به گزارش رکنا، در حال حاضر کمبود و گرانی روغن خوراکی در بسیاری از استان های کشور به طور محسوس ادامه دارد. طبق گفته مغازه داران سطح شهر تهران، احتکار تولیدکنندگان برای اعلام قیمت جدید، صادرات بی رویه به جهت انگیزه دلاری، کاهش سهمیه توزیع اصناف و انحصار توزیع در فروشگاه های زنجیرهای از جمله عواملی است که روغن خوراکی و دیگر کالاهای اساسی را با کمبود و گرانی در بازار مواجه می کند.
طبق گفته فعالان بازار، کالاهای اساسی با استفاده از ارز دولتی و منابع عمومی توسط واردکنندگان وارد کشور می شوند اما به جای اینکه این کالاها به صورت شفاف و گسترده در شبکه رسمی توزیع قرار گیرند، عمدتاً از طریق فروشگاه های زنجیرهای که اغلب تحت مالکیت همان واردکنندگان بزرگ هستند، به بازار عرضه می شوند.
این در حالی است که فروشگاه های زنجیرهای تنها سهم کوچکی از توزیع را برعهده دارند و بخش عمده شبکه توزیع باید در اختیار اصناف باشد اما این فروشگاه ها، کالاهای اساسی را با قیمت های بالاتر به اصناف می فروشند. نتیجه این چرخه معیوب، انحصار کامل واردات و توزیع کالاهای اساسی در دستان گروهی خاص است؛ گروهی که هم از یارانه ارزی بهرهمند هستند و هم شبکه توزیع را در قبضه خود دارد و در آخر این می شود که کالای اساسی که با پول بیت المال وارد کشور شده است تا به دست مردم برسد، راهی برای سودهای نجومی می شود و گرانتر به دست مصرف کنندگان می رسد.
این وضعیت نه تنها در حوزه واردات و توزیع کالاهای اساسی بلکه در بحث تولید و تامین مواد اولیه و نهاده های تولید نیز وجود دارد. در این خصوص مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران ایران خطاب به وزیر جهاد کشاورزی گفته است: "وضعیت سفره مردم خوب نیست و یک جای کار می لنگد. 233 روز است که وزیر هستید، خیلی زود دیر می شود. در صورتی که دست به سوی مردم دراز کنید به راحتی به سوی شما می آیند و ما میتوانیم به راحتی نیاز خود به نهادهها را تامین کنیم اما دلالها نگذاشتند؛ دامداران بدون کمک دولت می توانند نیاز خود را تامین کنند."
با وجود این وضعیت، وزارت جهاد کشاورزی که طبق قانون متولی اصلی نظارت بر بازار کالاهای اساسی است، نهتنها اقدامی برای اصلاح این روند انجام نمی دهد، بلکه با سکوت و بیعملی خود عملاً مسیر را برای ادامه این انحصار هموار کرده است.
پرسش جدی این است: وزیر جهاد کشاورزی در کجای این معادله ایستاده و چرا در برابر این بی عدالتی های آشکار و نابسامانی بازار اقدامی نمی کند؟