در تصویر روز ناسا که با استفاده از رادیوتلسکوپ میرکت (MeerKAT) در آفریقای جنوبی گرفته شده، مرکز کهکشان راه شیری با جزئیاتی بیسابقه دیده میشود. آرایه میرکت شامل ۶۴ آنتن رادیویی است که توانسته تصویری با عمق، وسعت و جزئیاتی چشمگیر ثبت کند.
چه چیزی در مرکز کهکشان ما رخ میدهد؟ پاسخ به این پرسش با تلسکوپهای نوری چندان آسان نیست؛ زیرا نور مرئی در مسیر خود به زمین، با غبار میانستارهای مسدود میشود اما در طول موجهایی مانند امواج رادیویی، مرکز کهکشان دیده میشود و چهرهای پرجنبوجوش و شگفتانگیز از خود نشان میدهد.
تصویر روز ناسا نگاهی دقیق و خارقالعاده به مرکز کهکشان راه شیری انداخته است. این تصویر منطقهای به وسعت حدود 4 برابر قطر ظاهری ماه کامل (حدود ۲ درجه) را پوشش میدهد و ساختارهای گوناگونی را در دل کهکشان نمایان میکند.
در این تصویر، منابع رادیویی متعددی مشاهده میشوند که بسیاری از آنها با پیشوند Sgr نامگذاری شدهاند؛ زیرا مرکز کهکشان در جهت صورت فلکی قوس (Sagittarius) قرار دارد. در مرکز این تصویر منبعی به نام Sgr A نیز دیده میشود که همان سیاهچاله فوقپرجرم مرکز کهکشان راه شیری است. این سیاهچاله حدود 4 میلیون برابر جرم خورشید جرم دارد.
در کنار این منابع شناختهشده، ساختارهایی کمترشناختهشدهای نیز در تصویر دیده میشوند؛ ازجمله قوس (Arc) که سمت چپ Sgr A قرار دارد و رشتههای باریک و اسرارآمیز رادیویی که منشأ و ماهیت آنها هنوز بهدرستی مشخص نیست. این رشتهها ممکن است با میدانهای مغناطیسی و فورانهای پرانرژی از مرکز کهکشان مرتبط باشند.
در کنار این تصویر رادیویی، تصویر کوچکی نیز بهعنوان نمای درونتصویر آمده است که بخشی از مرکز کهکشان را در نور فروسرخ نشان میدهد. این تصویر که با تلسکوپ فضایی جیمز وب ثبت شده، برای بررسی تأثیر میدانهای مغناطیسی بر فرایند شکلگیری ستارگان تهیه شده و دادههایی ارزشمند برای درک بهتر محیط آشفته مرکز کهکشان به دانشمندان میدهد.
تماشا کنید: سفر به مرکز کهکشان راه شیری