متغیرهای اثرگذار بر آینده دلار
پایداری روند نزولی قیمت دلار آمریکا و تقویت ارزش ریال ایران بستگی به متغیرهای مهمی دارد از جمله اینکه روند مذاکرات به چه شکلی ادامه مییابد. پیشبینی میشود که اگر اخبار مثبت از مذاکرات عراقچی و ویتنکاف صرفاً در حد کلیگویی بماند و به توافقات مشخص نظیر آزادسازی منابع بلوکهشده، کاهش تحریمها، یا تبادل زندانیان منجر نشود، اثر کاهشی دلار موقتی خواهد بود. اما اگر اگر ادامه مذاکرات نیز با فضای مثبت همراه باشد، احتمال کاهش بیشتر یا ثبات در قیمت دلار وجود دارد.
متغیر دیگری که بر رفتار بازار ارز اثرگذار خواهد بود، رفتار بانک مرکزی به عنوان بازارساز ارزی است چرا که در صورت پالس مثبت از مذاکرات پیش رو، بانک مرکزی میتواند به سیاست تزریق ارز در نرخهای پایینتر روی آوردند تا انتظارات را مدیریت و جلوی نوسان قیمت و اثر آن بر مذاکرات را بگیرد. به هر حال تعیین کف قیمت دلار در شرایط حاضر سخت و پیچیده به نظر میرسد.
در انتظار دلارهای خانگی
روایتهای مختلفی از میزان داراییهای ارزی در دست مردم یا همان دلارهای خانگی مطرح میشود و آمار دقیقی در دسترس نیست اما پیشبینی میشود که در صورت استمرار روند نزولی ارز در روزها و هفتههای آینده بخش قابل توجهی از دلارهای خانگی روانه بازار شود و وزن عرضه بر تقاضا بیشتر شود.
در یک برآیند کلی در صورت تداوم فضای مثبت مذاکرات و انتشار جزئیات امیدوارکننده، قیمت دلار در کوتاهمدت میل به کاهش یا ثبات دارد. اما اگر خبرها صرفاً در سطح «مثبت اما بدون نتیجه ملموس» باقی بماند، بازار در میانمدت ممکن است مجدد وارد فاز صعودی شود.
روزهای پرهیجان دلاری
طی دو روز گذشته، بازار ارز و طلای ایران ساعتهای پرهیجان را تجربه کرد و شاید یکی از گزینههای مدنظر سیاستگذار ارزی این باشد که جلوی بالا و پایینشدن قیمت و بیثباتی ارزی را بگیرد. به هر حال واکنش محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی به روند فعلی قیمتها تعیینکننده خواهد بود و گزینه مطلوب او شاید کاهش شکاف ایجاد شده بین نرخ ارز رسمی و بازار آزاد باشد.
کاهش انتتظارات تورمی میتواند به بانک مرکزی برای حفظ ثبات ارزی و کاهش نرخ تورم کمک کند و روزهای پیشرو، سرنوشتساز خواهد بود و ریسک سرمایهگذاری در بازار ارز و طلا به ویژه از سوی مردم عادی بالاست چرا که ممکن است با یک افت شدید قیمت ارز، بخش زیادی از پساندازشان را به وارد بازار ارز میکنند، از دست بدهند.