کارنامه تلخ ۳ سرمربی فوتبال در ایران

افکار نیوز سه شنبه 26 فروردین 1404 - 02:53
۳ مربی فصل جاری تیم‌های بزرگ لیگ برتر در الاهلی مصر کار کرده‌اند.

فوتبال ایران در سال ۱۴۰۳ از حیث رفت‌وآمد سرمربیان تغییرات بسیار زیادی داشته است و تیم‌های بزرگ کشورمان نیز از این قاعده مستثنی نبوده‌اند و ۴ تیم نامدار داخلی یعنی تراکتور، سپاهان، استقلال و سپاهان یا در طول بیست‌وچهارمین دوره لیگ مربی خود را تعویض کردند یا پیش از آغاز فصل دست به تغییر زدند. یکی از نکاتی که کمتر به آن توجه شده نام یک باشگاه مشترک در کارنامه سرمربیانی مثل کارلوس گاریدو، پیتسو موسیمانه و پاتریس کارترون است که در فصل جاری روی نیمکت تیم‌های پرهوادار نشسته‌اند. 

این مربیان اهل اسپانیا، آفریقای جنوبی و فرانسه در کارنامه مربیگری خود سابقه هدایت باشگاه الاهلی مصر را می‌بینند و حضور افراد اشاره‌شده با پیشینه هدایت شیاطین سرخ در فوتبال کشورمان شائبه ورود مربیان توسط یک عده معدود را افزایش می‌دهد. فارغ از اینکه گاریدو، موسیمانه و کارترون توسط چه اشخاصی به مدیران سرخابی‌های پایتخت و زردپوشان اصفهانی معرفی شده‌اند باید به استراتژی‌ها و عملکرد‌های ناموفق آنها در لیگ برتر توجه کرد تا در آینده کمتر تیم‌های ایرانی دچار ضرر‌های اقتصادی و فنی شوند. همچنین نباید فراموش کرد یکی از گزینه‌های سرمربیگری استقلال و پرسپولیس در فصل جاری یعنی ژوزه پسیرو نیز در فصل ۲۰۱۶-۲۰۱۵ هدایت الاهلی مصر را برعهده داشته است.

نقطه مشترک کارنامه ۳ سرمربی مشهور

شاید مهم‌ترین باشگاه‌های کارنامه مربیگری کارلوس گاریدو تیم ویارئال اسپانیا و رئال بتیس باشند، اما سرمربی متولد والنسیا افتخارات جذابی نیز روی نیمکت الاهلی کسب کرده و شاگردانش در فصل ۲۰۱۵-۲۰۱۴ جام قهرمانی سوپرکاپ مصر و جام قهرمانی کنفدراسیون آفریقا را بالای سر خود بردند. گاریدو با سابقه قهرمانی در فوتبال مصر و تیم الرجا کازابلانکا هدایت پرسپولیس را بر عهده گرفت و حتی شاگردانش در لیگ نخبگان آسیا عملکرد چشم‌نوازی برابر الاهلی عربستان، السد و الغرافه داشتند ولی به مرور زمان ناکامی‌ها و شکست‌های وی به موفقیت‌هایش چربید و او بعد از شکست سه بر یک روبه‌روی مس رفسنجان دیگر روی نیمکت پرسپولیس ننشست. 

پیتسو موسیمانه پیش از قبول هدایت استقلال طعم موفقیت در تیم‌های الاهلی مصر و ماملودی سانداونز را چشیده بود و با باشگاه مصری ۲ بار متوالی قهرمان لیگ قهرمان آفریقا شده بود، اما در تیم استقلال موفق نشد تأثیر زیادی روی عملکرد و نتایج آبی‌ها بگذارد. موسیمانه در پایتخت ایران به هیچ وجه نتوانست مرد سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ حضورش در مصر باشد و کسب ۲ برد، ۵ تساوی و ۳ شکست توسط وی در لیگ برتر باعث غضب هواداران آبی دل و بی‌اعتمادی هیئت‌مدیره جدید استقلال شد.

از زمان نشستن پاتریس کارترون روی نیمکت سپاهان یکی از حسرت‌های بزرگ رقبا به دست آوردن پیروزی مقابل زردپوشان است و آمار سرمربی فرانسوی تا این لحظه کسب ۱۱ برد و ۸ تساوی بوده، اما نباید فراموش کرد تیم اصفهانی در ۱۴ دیدار گذشته خود در لیگ ۸ مساوی داشته تا همچنان در رتبه دوم و در تعقیب تراکتور صدرنشین باشد. کارترون اگر می‌خواهد سرنوشتش در سال جاری مثل فصل ۲۰۱۸-۲۰۱۷ که هدایت الاهلی مصر را برعهده داشت تلخ به پایان نرسد باید ششمین قهرمانی سپاهانی‌ها در جام حذفی را کسب کند و گرنه احتمالاً مثل گاریدو و موسیمانه مورد نقد بی‌رحمانه کارشناسان و فوتبال‌دوستان قرار می‌گیرد.

