گزینه‌ای برای جانشینی ظریف/ لشکر فحاشان، سروش را رها نمی‌کند/ چرا رئیس‌جمهور تحقق وعده رفع فیلتر را معطل کرده است‌؟

الف دوشنبه 25 فروردین 1404 - 20:33
هر روز اخبار فراوانی در رسانه‌ها منتشر می‌شود که دنبال‌کردن آن‌ها ـ حتی برای آنانی که اهل مطالعه اخبار هستند‌ ـ کار دشواری است. بسته خبری ـ تحلیلی «الف» با رصد اخبار، رویدادهای مهم و همچنین تحلیل‌های صورت‌گرفته، مخاطبان خود را از مهم‌ترین وقایع روز آگاه می‌کند.

ویتکاف، نتایج مذاکرات عمان را کف دست مقام اسرائیلی گذاشت

خبرگزاری فارس نوشت:

در حالی که مذاکرات غیرمستقیمی میان ایران و ایالات متحده روز شنبه در عمان برگزار شد، وبگاه آمریکایی «آکسیوس» گزارش کرد که، آمریکا اسرائیل را در جریان جزئیات این مذاکرات قرار داده است.بر اساس این گزارش، «استیو ویتکاف» نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور غرب آسیا که در مذاکرات عمان حاضر بود، در دیداری با وزیر امور استراتژیک رژیم صهیونیستی ران درمر، نتایج دور نخست گفت‌وگوها با مقام‌های ایرانی را به اطلاع آن‌ها رساند.
 
این اطلاع‌رسانی در شرایطی صورت گرفته که رژیم صهیونیستی به دنبال فضاسازی علیه جمهوری اسلامی ایران است و طبق گزارش آکسیوس، تل‌آویو از کاخ سفید خواسته است تا در صورت شکست دیپلماتیک، گزینه نظامی علیه ایران را در نظر بگیرد. از سوی دیگر، جمهوری اسلامی طبق پیشینه ایالات متحده آمریکا، چندان در خصوص مذاکرات خوشبین نیست و برخی نگران هستند که حتی اگر توافقی حاصل شود، آمریکا مجدداً مانند سال ۲۰۱۸ از آن خارج شود؛ موضوعی که سایه بی‌اعتمادی را بر مذاکرات جدید افکنده است.گزارش‌ها حاکی از آن است که اسرائیل به‌طور فزاینده‌ای در تلاش است تا سیاست‌های آمریکا در قبال ایران را تحت تأثیر قرار دهد.

******

گزینه‌ای برای جانشینی ظریف

خبرگزاری برنا نوشت:

خبرها حاکی از این است که محسن اسماعیلی به معاونت راهبردی و پارلمانی امور مجلس انتخاب شده. اگرچه پس از انتشار این خبر  محمد گلزاری،  دبیر شورای اطلاع رسانی دولت، خبر انتصاب محسن اسماعیلی به سمت معاون پارلمانی و راهبردی ریاست جمهوری را تایید نکرد و آنرا نادقیق خواند.

محمد گلزاری در گفت‌وگو با ایرنا گفت که گزینه ها در خصوص معاونت پارلمانی و معاونت راهبردی در حال بررسی است.

وی از رسانه ها خواست اخبار تایید نشده را منتشر نکنند.

 معاون راهبردی و امور مجلس هر کسی که باشد جایگزین شهرام دبیری در معاونت پارلمانی و محمد جواد ظریف در معاونت راهبردی خواهد شد.

گفتنی است، محسن اسماعیلی متولد ۱۳۴۴ از رزمندگان و ایثارگران دفاع مقدس، استاد حقوق دانشگاه تهران، نماینده دوره قبل مجلس خبرگان رهبری، عضو پیشین حقوقدان شورای نگهبان و عضو هیات تطبیق قوانین مجلس بوده است.

******

لشکر فحاشان، سروش را رها نمی‌کند/ پاسخ سروش به هجمه‌ها علیه خود

عبدالکریم سروش  اخیرا در سخنانی از ایرانیان حامی حمله نظامی به کشور به شدت انتقاد کرد که با واکنش و فحاشی شدیدی مواجه شد. او در پاسخ به حملات مجدد به خود، اظهاراتی را مطرح کرد که بخشی‌هایی از آن به شرح زیر است:

* اینها هم اسلام ستیز هستند، هم ایران فروش و هم بیگانه پرست!

