توضیحات قائم‌مقام نمایشگاه کتاب از حضور آژانس ادبی ترکیه‌ای در تهران

خبرگزاری مهر سه شنبه 26 فروردین 1404 - 13:53
ابراهیم حیدری قائم مقام سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با بیان اینکه دوره تخصصی نشر تهران یک رویداد بین‌المللی است، جزئیاتی از برگزاری این رویداد را تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، ابراهیم حیدری قائم مقام سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با بیان اینکه دوره تخصصی نشر تهران یک رویداد بین‌المللی است، جزئیاتی از برگزاری این رویداد را تشریح کرد.

حیدری با اشاره به اهمیت برگزاری این رویداد گفت: برای اینکه ادبیات، فرهنگ، نشر و اهالی قلم کشور ما به سایر کشورها شناسانده شود، باید اقداماتی صورت گیرد که از جمله آنها می‌توان به برگزاری رویدادهای متعدد و برنامه‌های مختلف از قبیل شرکت در نمایشگاه‌های خارجی، طرح‌های حمایتی مانند گرنت و تاپ و استفاده از ظرفیت‌های رایزنی‌های ایران در خارج از کشور اشاره کرد. به‌ویژه اینکه شرکت در نمایشگاه‌های مختلف به دلیل هزینه‌های بالا برای همگان مقدور نیست.

نمایشگاه کتاب تهران مبتنی بر محتوا برگزار می‌شود

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران افزود: در همین زمینه یکی از کارهایی که کشورهای مختلف برای معرفی نشر و فرهنگ خود انجام می‌دهند، استفاده از ظرفیت دوره‌های تخصصی (فلوشیپ‌های) ادبی است که این تجربه در جغرافیاهای متعددی مانند یونان، استانبول، سوئد، مکزیک، برزیل، تایوان، فرانکفورت، شارجه، آستانه، تایلند و انگلستان اجرا و قابل بررسی شده است.

حیدری با بیان اینکه برگزاری دوره‌های تخصصی از دیرباز در کشورمان مطرح بوده، گفت: ایران با سابقه ادبی و ادبیات غنی خود می‌بایست دیر یا زود باید به این سمت برود ولی تاکنون این آمادگی از سمت ناشران داخلی و خارجی برای حضور در این رویداد احساس نمی‌شد. در چند سال گذشته با حضور ایران و ناشران ایرانی در نمایشگاه‌های خارجی و کاهش محدودیت حضور در شبکه‌های اجتماعی و نیز اجرای طرح گرنت و برگزاری کارگاه‌های متعدد مانند «دوشنبه‌ها با گرنت»، تعاملات و آگاهی‌بخشی در این حوزه تا حدود زیادی افزایش یافته است.

قائم مقام سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ادامه داد: ما در همین راستا تصمیم گرفتیم که سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران را با فضای مبتنی بر محتوا برگزار کنیم که یکی از این اقدامات برگزاری دوره تخصصی ادبی کتاب کودک و نوجوان است. در برگزاری این رویداد نیز تصمیم گرفتیم به جای اینکه ریلی برای این کار بسازیم که هزینه‌بر و زمان‌بر است از تجربه ریل‌های ساخته شده سایر کشورها استفاده کنیم.

چرا ادبیات کودک و نوجوان موضوع نخستین فلوشیپ تهران شد؟

حیدری درباره اینکه چرا موضوع ادبیات کودک و نوجوان برای نخستین فلوشیپ تهران انتخاب شده، توضیح داد: با توجه به اینکه این رویداد، تجربه اول ما است و باید گام اول را محکم و استوار برداریم باید مزیت رقابتی بودن را مدنظر قرار می‌دادیم. وقتی چین میهمان ویژه سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب در سال ۱۳۹۸ شد، تصویرگران و تصویرگری برای کتاب کودک در ایران مورد توجه چین و سایر کشورها قرار گرفت. از سوی دیگر یکپارچه کردن ناشران این حوزه و ایجاد فضایی توأم با کمترین آشفتگی و نیز مخاطب زیاد حوزه کودک و نوجوان موجب شد که به این موضوع در اولین فلوشیپ تهران پرداخته شود و اگر تجربه موفقی حاصل شد در سنوات بعدی به حوزه‌های دیگر نیز خواهیم پرداخت.

وی افزود: در این زمینه انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان وظیفه برقراری ارتباط موضوعی با ناشران کودک و نوجوان را پذیرفته و در واقع وظیفه آماده کردن ناشران داخلی برای مذاکره با ناشران خارجی که نیازمند ادبیات و ترمینولوژی بین‌المللی است، برعهده این انجمن است. همچنین در این مسیر از ظرفیت آژانس ادبی «اینتروتما» کشور ترکیه که برگزارکننده ۱۰ دوره فلوشیپ استانبول بوده و از اطلاعات پایه و سازمان‌یافته متعددی بهره گرفته در زمینه همکاری برای اطلاع‌رسانی و تقویت دعوت از سایر ناشران، بهره برده‌ایم. البته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیچ قراردادی با «اینتروتما» منعقد نکرده و فقط در زمینه اطلاع‌رسانی و استفاده از ظرفیت پایگاه داده‌ها با فلوشیپ کودک و نوجوان همکاری می‌کند.

مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان که متولی دعوت از ناشران و آژانس‌های داخلی است، از تمامی ناشران و آژانس‌های ایرانی برای حضور در این رویداد دعوت کرده است که برخی ناشران ثبت‌نام کرده و برخی نیز در شرف انجام این کار هستند.

فلوشیپ تهران یک رویداد بین المللی است

حیدری با بیان اینکه فلوشیپ نشر تهران یک رویداد بین‌المللی است و برای برگزاری بهتر آن باید به دنبال یک حاشیه امن می‌رفتیم، گفت: برای برگزاری این رویداد از تمامی ناشران خارجی که با طرح گرنت همکاری دارند و رایزنی‌های ایران در خارج از کشور و تمام ظرفیت‌های خود برای همکاری بهره گرفتیم که یکی از آن‌ها آژانس‌های ادبی هستند. ما انتظار داشته و داریم آن‌ها از طریق تبلیغات و ارتباطاتی که با سایر کشورها دارند با ما همکاری کنند چرا که در برهه‌های مختلفی حمایت‌هایی جهت حضور آن‌ها در نمایشگاه‌های خارجی صورت گرفته است و برخی پروژه‌های پژوهشی هم به آن‌ها واگذار شده که البته نتیجه و خروجی مطلوبی به همراه نداشته و اسناد آن هم موجود است. شعار ما در دولت وفاق است و همواره بر این باور استواریم که از همه ظرفیت‌ها استفاده شود ولی سهم‌خواهی را نپذیرفته و اختصاص بودجه جداگانه برای واسپاری برگزاری این رویداد هم نخواهیم داشت. ما تنها از ظرفیت‌های مرتبط برای اجرا این رویداد استفاده کردیم و انتظار داشته و داریم همکاران فعال ما در آژانس‌های ادبی ایرانی مانند آژانس ادبی غیر ایرانی زمینه معرفی این رویداد بزرگ را فراهم کنند.

نخستین دوره تخصصی نشر تهران ۲۲ تا ۲۵ اردیبهشت‌ماه هم‌زمان با سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با همکاری دبیرخانه طرح گرنت، خانه کتاب و ادبیات ایران و انجمن ناشران کتاب کودک و نوجوان برگزار خواهد شد.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.