بورس در سقف تاریخی

فرارو سه شنبه 26 فروردین 1404 - 10:32
شاخص‌کل بورس تهران از ابتدای فروردین ماه رشد ۹.۷ درصدی را تجربه کرد که از آذرماه ۱۴۰۳ بی‌سابقه است.

تب و تاب در بازار‌های دارایی به اوج خود رسیده است. چرخش معنادار تقاضا و تغییر مسیر انتظارات تورمی در ۴۸ ساعت گذشته از اهمیت تاریخی مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا پرده برمی‌دارد.

به گزارش دنیای اقتصاد، مذاکره‌ای که با هدف کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا و حل و فصل پرونده هسته‌ای شکل گرفت، علاوه بر بازخورد‌های سریع سیاسی، واکنش فوری سه بازار سهام، ارز و طلا را نیز به دنبال داشت.

بورس تهران که در هفته‌های گذشته از رالی بازار‌ها بیرون افتاده و درگیر موجی از ناامیدی شده بود، بلافاصله پس از مخابره اخبار مثبت از فضای سیاسی کشور، جذابیت پیشین را از طلا و ارز باز پس گرفت.

رفتار معامله‌گران پس از شنبه‌ای پرهیاهو نشان می‌دهد تغییرات گسترده‌ای در استراتژی معامله‌گران رخ داده و نگرانی از تشدید تنش و مخاطرات منطقه‌ای جای خود را به امید و انتظار بهبود اوضاع در ماه‌های آینده داده است، به‌طوری که میز مذاکره ایران و آمریکا، جریان قدرتمند ورود پول به تالار شیشه‌ایی را طی ۲ روز گذشته کلید زد.

دیروز، دماسنج اصلی بازار سهام با نمایشی متفاوت نسبت به روز‌های ضعیف هفته‌های قبل برای دومین روز متوالی با رشد بیش از ۲ درصدی همراه شد تا با صعود به سطح ۲ میلیون و ۹۷۱ هزار واحدی سقف جدیدی را به ثبت برساند.

اکنون با فضای مثبتی که در نتیجه پایان دور نخست مذاکرات ایجاد شده است، شاخص بازار سهام تنها یک‌درصد تا کانال رویایی ۳ میلیون واحدی فاصله دارد. اگر بورس بتواند بر مسند کانال ۳میلیون واحدی تکیه بزند، معادلات بازار‌های موازی به‌هم می‌ریزد و سناریوی «فشار فروش در بازار‌های موازی» تقویت می‌شود.

کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که دست‌کم تا دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا که شنبه آینده در رم برگزار می‌شود، اوضاع به نفع اهالی بازار سرمایه باشد. در صورت تداوم رشد بورس این بازار می‌تواند به مکانی برای جذب سرمایه‌های سرگردان داخلی و سرمایه‌های جدید خارجی تبدیل شود.

روند صعودی نماگر‌های بازار سرمایه‌برای سومین روز متوالی در هفته انتهایی فروردین ماه ادامه‌یافت. دماسنج اصلی بورس تهران در جریان معاملات روز دوشنبه موفق شد سقف دی ماه ۱۴۰۳ خود را فتح کند. در حال‌حاضر تمامی متغیر‌های اثرگذار بر بورس تهران از وضعیت خوبی برخوردارند. دلار توافقی پس از ۳۰ روز معاملاتی سطح ۶۹ هزار‌تومان را فتح کرد.

در کنار آن نرخ اخزا به مسیر نزولی خود ادامه داد و وارد کانال ۳۳ درصد شد. ارزش دلاری و نسبت قیمت به سود هر سهم نیز در محدوده ارزنده‌ای قرار دارد. بر این اساس می‌توان انتظار داشت بورس تهران به مسیر صعودی خود در روز‌های آتی ادامه دهد. از منظر تکنیکال شاخص‌کل پس از فتح قله تاریخی خود، می‌تواند کمی استراحت کند و متعادل‌تر از گذشته معامله شود تا انرژی لازم جهت ادامه روند و شکست مقاومت ۳ میلیون و ۱۱۰ هزار‌ واحدی را کسب کند.