* برخی استدلال کردند که تکیه بر بیگانه و دعوت او به خانه برای ویران کردن آشیانه کاری نیکو و خردمندانه است! همین برای نشان دادن پستی و پلشتی اینها کافی است.

* اینها نمی‌اندیشند که اگر من با برادر خود نزاعی دارم دشمن را دعوت نمی‌کنم که خانه را بر سر پدر و مادر و برادر و خواهر من خراب کند. 

* این نزاع های داخلی نباید به بیگانه پرستی و ایران فروشی و ایران ستیزی منتهی شود.

* البته پاره‌ای از اینها اینقدر متوهم هستند و دور از واقعیت زندگی می‌کنند که گمان برده اند که صلاح ایران و ایرانیان در این است که دست از اسلام بشویند و وقتی این کار را کردند دست از روحانیت خواهند شست، آنگاه دست از ولایت فقیه خواهند شست، آنگاه بر روحانیت خواهند شورید و آنگاه وطن آزاد خواهد شد و پس از آزادی وطن مردم مختارانه و مشتاقانه زمام امر را به این بیگانه پرستان، اسلام ستیزان و ایران فروشان خواهند داد و به خیال خودشان یک نظم سکولار را برقرار کنند؛ زهی خیال باطل!

******

شروع آسان به معنای «پیشروی آسان» نیست!

 روزنامه خراسان نوشت:

 دو طرف ایرانی و آمریکایی مذاکرات را مثبت و سازنده ارزیابی کردند. پیوست رسانه‌ای تیم مذاکراتی ایرانی در این دور برخلاف گذشته قابل توجه بود. گویا رویکرد رسانه‌ای خاص ترامپ باعث شده است که طرف ایرانی در سیاست رسانه‌ای محافظه‌کارانه خود تجدیدنظر و حتی قبل از طرف آمریکایی اطلاع‌رسانی کند. ترامپ هر چند دشمن رسانه‌های سنتی است، اما شیفته رسانه و تصویر است و دوست دارد همه چیز را رسانه‌ای کند و اهمیت زیادی به امر تصویرسازی و روایت می‌دهد. به نظر می‌رسد که مذاکرات در آینده شکل مستقیمی به خود بگیرد و دیدار کوتاه و چند دقیقه‌ای عراقچی و ویتکاف پس از مذاکرات غیرمستقیم نوعی ریل‌گذاری و مقدمه‌سازی برای تغییر شکل گفت وگوهاست.

با وجود ابراز رضایت عراقچی و ویتکاف درباره دور اول گفت وگوها، اما «شروع آسان» مذاکرات به معنای «پیشروی آسان» آن نیست. مذاکرات در دورهای بعدی در فضای میان خوش بینی و بدبینی در نوسان باشد و هیچ بعید نیست که در بازه زمانی خاصی هم تا مرز انفجار پیش برود و حتی ترامپ خروج از آن را به عنوان اهرم فشار مطرح کند، اما فرو نمی‌پاشد و ادامه خواهد یافت. در نهایت احتمال توافق ایران و آمریکا از عدم توافق بیشتر است؛ هر چند در این مسیر بعید نیست که خلقیات مذاکراتی او در مراحل خاصی مشکل‌ساز شود. به عنوان مثال حتی اگر گفت وگوها به نقطه توافق بسیار نزدیک ‌شود، بعید نیست با طرح خواسته و مسئله جدیدی شوک‌‎های جدی را برای گرفتن امتیازات بیشتر وارد کند.

