وحید محمود قره باغ؛ در این کره خاکی افراد مختلفی با دیدگاهها و مکاتب متفاوتی زندگی میکنند. ضمن اینکه میبایست در چارچوب منطقی، به عقاید و دیدگاههای اشخاص احترام گذاشت. در واقع همچنانکه برای وجود حقیقتی میباید دلیل قانع کنندهای بیان کرد برای رد آن نیز باید چنین منطقی در نظر گرفته شود.
از سویی دیگر یکی از مباحثی که معمولا طرفداران خاص خود را دارد، بود و نبود جهانی دیگر است. آیا زندگی انسان محصور به این چند روز حیات است یا جهان و زندگی دیگری نیز وجود دارد؟ طبیعتا در قالب چند جمله یا بند نمیتوان به این مقوله پرداخت؛ ولی نکتهای که مهم به نظر میرسد این است که انسانها با تحصیل و کسب دانش در رشتههای مختلف و همچنین غور کردن در مفاهیم و مسائل با گمان و احتیاط بیشتری نظر میدهند. آنها با گسترده شدن دامنه بینش، دید متفاوت تری کسب میکنند. مطالعه در چندین رشته خلا برخی از مسائل را تا حدودی برای آدمی پر میکند. به عنوان مثال در رشتههای مهندسی و حتی در عصر حاضر مباحث و مسائلی وجود دارند که به صورت نیمه تحلیلی پیش برده میشود و به عبارتی هنوز بشر راه حل صرف تحلیلی و یا قاطعی برای این موارد ندارد.
حتی در مبحثی از ریاضی به نام مشتق، روش به کار گرفته نه یک جواب مطلق که یک نتیجه نسبی است چرا که از ترمهایی در روند محاسبه صرف نظر میشود. در نهایت اینکه این دنیا مجموعهای از دانشها در رشتههای مختلف است؛ برای اظهار نظر در مورد این دنیا نیز بایستی علوم متفاوت و خاص خود را کسب کرد چه رسد اظهار نظر در خصوص جهانی دیگر که شناخت ملموسی از آن وجود ندارد.
بسیاری از دانشها و علوم حتی برای انسان کنونی در دنیای نسبی حاضر در هالهای از ابهام است حال چگونه از اساس برخی از مسائل غریب را منکر میشود؛ نکتهای که در خور تامل است. انسان در جهان نسبی فعلی، حاضر است و شاید بهتر باشد در خصوص بود و نبود جهانی مطلق، جانب اعتدال را رعایت کند.