با توجه به ارزندگی متغیر‌های مالی بازار سرمایه، بالا ماندن ارزش معاملات در سطح ۱۰ همت می‌تواند پول‌های بیشتری را از بازار‌های موازی به سمت بورس تهران جذب کند.

روی‌خوش حقیقی‌ها به بورس تهران

شاخص‌کل بازار سهام در روز دوشنبه با رشد ۲.۱۴ درصدی معادل ۶۲ هزار واحد افزایش همراه شد و کار خود را در سطح ۲ میلیون و ۹۷۱ هزار واحد به پایان رساند. دیگر نماگر بازار سرمایه یعنی شاخص هموزن نیز از این جو مثبت ایجاد شده بر اثر روند مثبت مذاکرات با ایالات‌متحده آمریکا بهره‌مند شد و با افزایش ۱.۶۷ درصد از سطح ۸۵۰ هزار واحدی عبور کرد.

از جمله اتفاقات مثبت در جریان معاملات روز گذشته، افزایش قابل‌توجه ارزش معاملات است. ارزش معاملات در روز دوشنبه به میزان ۱۰ هزار و ۶۰۰ میلیارد‌تومان به ثبت رسید‌که در مقایسه با روز گذشته ۲۱ درصد افزایش‌یافت. اقبال حقیقی‌ها به بورس تهران برای سومین روز متوالی ادامه‌یافت و یک‌هزار و ۵۳۲ میلیارد‌ تومان پول توسط این گروه از فعالان بازار سرمایه به گردونه معاملات تزریق شد و مجموع ورود پول سه روز گذشته به ۶ همت رسید.

سبقت کل از هموزن

موج مثبت روز دوشنبه در نماگر اصلی بازار سهام موجب شد تا بازدهی شاخص‌کل از ابتدای هفته به ۴.۹۷ درصد افزایش یابد. شاخص‌کل بورس تهران از ابتدای فروردین ماه رشد ۹.۷ درصدی را تجربه کرد که از آذرماه ۱۴۰۳ بی‌سابقه است. شاخص هموزن نیز از ابتدای سال‌با موج صعودی نماد‌های بزرگ‌تر همراه شد و بازدهی ۶ درصدی را به ارمغان آورد، با این‌حال همچنان این نماگر بورسی تا سقف خود فاصله زیادی دارد و برخلاف شاخص‌کل، نماگر هموزن بورس تهران هنوز موفق به فتح قله تاریخی خود نشده‌است.

برخلاف روند تاریخی، پس از تجربه موج مثبت آبان ۱۴۰۳، سهامداران به سمت نماد‌های کوچک‌تر بازار جذب نشده و همین موضوع موجب شد تا شاخص هموزن در سال‌۱۴۰۳ بازدهی بسیار کمتری را نسبت به نماگر اصلی بورس تهران به‌ثبت برساند.

فزونی محرک‌های مثبت بازار سهام

در انتهای معاملات روز دوشنبه، نسبت قیمت به سود هر سهم بازار سهام به محدوده ۷.۳ واحد افزایش‌یافت. میانگین تاریخی این نسبت به میزان ۷.۳۶ واحد است که با رشد امروز بازار سهام، نسبت P/E به میانگین تاریخی خود رسید.

در هر موج صعود همواره نسبت P/E بازار سهام از میانگین تاریخی فاصله گرفته و به محدوده بیش از ۱۰ واحد افزایش‌یافت، بنابراین این نسبت در حال‌حاضر در محدوده خوبی قرار گرفته‌است. ارزش دلاری بورس تهران در انتهای معاملات روز دوشنبه به محدوده ۱۲۱ میلیارد دلار رسید؛ این در حالی است که در تاریخ ۱۷ فروردین ماه به‌دنبال رشد نرخ دلار و افت بازار سرمایه، ارزش دلاری بورس تهران از میانگین تاریخی خود کمتر شد و به محدوده ۹۵ میلیارد دلار رسید.