اعتماد‌های قبلی به سرمربیان اسبق الاهلی

البته پیش از حضور گاریدو، موسیمانه و کارترون در فوتبال ایران اشخاص دیگری نیز با سابقه هدایت الاهلی مصر در لیگ کشورمان شاغل شده‌اند. مانوئل ژوزه با یک رزومه کاملاً درخشان که برآمده از افتخارآفرینی‌هایش در جمع شیاطین سرخ مصر بود هدایت پرسپولیس را قبول کرد، اما پیرمرد بداخلاق پرتغالی موفق نشد از تیم کهکشانی پایتخت بیشترین بهره را بگیرد و در پایان نیم‌فصل نخست دوازدهمین دوره لیگ با کسب ۵ برد، ۶ تساوی و ۶ شکست تهران را ترک کرد.

همچنین تونی اولیویرا نیز در سال ۲۰۰۳ به مدت چند ماه سرمربی الاهلی بوده و آن کشور آفریقایی را نیز مثل فوتبال ایران بدون جام ترک نکرده است. نفر نخست امور فنی پرسپولیس در چهارمین دوره لیگ یعنی راینز زوبل نیز در سال‌های ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۰ هدایت الاهلی را برعهده داشته و در قاهره برخلاف تهران موفق بوده و با ۳ قهرمانی در لیگ و ۲ قهرمانی در سوپرجام عرب، مصر را ترک کرده است. شاید اگر مذاکرات مدیران استقلال و پرسپولیس با ژوزه پسیرو بهتر پیش می‌رفت و هجمه زیادی علیه این سرمربی پرتغالی ایجاد نمی‌شد نام و آمار پسیرو را نیز می‌توانستیم در این گزارش ذکر کنیم، چون دستیار سابق کارلوس کی‌روش در تیم رئال مادرید در فصل ۲۰۱۶-۲۰۱۵ سرمربی الاهلی مصر بوده و بخشی از راه قهرمانی آنها توسط پسیرو پیموده شده است.

راهکاری برای نفوذ مدیران برنامه دارید؟

در سال‌های اخیر قدرت و تأثیرگذاری مدیران برنامه و واسطه‌ها در فوتبال جهان بسیار شده و این نفرات بار‌ها در ایران موفق شده‌اند بازیکنان و مربیان کم‌کیفیت را با قیمت‌های غیرواقعی و نجومی به باشگاه‌ها قالب کنند. طبق شواهد بسیاری از مدیران فوتبالی در لحظه نیاز به جای اینکه خودشان به دنبال شناخت شایسته‌ترین گزینه باشند در دفتر کار خود می‌نشینند و منتظر ارائه پیشنهاد توسط مدیران برنامه، واسطه‌ها و حتی دلال‌ها هستند. البته لازم به ذکر است فقط نمی‌توان از کارنامه مربیگری اشخاصی مثل گاریدو، موسیمانه و کارترون نقاط اشتراک پیدا کرد و با بررسی اجمالی می‌شود به همپوشانی‌های زیادی رسید.

برای مثال یکی از مهم‌ترین گزینه‌های تقویت خط حمله پرسپولیس در تابستان یعنی امبایه نیانگ در تیم واتفورد و تورینو شاگرد گزینه سرمربیگری استقلال و پرسپولیس یعنی والتر ماتزاری بوده و همین مهاجم سنگالی در تیم رن فرانسه زیر نظر جولین استفان به میدان رفته که پرسپولیسی‌ها دوست داشتند در زمستان هدایت‌شان را به او بسپارند. همچنین یکی دیگر از گزینه‌های تقویت خط حمله پرسپولیس در تابستان یعنی ایساک ساکسس نیز در باشگاه واتفورد زیرنظر ماتزاری در مستطیل سبز حاضر شده و دروازه تیمی مثل بورنموث را گشوده است. البته بدون شک اعتماد به چند مدیر برنامه و واسطه انگشت‌شمار خلاف قوانین نیست، اما باید مراقب بود گزینه‌های مرغوب با قیمت معقول وارد فوتبال ایران شوند. در سال‌های گذشته بار‌ها پیش آمده مدیران برنامه‌ای که در یک تیم بازیکن زیادی دارند با روش‌های مختلف مدیران را برای دریافت مطالبات‌شان یا رسیدن به مقصودشان تحت فشار قرار دهند و قطعاً مدیران فوتبال کشورمان باید استراتژی‌های مدیریتی مناسب برای مواجهه و برخورد با چنین اشخاصی داشته باشند.

 

منبع خبر "افکار نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.