مراقبت از دهان و دندان؛ تقویت اعتماد به نفس

بهداشت نیوز سه شنبه 26 فروردین 1404 - 13:21

به گزارش بهداشت نیوز،  بهداشت دهان و دندان، یکی از موضوعاتی است که باید به طور روزانه مورد توجه افراد قرار گیرد، اهمیت نظافت دندان ها و توجه به سلامت دهان، از سوی پزشکان توصیه می‌شود، به رغم اینکه همه اقشار با هزینه کمی می‌توانند بهداشت دهان خود را رعایت کنند اما معمولا خانواده هایی که از نظر اقتصادی در وضعیت مطلوب تری قرار دارند به بهداشت دهان و دندان اهمیت بیشتری می دهند.

۲ بار مسواک‌ زدن در روز، استفاده منظم از نخ دندان، پرهیز از مرطوب کردن مسواک پیش از استفاده و تعویض مسواک هر ۶ ماه یک‌بار از جمله اقداماتی است که می‌تواند به حفظ سلامت دهان و پیشگیری از عوارض بعدی کمک کند؛ اقداماتی که هزینه چندانی برای خانواده ندارد اما می‌تواند از بروز بیماری های خطرناک جلوگیری کند.

آمارها نشان می دهد که بیش از ۲۵۰ میلیون دندان پوسیده در دهان ایرانیان وجود دارد که نشانه‌ای از بی‌توجهی افراد به بهداشت است؛ بر اساس شاخص DMFT (شاخص تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده شده و پر شده) کودکان کمتر از ۱۲ سال در ایران نامناسب و ۱.۸۴ است که ۸۰ درصد آن پوسیده است و بر اساس اهداف برنامه هفتم پیشرفت این شاخص باید به ۱.۴ برسد.

از سوی دیگر رعایت بهداشت می تواند از بیماری‌های لثه که بعد از پوسیدگی دندانی شایع ترین بیماری است و در سنین بالاتر از ۳۵ تا ۴۰ سال در محیط دهان و دندان اتفاق می‌افتد؛ پیشگیری کند و یا آن را به تعویق بیاندازد، همچنین یافته ها نشان می دهد که سلامت دهان و دندان بر سلامت قلب و پیشگیری از دیابت نیز تاثیرگذار است.

اهمیت سلامت دهان و دندان به گونه ای است که بر اساس مصوبه هیات وزیران در سال ۱۳۶۲، ۲۳ فروردین ماه با عنوان روز دندانپزشک و هفته آخر فروردین نیز هفته دندانپزشکی نامگذاری شده است.

سلامت دهان و دندان؛ افزایش اعتماد به نفس، کاهش اضطراب

یک روانشناس درباره سلامت دهان و دندان تأثیر آن در زندگی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: سلامت دهان و دندان تاثیر قابل توجهی بر اعتماد به نفس و زیبایی لبخند دارد؛ دندان‌های سالم به زیبایی لبخند کمک می‌کنند و لبخند زیبا می‌تواند جذابیت ظاهری فرد را افزایش دهد و بر نحوه برداشت دیگران از او تأثیر بگذارد.

مبینا امامی افزود: اعتماد به نفس، احساس راحتی در اجتماع از دیگر نتایج سلامت دهان و دندان است و افرادی که از سلامت دهان و دندان خود مطمئن هستند، اغلب در جمع‌های اجتماعی و در تعاملات و ملاقات‌های روزمره احساس راحتی بیشتری می‌کنند و این موضوع منجر به ایجاد روابط بهتر و فرصت‌های اجتماعی بیشتر می شود.

به گفته وی، کاهش اضطراب و کمتر بودن نگرانی درباره ظاهر، با سلامت دندان ایجاد می شود و افرادی که به مشکلات دندانی یا بوی بد دهان دچار هستند، ممکن است از موقعیت‌های اجتماعی اجتناب کنند که این امر می‌تواند منجر به احساس اضطراب و عدم اعتماد به نفس شود.

امامی با بیان اینکه سلامت دهان و دندان بر ارتباطات اجتماعی افراد نیز تاثیر دارد، تاکید کرد: ارتباط غیرکلامی و لبخند می‌تواند ارتباطات مثبت را تقویت کند و احساس صمیمیت را بیشتر کند.

این روانشناس ادامه داد: سلامت دهان و دندان نه تنها بر زیبایی لبخند، بلکه بر سلامت عمومی فرد نیز تاثیر دارد؛ مشکلات دندانی می‌توانند باعث درد و ناراحتی شوند که بر ظرفیت افراد برای شرکت در فعالیت‌های اجتماعی تأثیر می‌گذارد.

عفونتهای دهانی از طریق خون به سایر اندام‌ها سرایت می‌کند

متخصص بیماری‌های دهان و فک و صورت و عضو هیات‌ علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، نیز نسبت به اثرات گسترده عفونت‌های دهان و دندان بر سلامت عمومی، هشدار داد و تأکید کرد که سلامت دهان نه ‌تنها در جلوگیری از پوسیدگی و بیماری‌های لثه مؤثر است، بلکه نقش حیاتی در پیشگیری از بیماری‌های خطرناک سیستمیک ایفا می‌کند.

فاطمه احمدی متمایل با بیان اینکه باکتری‌ها و عفونت‌های دهانی می‌ توانند از طریق سیستم گردش خون و دستگاه گوارش به سایر اندام‌ها سرایت کنند، افزود: این وضعیت ممکن است پیامدهای جدی مانند ردِ پیوند در بیماران پیوندی، تشدید بیماری‌های قلبی، افزایش خطر سقط ‌جنین و زایمان زودرس در زنان باردار و همچنین بروز مشکلاتی در روند پرتودرمانی بیماران سرطانی به همراه داشته باشد.

احمدی ادامه داد: علائمی مانند تورم لثه، درد دندان یا تغییر رنگ بافت‌های دهانی، هشدار اولیه‌ای برای وجود بیماری‌های زمینه‌ای هستند و نباید نادیده گرفته شوند؛ بسیاری از بیماری‌های سیستمیک از جمله سرطان خون، کم‌خونی‌های شدید، یا اختلالات تیرویید ممکن است نخستین علائم خود را در مخاط دهان نشان دهند.

آنچه مسلم است، حفظ و مراقبت از سلامت دهان و دندان نه تنها بر سلامت جسمی تأثیر می‌گذارد بلکه به بهبود حالت روحی و روانی افراد نیز کمک می‌کند؛ این امر نشان می‌دهد که اهمیت بهداشت دهان و دندان از جمله عوامل کلیدی در بهبود کیفیت زندگی است.

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.