به گزارش بهداشت نیوز، دکتر پروین باستانی ت با اشاره به اجرای برنامههای مراقبت از دهان و دندان با اولویت کودکان زیر 14 سال گفت: ارایه خدمات در این زمینه با تاکید بر پیشگیری و مراقبت از دندانها از دوران نوزادی آغاز میشود.
وی ضمن گرامیداشت هفته سلامت دهان و دندان و روز دندانپزشک از زحمات اعضای تیم سلامت دهان و دندان دانشگاه (دندانپزشکان، بهداشتکاران دهان و دندان، دستیاران واحدهای دندانپزشکی، مراقبان سلامت و بهورزان) در اجرای این برنامه تقدیر کرد.
دکتر پروین باستانی مراقبت از دندانها را بخشی از برنامههای مراقبتی کودکان عنوان کرد که در تمام خانههای بهداشت، پایگاههای سلامت و مراکز خدمات جامع سلامت در قالب بستههای خدمت ارایه میشود.
ضرورت آغاز مراقبت با رویش اولین دندان کودک
به گفته دکتر باستانی اقدامات پیشگیری از پوسیدگیهای دندانی باید از هنگام رویش اولین دندان شیرخوار یعنی حدود شش ماهگی با رویش اولین دندان در فک پایین کودک آغاز شود.
وی از والدین خواست با مشاهده رویش اولین دندان شیرخوار به نکات بهداشتی که مراقبان سلامت توصیه می کنند حتما توجه داشته باشند.
اهدای مسواک انگشتی رایگان به کودکان زیر دو سال
رییس گروه سلامت دهان و دندان معاونت بهداشت توزیع رایگان مسواک انگشتی به کودکان زیر دو سال را یکی از اقدامات واحدهای بهداشتی برشمرد.
وی تاکید کرد: استفاده از مسواک انگشتی یکی از اقدامات موثر در راستای ارتقای سطح بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از پوسیدگی دندانهای کودکان است.
به گفته دکتر باستانی، مراقبان سلامت و بهورزان ضمن اهدای مسواک انگشتی به والدین کودک آموزشهای لازم درخصوص روش استفاده از آن، اصول مراقبت از دندان کودک و مسواک زدن را ارایه میدهند.
انجام وارنیش فلورایدتراپی رایگان
دکتر پروین باستانی، کودکان زیر شش سال و دانشآموزان مقطع ابتدایی را از گروه های هدف مهم در برنامههای سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت برشمرد.
وی وارنیش فلورایدتراپی دندانهای کودکان سه تا شش سال را از دیگر خدمات ارایه شده برای پیشگیری از پوسیدگی دندان عنوان کرد.
به گفته وی در وارنیش فلورایدتراپی با استفاده از یک برس مخصوص ماده وارنیش فلوراید به سطح دندانها مالیده میشود و نیازی به بیحسی دندانهای کودک نیست.
دکتر باستانی خاطرنشان کرد: این خدمت توسط مراقبان سلامت و بهورزان به صورت رایگان دو بار در سال به فاصله شش ماه برای کودکان انجام میشود.
رییس گروه سلامت دهان و دندان پیشگیری از پوسیدگی دندانهای دائمی را از دیگر اولویتهای برنامههای گروه سلامت دهان و دندان عنوان کرد.
وی آموزش استفاده صحیح از مسواک و نخ دندان، توصیههای تغذیهای مناسب، معاینه دهان و دندان، روشهای پیشگیری مانند وارنیش فلورایدتراپی و فیشورسیلنت(شیارپوش کردن دندانهای دائمی) را از جمله خدماتی برشمرد که به دانشآموزان مقطع ابتدایی برای کاهش پوسیدگی ارایه میشود .
دکتر باستانی فیشورسیلنت را یکی از روشهایی برشمرد که برای پیشگیری از پوسیدگی دندانهای دائمی توسط دندانپزشک انجام میشود و احتمال پوسیدگی دندانهای دائمی را کاهش میدهد.
به گفته وی در این روش شیارهای عمیق بین دندانها با ماده مخصوصی پوشانده میشود تا مانع گیرکردن غذا در شیارها شده و پوسیدگی دندانها شود.
این کارشناس معاونت بهداشت یادآور شد: خدماتی نظیر معاینه، ترمیم دندانها، جرمگیری، پالپوتومی (عصب کشی تاج دندان شیری)، کشیدن دندان و فیشورسیلنت در مراکز خدمات جامع سلامت با تعرفه دولتی توسط دندانپزشکان ارایه میشود.
ارایه خدمات دندانپزشکی رایگان در مناطق کم برخوردار
دکتر باستانی خدمترسانی در مناطق کم برخوردار را یکی از فعالیتهای حوزه بهداشت ذکر کرد و افزود: استفاده از ظرفیت گروههای جهادی در شبکهها و مراکز بهداشت تحت پوشش فرصتی را فراهم میکند که با حمایت خیرین، خدمات دندانپزشکی در مناطق کم برخوردار به صورت رایگان ارایه شود.
به گفته وی در سال گذشته خدمات رایگان دندانپزشکی با استفاده از سه دستگاه کلینیک سیار در مناطق کم برخوردار شهرستانهای ورامین، پردیس و پاکدشت به هموطنان ارایه شد.
رییس گروه سلامت دهان و دندان معاونت بهداشت خاطرنشان کرد: خدمات دندانپزشکی در مناطق روستایی و شهرهای زیر20 هزار نفر به گروههای هدف (کودکان زیر 14 سال و خانمهای باردار تا یکسال پس از زایمان) به دارندگان هر نوع دفترچه بیمه پایه به صورت رایگان در مراکز خدمات جامع سلامت ارایه میشود.
وی در ادامه با تاکید بر اهمیت خودمراقبتی اظهار کرد: در کلینیک مجازی معاونت بهداشت با عنوان کلیناپ امکان انجام چکاپ دهان و دندان و دسترسی به توصیههای بهداشتی در قالب فیلم و متن فراهم شده است و هموطنان در صورت تمایل میتوانند در هریک از گروههای سنی با انتخاب خدمات دهان و دندان از فیلمهای بارگذاری شده در این زمینه استفاده کنند.
دکتر باستانی در پایان ضمن تقدیر از تمام فعالان حوزه سلامت دهان و دندان ابراز امیدواری کرد با آموزش، توجه به بهداشت دهان و دندان، گسترش خدمات پیشگیری و درمانی دندانپزشکی و استفاده از ظرفیت خیرین شاهد ارتقای کمی و کیفی شاخصهای سلامت دهان و دندان در کشور باشیم.