در واقع چهار فاکتور می‌‎تواند پیشران توافق -چه موقت و چه نهایی- باشد؛ نخست شخصیت خاص خود ترامپ، خلاصه شدن دستور کاری مذاکرات در پرونده هسته‌ای که عجله رئیس جمهور آمریکا تسهیل‌گر آن است، شرایط و وضعیت خاص ایران، فضای منطقه‌ای نسبتا مساعد و عدم امکان لابی گری مشترک اسرائیل و عربستان علیه مذاکرات. اما در این میان متغیر تعیین‌کننده خود ترامپ است که برخلاف «دولت پنهان» آمریکا چندان خود را در گیر و دار مسائل و مشکلات تاریخی میان ایران و آمریکا نمی‌بیند و به راحتی از این موانع عبور می‌کند؛ اما دولت بایدن و اروپایی‌ها چنین نبوده و نیستند.ترامپ بیشتر به دلایل روان شناختی شیفته توافق سریع -چه با ایران، چه روسیه و چین و ...- غالبا با هدف نوعی تصویرسازی است و تاکنون آن را به طرق مختلف با تاکید مداوم بر تمایل خود به مذاکره و توافق با تهران، ارسال نامه و ... نشان داده است. در این میان هر چند نباید از اهمیت تهدیدهای بی‌سابقه کنونی آمریکا علیه ایران و گسیل داشتن تجهیزات جنگی به منطقه فروکاست، اما سخنی به گزاف هم نیست اگر گفته شود که این «نظامی‌گری» قبل از این که نشانه‌ای جدی از احتمال وقوع یک جنگ و درگیری نظامی باشد، بیشتر با هدف تسریع روند دستیابی به توافق و نشانگر عجله ترامپ در این باره است.

******

چرا رئیس‌جمهور تحقق وعده رفع فیلتر را معطل کرده است‌؟

روزنامه شرق نوشت:

در حالی که همه منتظر بودند در روز‌های پایان سال، گام دوم رفع فیلتر برداشته شود و دو پلتفرم یوتیوب و تلگرام از لیست سیاه خارج شوند، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در گفت‌وگوی اختصاصی آب پاکی را روی دستان کاربران منتظر ریخت و اعلام کرد که نمی‌توان زمان مشخصی برای رفع فیلتر از پلتفرم‌ها و برداشتن گام‌های بعدی رفع فیلتر اعلام کرد.

به گزارش شرق، در همین زمینه، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در حالی که یک ماه مانده به پایان سال از احتمال رفع فیلتر از تلگرام و یوتیوب تا قبل از شروع نوروز ۱۴۰۴ خبر داده بود، در اظهار‌نظری متناقض در آخرین روز برگزاری جلسه هیئت دولت در اسفند ۱۴۰۳ گفت که در این زمینه «ابراز امیدواری کرده و قولی نداده است».

همچنین او توپ را به زمین شورای عالی فضای مجازی انداخت و به خبرنگاران گفت زمان اجرای گام بعدی رفع فیلتر را از اعضای این شورا جویا شوند. پاس‌دادن خبرنگاران به شورای عالی فضای مجازی هم از آن کار‌های عجیب خانم سخنگو بود؛ چرا‌که رئیس شورا، رئیس‌جمهور است و هفت نفر از ۱۶ نفر اعضای حقوقی شورای عالی فضای مجازی را نیز وزیران کابینه دولت مسعود پزشکیان تشکیل می‌دهند.

با این شرایط، این سؤال پیش می‌آید که چرا دولت به شکل شفاف نمی‌گوید کدام اعضای شورای عالی فضای مجازی مخالف رفع فیلتر هستند؟ چرا مسعود پزشکیان با وجود وعده چندباره به مردم درباره رفع فیلترینگ و بهبود کیفیت اینترنت، برداشتن محدودیت‌ها در این زمینه را معطل رسیدن توافق با اعضای شورای عالی فضای مجازی کرده است؟ با توجه به اشاره‌نکردن وزارت ارتباطات و دبیر شورای عالی فضای مجازی به پیگیری رفع فیلتر در برنامه‌های سال ۱۴۰۴، آیا وعده رفع فیلتر از پلتفرم‌ها به‌عنوان یکی از وعده‌های اصلی مسعود پزشکیان در کارزار‌های انتخابات ریاست‌جمهوری، به فراموشی سپرده شده است؟

بسیاری پیش نرفتن طرح دولت برای رفع فیلتر از پلتفرم‌ها را به ترکیب اعضای شورای عالی فضای مجازی و در رأس آن دبیر این شورا ارتباط می‌دهند. پیش از تصویب مصوبه شورا برای رفع فیلترینگ، برخی کارشناسان این هشدار را مطرح کردند که مسعود پزشکیان نباید برداشته‌شدن گام‌به‌گام رفع فیلتر را قبول کند؛ چرا‌که به باور آنها هیچ تضمینی وجود ندارد با اجرای مرحله اول رفع فیلترینگ، مرحله دوم آن هم به اجرا گذاشته شود. پیشی‌بینی‌ای که به نظر می‌آید به حقیقت پیوسته است.