از این منظر نیز می‌توان اذعان کرد؛ بازار سرمایه در محدوده ارزنده‌ای به‌لحاظ ارزش دلاری قرار گرفته است. اتفاق خوبی که در روز دوشنبه رقم خورد، افزایش نرخ دلار توافقی است. پس از برکناری همتی وزیر اقتصاد در اسفند ۱۴۰۳، نرخ دلار توافقی به‌رغم رشد دلار آزاد تا محدوده بالای ۱۰۰ هزار‌ تومان، در محدوده ۶۸ هزار‌ تومان مورد معامله قرار گرفت.

حال پس از ۳۰ روز معاملاتی، نرخ دلار توافقی سرانجام توانست سطح مهم ۶۹ هزار‌ تومان را به این ترتیب، فاصله بین نرخ دلار مبادله‌ای و دلار بازار آزاد به حدود ۲۷ درصد رسید. یکی دیگر از اتفاقات مثبت در بورس تهران، کاهش نرخ اخزا است. از روز ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۳، مسیر کاهشی اخزا‌ها آغاز شد. در روز دوشنبه اخزا وارد کانال ۳۳ درصد شد و همین موضوع موجب تزریق جو مثبت در بدنه بورس تهران شد.

شرط تداوم روند صعودی

در شرایط کنونی بازار سرمایه به عمق بیشتر و ارزش معاملات بالاتر احتیاج دارد. در روز دوشنبه، ارزش معاملات بازار سهام به میزان ۱۰ هزار و ۶۰۵ میلیارد‌ تومان به‌ثبت رسید‌ که در مقایسه با روز معاملاتی گذشته با افزایش ۲۱ درصدی همراه شد. بسیاری از سهامداران در برهه کنونی عمدتا نظاره‌گر روند معاملات هستند.

مادامی‌که هیجانات شکل‌گرفته فروکش نکند و به‌دنبال آن ارزش معاملات برای چند روز متوالی بیش از ۱۰ همت به‌ثبت نرسد، اعتماد سرمایه‌گذاران نسبت به ادامه روند صعودی نماگر‌های بورس تهران جلب نخواهد شد. معاملات متعادل بازار سرمایه موجب کف‌سازی بورس تهران در محدوده‌های فعلی خواهد شد و می‌تواند سهامداران را نسبت به تداوم گام صعودی خوشبین سازد و پول‌های پارک‌شده در کار گزاری‌ها و همچنین از بازار‌های موازی را به سمت بورس تهران روانه کند.

مقصد بعدی شاخص‌کل

شاخص‌کل بورس تهران در روز دوشنبه موفق به شکست سقف دی ماه ۱۴۰۳ خود شد. حال نماگر اصلی بازار سرمایه یک‌درصد با سطح مهم ۳ میلیون واحد فاصله دارد. از منظر تکنیکال همواره شکست سطوح تاریخی افزایش عرضه و عقب‌نشینی را به‌دنبال دارد.

حال با شکست سطح تاریخی شاخص‌کل بورس تهران به‌نظر می‌رسد کمی عرضه‌ها در بازار افزایش یابد و نماگر اصلی بورس تهران به سقف شکسته شده عقب‌نشینی کند، در این‌صورت می‌توان انتظار تزریق پول بیشتر از سوی سهامداران و همچنین تداوم روند صعودی شاخص‌کل بورس تهران را داشت.

از لحاظ سطوح فیبوناچی، مقاومت بعدی در مسیر شاخص‌کل بورس تهران سطح ۳ میلیون و ۱۱۰ هزار‌ واحدی است. در صورت تثبیت شکست سقف ۲ میلیون و ۹۴۵ هزار واحد و افزایش ارزش معاملات بازار سهام، می‌توان انتظار داشت که شاخص‌کل در جهت شکست مقاومت ۳ میلیون و ۱۱۰ هزار‌واحدی انرژی لازم را کسب کند.

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.