به گزارش رکنا به نقل از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر امیرحسین حسینی اظهار داشت که یکی از رایجترین مشکلاتی که نوزادان با آن مواجه هستند، حساسیت به پروتئینهای شیر گاوی است. وی اشاره کرد که این حساسیت در بسیاری از موارد از ابتدای تولد موجب نگرانی والدین میشود.
دکتر حسینی بیان کرد که تعدادی از مادرانی که به نوزادشان شیر میدهند، پیش از مشاهده علائم خاص، اقدام به حذف برخی مواد غذایی مانند لبنیات از رژیم خود میکنند. چنین اقداماتی میتوانند منابع غذایی حیاتی را از دسترس مادر و نوزاد خارج کنند که در نهایت به سلامت هر دو لطمه میزند.
وی افزود که در شش ماه اول زندگی، نوزادان برای تغذیه یا از شیر مادر یا شیرخشک استفاده میکنند. در صورتی که مادر از شیر طبیعی خود استفاده میکند، نیازی به حذف مواد غذایی اصلی به صورت خودسرانه وجود ندارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی تأکید کرد برخی مواد مانند فستفودها و غذاهای صنعتی که فاقد ارزش غذایی هستند، بهتر است از رژیم غذایی حذف شوند؛ زیرا تأثیری بر روند رشد نوزاد ندارند.
او همچنین هشدار داد که حذف بیرویه مواد غذایی حساسیتزا مانند پروتئینهای گاوی، لبنیات، گندم، غذاهای دریایی، آجیلها، گوشت یا سویا بدون مشورت با متخصصان میتواند مشکلات بیشتری ایجاد کند.
دکتر حسینی به نگرانیهای خانوادهها درباره مشاهده رگههای خونی در مدفوع نوزاد اشاره کرد و توضیح داد که در بیشتر موارد این موضوع اهمیت خاصی ندارد. اما اگر خون به مقدار زیاد مشاهده شود، مدفوع حالت اسهالی یا همراه با بلغم زیاد باشد، یا علائم دیگری مانند اگزمای پوستی یا مشکلات تنفسی ظاهر شود، نیاز به بررسی توسط پزشک متخصص دارد.
بر اساس توضیحات دکتر حسینی، در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، ابتدا شیر گاوی یا شیر سایر دامها باید از رژیم مادر حذف شود. اگر با این کار بهبودی حاصل نشود، باید سایر مواد غذایی حساسیتزا به ترتیب و با دورههای زمانی حذف شوند تا بهبودی حاصل شود.
وی توصیه کرد که مادران باید رژیم غذایی بدون مواد حساسیتزا را حداقل برای شش تا نه ماه رعایت کنند تا نوزاد به شرایط طبیعی بازگردد.
برای نوزادانی که از شیرخشک استفاده میکنند، دکتر حسینی گفت اگر علائمی مانند اگزمای پوستی، دفع خون در مدفوع، اسهال یا مشکلات تنفسی مشاهده شد، احتمال وجود حساسیت به پروتئین گاوی مطرح میشود.
او توصیه کرد که در چنین مواردی از شیرخشکهایی استفاده شود که حاوی پروتئینهای هیدرولیزه باشند. این نوع شیرخشک باید تحت نظر متخصصان گوارش یا آلرژیست توصیه شود.
دکتر حسینی تأکید کرد که اگر خانواده سابقه ابتلا به آلرژی به پروتئینهای گاوی در نوزادان قبلی خود داشته باشند، باید شیرخشکهایی انتخاب کنند که پروتئینهای شکستهشده دارند و به عنوان hypoallergenic یا HA شناخته میشوند.
وی در پایان اظهار داشت که برای درمان نوزادانی که به حساسیت پروتئین گاوی دچار هستند، باید مداخلات پزشکی توسط متخصصان انجام شود و تا حد ممکن از حذف شیر مادر و جایگزینی آن با شیرخشکهای رژیمی پرهیز شود.