تاکنون گروهی از کارشناسان و مدیران تصمیم‌گیر در فضای مجازی اعلام کرده‌اند اگر دولت می‌خواهد وعده رفع فیلترش به نتیجه برسد، از قدرت و پشتوانه اجتماعی خود در این زمینه استفاده کند و مستقل دستور به رفع فیلتر دهد. هرچند برخی قدرت‌داشتن رئیس‌جمهور در این زمینه را زیر سؤال می‌برند، اما سخنگوی دولت در آذر ۱۴۰۳ و در حاشیه جلسه هیئت دولت گفته بود که مسعود پزشکیان برای رفع فیلتر به شکل مستقل قدرت تمام دارد. او در این مورد گفته بود: «رئیس‌جمهور اختیار رفع فیلترینگ را دارد، اما می‌خواهیم وفاق کنیم نه اینکه دستور بدهیم».

به نظر می‌رسد مسعود پزشکیان باید هرچه سریع‌تر برای کاهش ناامیدی در بین مردم، حداقل وعده رفع فیلتر را که از دیگر وعده‌های او دسترس‌پذیرتر است، در سال ۱۴۰۴ به نتیجه ملموسی برساند.

******

ناراحتی مردم از هنجارشکنی روزافزون یک اقلیت/ برای حجاب، معطل ابلاغ قانون جدید نباشید

سایت جهان‌نیوز نوشت:

یکی از موضوعاتی که این روزها با وجود اینکه یک مطالبه عمومی است، اما در یک وضعیت سردرگم و البته نگران کننده قرار دارد، وضعیت حجاب و عفاف است. در طی چند ماه گذشته نیز شاهد سخنان و رفتارهایی از سوی برخی مسئولین بوده ایم که علاوه بر اینکه نشان از یک سردرگمی دارد، متأسفانه اثرات نامناسبی نیز در سطح جامعه به جا گذاشته است. آذرماه گذشته، رئیس جمهور در گفتگوی تلویزیونی، درباره قانون جدید عفاف و حجاب گفت: «از نظر اجرایی، حداقل من که قرار است اجرا کنم، برایم خیلی سوال‌ها و ابهام‌ها وجود دارد که به این سادگی امکان ندارد».

همچنین، دی‌ماه گذشته، اعتماد در گفتگویی که از زهرا بهروز آذر، معاون امور زنان رئیس‌جمهور منتشر کرد، به نقل از وی نوشت: «قانون حجاب با روح انقلاب اسلامي در تضاد است»!

اواسط اسفندماه نیز محمدجعفر قائم پناه معاون اجرایی رئیس جمهور، در بخشی از پیام خود در فضای مجازی درباره قانون عفاف و حجاب نوشت: «رئیس جمهور پزشکیان امروز تاکید کردند قانون عفاف و حجاب را نمی‌توانم اجرا کنم ...».
 
اما اواخر اسفند، مجید انصاری معان حقوقی رئیس جمهور در خصوص قانون حجاب گفت: «قانونی نوشته شد، اما بخش‌هایی از آن غیرقابل اجراست و بنا بر مصلحت کشور، مرجع قانونی بالادستی تصمیم گرفته است موقتاً از ابلاغ آن جلوگیری شود تا اصلاحیه این قانون توسط معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری تهیه و به مجلس ارسال شود. ما هم مشغول این کار هستیم».

در همین زمان سخنگوی دولت در گفتگو با یک رسانه اصلاح طلب مدعی شد که قانون حجاب در دهه ۶۰ جواب می‌داد ولی در دهه ۴۰۰ دیگر جواب نمی‌داد و عدم اجرای آن اتفاقاً دستاورد وفاق بود.

در این میان، بر اساس آنچه که محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرده، ابلاغ قانون عفاف و حجاب با ابلاغیه کتبی دبیرخانه شعام متوقف شده است.

باید بدانیم که هم اکنون اقلیت بی بند و بار و هنجارشکن با وقت کشی هایی که در عمل صورت گرفت و با اظهارات نابجای برخی مسئولین، عملاً در نزد خود یک حاشیه امن و نوعی تضمین تصور کرده که در پی آن نیز وضعیت پوشش، روز به روز زننده تر می شود و به سمت بحران بیشتر پیش می رود. در این میان، نکته قابل تأمل این است که اساساً در چند دهه گذشته، ما قانون حجاب داشته ایم و اینگونه نبوده که ما معطل تصویب یا ابلاغ قانون جدید عفاف و حجاب باشیم. در زمان تصویب قانون جدید هم بخشی از کارشناسان اعتقاد داشتند که مشکل در عدم اجراست وگرنه نیاز به تصویب قانون جدید نیست.

