فرارو- ارز مانترا با نماد OM، نوزدهمین رمزارز بزرگ بازار ارز دیجیتال، حدود ۹۰ درصد از ارزش خود را از دست داد.
به گزارش فرارو؛ در ۲۴ ساعت گذشته، ارز OM توکن بومی بلاکچین لایه یک مانترا از حدود ۶ دلار به زیر ۴ سنت سقوط کرد. فروپاشی مانترا که طی یک بازه زمانی کوتاه ۴ ساعته، به وقوع پیوست، نه فقط یک شکست قیمتی ساده، بلکه یک هشدار جدی درباره آسیبپذیری پروژههای رمزارزی در برابر سازوکارهای پشتپردهی بازار است. در این گزارش، با بررسی علت سقوط مانترا و شرایط فعلی این پروژه، احتمال تاثیرپذیری بازار ارز دیجیتال از این رویداد را بررسی میکنیم.
بر اساس دادههای آنچین، سقوط مانترا با انتقال میلیونها توکن OM به صرافیهایی، چون بایننس و اوکی ایکس توسط یک نهنگ کلید خورد. این اتفاق در ساعات اوج کاهش نقدینگی در روز گذشته که روز تعطیل در بازارهای مالی اروپا و آمریکا بود، به وقوع پیوست و باعث فعال شدن مکانیزمهای لیکوئیدیشن خودکار شد؛ چیزی که در بازارهای کم عمق در روزهای تعطیل، میتواند به سقوط دومینویی قیمت منجر شود.
تیم پروژه مدعی است که این وضعیت حاصل «لیکوییدیشن اجباری» توسط صرافیها بوده و اعضای تیم یا سرمایهگذاران اولیه نقشی در این اتفاق نداشتند. اما این ادعا هنوز با اسناد یا شفافسازی رسمی پشتیبانی نشده است.
در حالیکه قیمت در حال ریزش بود و جامعه کاربران پروژه دچار سردرگمی کامل شده بود، پس از پیام تیم پروژه مبنی بر اینکه «نگران نباشید، پروژه مانترا از لحاظ فاندامنتال قوی است» گروههای تلگرامی بهصورت ناگهانی بسته شدند و اطلاعرسانی خاصی از سوی تیم صورت نگرفت. این در شرایطی اتفاق افتاد که حجم وسیعی از نقدینگی کاربران در معرض نابودی قرار داشت. این سکوت و انفعال، واکنش منفی سرمایهگذاران را در پی داشت و برای پروژه گران تمام شد.
کارشناسان با یادآوری خاطرهی سقوط لونا (LUNA) و دیپگ شدن استیبلکوین UST در سال ۲۰۲۲، از فروپاشی مانترا اظهار نگرانی کردند. در آن ماجرا، یک باگ در الگوریتم استیبل کوین UST و سوءمدیریت ذخایر باعث شد میلیاردها دلار از بین برود. شباهت ماجرا با مانترا در سرعت سقوط، واکنش تأخیری تیم و ابهام در مدیریت داراییها است. اما باید دید این بار ابعاد رویداد مانترا چقدر است.
پروژه مانترا (MANTRA) دارای بلاکچین اختصاصی خود، مانترا چین است، اما برخلاف اکوسیستم Terra که در زمان سقوط خود میزبان پروژههای متعددی بود، مانترا چین هنوز به آن سطح از پذیرش و توسعه نرسیده است و این امر تاثیر سقوط این پروژه بر ارز دیجیتال را محدود میکند.
بر اساس دادههای دیفای لاما، تنها سه پروژه شامل یک صرافی غیرمتمرکز، یک استخر نقدینگی و یک پروژه مرتبط با توکنیزه سازی داراییهای دنیای واقعی در مانتراچین راهاندازی شده است. بنابراین، سقوط توکن OM تأثیر مستقیمی بر پروژههای دیگر نمیگذارد. با این حال، کارشناسان اعتقاد دارند این رویداد میتواند با کاهش اعتماد معاملهگران، مدتی بازار رمزارز را منفی کند.
برخی تحلیلگران از نسبت عجیب بین ارزش بازار رقیقشده OM (حدود ۹.۵ میلیارد دلار) و TVL واقعی آن (تنها ۱۳ میلیون دلار) به عنوان اولین علامت هشدار یاد کردند. چنین شکاف بزرگی میان ارزشگذاری و داراییهای واقعی نشان میدهد که بازار بیشتر بر اساس هیجان و نه واقعیت اقتصادی در حال حرکت بوده است. همچنین، درگیریهای حقوقی اعضای تیم مانترا در هنگکنگ و اتهامات مربوط به سوءاستفاده از بودجه DAO، میتوانست دومین زنگ خطر جدی برای سرمایهگذاران باشد.
در ژانویه ۲۰۲۵، مانترا یک قرارداد یک میلیارد دلاری با گروه DAMAC برای توکنیزهسازی املاک و مراکز داده امضا کرده بود. این همکاری باعث جهش چشمگیر قیمت OM شده بود. اما حالا، با سقوط شدید قیمت و افزایش بیاعتمادی، آینده این قرارداد و سایر پروژههای مانترا در هالهای از ابهام قرار گرفته است. سوال اینجاست که آیا تیم مانترا قادر است با بازسازی اعتماد جامعه، مسیر احیای پروژه را باز کند یا این شکست ضربهای غیرقابل جبران خواهد بود؟
سقوط سریع و ناگهانی OM مثالی کلاسیک از شکست پروژههایی است که با وعدههای بزرگ اما بدون شفافیت و آمادگی زیرساختی وارد بازار میشوند و در ادامه، در برابر فشارهای بازار تاب نمیآورند. احتمال دارد دیگر پروژههای دیفای که وابسته به قیمت توکنهای ناپایدار هستند نیز در معرض خطر مشابهی قرار گیرند. همچنین، این اتفاق میتواند باعث فشار بیشتر نهادهای نظارتی بر صرافیهای متمرکز به منظور پیادهسازی سازوکارهای شفافتری برای لیکوئیدیشنها شود.