به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، علیمحمد طهماسبی بیرگانی روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس رصدهایی که انجام شد، روز گذشته (دوشنبه ۲۵ فروردین) حدود ظهر یک توده گرد و غبار بر اثر جریاناتی که در خارج مرزها در شمال عربستان وجود داشت، شکل گرفت و چون سرعت باد و تندباد زیاد بود؛ توده در کمترین زمان به سمت جنوب عراق حرکت کرد. آنجا هم تندباد لحظهای افزایش یافت و این تودهها به هم پیوستند و تقریبا در ساعات پایانی روز قبل یعنی حدود ساعت ۱۰ تا ۱۱ شب هر دو توده همزمان از مرز غربی و جنوب غربی عبور کردند و بعد از گذشتن از استان الانبار در جنوب نجف به استان خوزستان، ایلام و کرمانشاه رسیدند که متاسفانه غلظت بسیار بالایی هم داشتند.
دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و مدیریت منابع مقابله با پدیده گردوغبار اضافه کرد: به دلیل پیشبینی شرایط بحرانی، کارگروه شرایط اضطرار استانهای خوزستان، ایلام، کرمانشاه و همدان تشکیل شد. در سه استان خوزستان، ایلام و کرمانشاه به دلیل سطح بالای گرد و غبار، تصمیم گرفته شد تمام ادارات، مدارس و بانکها امروز تعطیل شوند اما استان همدان به دلیل غلظت کمتر، فقط مدارس نوبت بعد از ظهر تعطیل شدند.
طهماسبی بیرگانی ادامه داد: معمولاً زمانی که تودههای گرد و غبار از شمال عربستان وارد میشوند، همراه با سرعت بالای باد حرکت میکنند و باعث انتقال ذرات مختلف مانند ذرات درشت بالاتر از PM۱۰ و PM۲.۵ میشوند که غلظت توده گردوغبار را افزایش میدهداما به دلیل اندازه درشتتر ذرات، این آلودگیها سریعتر کاهش مییابند.
وی افزود: با وقوع این رخداد غلظت بسیاری از ایستگاههای اندازهگیری ذرات معلق استانهای خوزستان و ایلام معمولاً تا ۱۰ هزار میکروگرم بر متر مکعب غلظت گرد و غبار را ثبت کردند و بیشتر مناطق شرقی ایلام، مناطق غربی و مرکزی استان خوزستان شاخص کیفیت هوا از ۵۰۰ واحد فراتر رفته است و میزان غلظت ذرات گرد و غبار نیز بالای ۱۰ هزار میکروگرم اندازهگیری شده است.
طهماسبی بیرگانی تصریح کرد: اگر بخواهم وضعیت فعلی را توضیح دهم، به جز استان خوزستان، بقیه مناطق در شرایط نسبتاً عادی قرار دارند، اگرچه آلودگی هنوز به طور کامل از بین نرفته است اما به دلیل وزش باد شدید، ذرات گرد و غبار درشتتر شده و اثر آنها کمتر احساس میشود.
وی افزود: به غیر از خوزستان، سایر استانها نظیر ایلام، همدان و کرمانشاه تا حد زیادی به وضعیت عادی بازگشتهاند و انتظار میرود تا پایان امروز، حتی خوزستان نیز به حالت طبیعی نزدیک شود و غلظت آلودگی کاهش یابد، بنابراین منشاء شرایط گرد و غبار کاملاً برونمرزی بوده که تا پایان امروز مشکلی نخواهیم داشت و از فردا هوای مناطق مذکور به حالت عادی برمیگردد.
طهماسبی بیرگانی درباره رایزنی با کشورهای خارجی برای مقابله با پدیده گرد و غبار گفت: سازمان حفاظت محیط زیست از سال ۱۳۹۷ تاکنون، اقدامات زیادی انجام داده و منشا داخلی و خارجی پدیده گرد و غبار را شناسایی کردیم همچنین برنامه عمل منطقهای و زیرمنطقهای با ۲ برش جنوب غرب و غرب و آسیانه میانه تهیه کردیم تا با کمک کشورهای آسیانه میانه مانند ترکمنستان، افغانستان و پاکستان پیش برویم. این برنامه عملیاتی را در یک کنفرانس منطقهای با کشورهای مرتبط در سال ۲۰۲۲ به اشتراک گذاشتیم و سال بعد مورد استقبال سازمان ملل قرار گرفت و یک کنفرانس بینالمللی در سال ۲۰۲۳ برگزار شد.