نکته بعدی اینکه، اتفاقاً با همین قوانین موجود، توانستیم وضعیت فساد و فحشای دوران پهلوی را تغییر دهیم و در فضای عمومی جامعه نیز عملاً تغیرات اساسی صورت گرفت؛ هر چند که متأسفانه به مرور زمان، برخی مسئولین ما آن جدیت و اراده لازم را برای حل مشکلات حجاب و عفاف در جامعه نداشتند. در هر صورت، از قوانین و آئین نامه های مربوط به اماکن و فروشگاه ها گرفته تا فضای مجازی و خیابان و ... برای همه جا می توان با همین قوانین فعلی اقدامات جدی انجام داد.

******

چند نکته خاص درباره مذاکرات مقطعی در مسقط

روزنامه جوان نوشت:

آنچه امروز در مذاکرات عمان می‌گذرد تکرار فرمول مذاکرات مسقط بین سال‌های ۹۰ و ۹۱ است. در واقع طرف امریکایی تلاش کرده با یک روانشناسی دقیق از جنس مطالبات ایران برسد و به عبارتی فضای طرفین را محک بزند. 

البته برخلاف مذاکرات پیشین در مسقط که بار هیجانی بالایی داشته و هژمونی اطلاعاتی امریکایی‌ها روی آن سنگین بود، این‌بار مدیریتی هوشمندانه از جانب تهران روی فرم مذاکرات حاکم شده است تا جایی که منطق ترامپ بر مذاکره حاکم نگردیده و نماینده امریکا متوجه شد که با انداختن کارت تهدید روی میز «بیت‌الحیل» کارش پیش نخواهد رفت. در مسقط سایه اقدامات اطلاعاتی و عملیاتی ایران از سایه جنگ اطلاعاتی امریکایی‌ها بزرگ‌تر بود.

ویتکاف در این مذاکرات درک کرده است که سیاست برچیدن برنامه هسته‌ای ایران فقط یک توصیه جنگ‌طلبانه از جانب صهیونیست‌ها به رئیس‌جمهور امریکا بوده و قابلیت اجرایی ندارد.  گفت‌و‌گو‌های شکل‌گرفته در عمان مقطعی بوده و هرگاه تهران اراده کند، می‌تواند آن را خاتمه دهد و ادامه مذاکره بسته به رفتار امریکایی‌ها دارد. استفاده از فرمول «مذاکرات مقطعی» علاوه بر ریکاوری روی تحولاتی که در منطقه می‌گذرد اثر خواهد گذاشت، نقطه ثقل همه تحولات در آینده نه در «مسقط» بلکه در «دمشق» است.

یکی از مهم‌ترین نکات در طول مذاکرات عمان تلاش برای حفظ محرمانگی فرم گفت‌و‌گو‌ها است. ترامپ تلاش خواهد کرد که با کشاندن سوژه مسقط به سطح رسانه‌ها آن را تبدیل به ابزار تهدید اجتماعی کند. در این عملیات انگلیسی‌ها نقش مهمی خواهند داشت و بازوی فارسی ترامپ خواهند بود. عدم شنود مذاکرات عمان باعث می‌شود تا امریکایی‌ها خود را در موقعیت رئالیتی دیده و خلع سلاح شوند. این کاهش شهوت پخش اخبار عمان باید در رسانه‌های داخلی نیز حاکم شود تا بازی از حالت ترکیبی خارج شود.

باید به این نکته توجه کرد که ایران در مذاکرات عمان در حال بافتن یک فرش مینیاتوری بسیار ظریف است که حتی نباید در یک رج آن خطا کرد. سرویس اطلاعاتی و منطقه‌ای امریکا این روز‌ها در تلاش است که با دادن آدرس‌های غلط این فرش را با نقشه خودش ببافد، زیرا اگر تهران این فرش را تا انتها پیش ببرد کالایی گرانبها در بازار منطقه خواهد بود. ترکیدن ضدانقلاب از اخبار مسقط بی‌دلیل نیست!

منبع خبر "الف" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.