به گزارش خبرنگار مهر به نقل از مدیسن نت، محققان میگویند که به نظر میرسد این واکسن از افراد مسن در برابر زوال عقل محافظت میکند.
بر اساس تحقیقات منتشر شده، سالمندانی که واکسن زونا را زمانی که در ولز در دسترس قرار گرفت، دریافت کردند، ۲۰ درصد کمتر از کسانی که واکسن تزریق نکردند، به زوال عقل مبتلا شدند.
دکتر «پاسکال گلدستزر»، محقق ارشد و استادیار پزشکی در دانشگاه استنفورد، گفت: «این یک یافته واقعاً قابل توجه بود. این یافتهها به دلیل یک آزمایش طبیعی حاصل شده است که حاصل روشی بود که واکسن زونا در ولز پس از عرضه در سال ۲۰۱۳ در دسترس قرار گرفت.»
زونا توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشود که ویروس آبله مرغان هم است. این ویروس در سلولهای عصبی افرادی که در کودکی به آبله مرغان مبتلا میشوند، خفته باقی میماند و سپس با ضعیف شدن سیستم ایمنی افراد به دلیل کهولت سن یا بیماری، دوباره ظاهر میشود.
این واکسن با تقویت پاسخ ایمنی سالمندان در برابر واریسلا زوستر عمل میکند و از ظهور ویروس خفته و ایجاد زونا جلوگیری میکند.
با این حال، محققان متعجب بودند که آیا واکسن زونا ممکن است از مغز نیز محافظت کند. شواهد اخیر نشان داده اند که برخی از عفونتهای ویروسی ممکن است خطر ابتلاء به زوال عقل را در افراد افزایش دهد.
برای آزمایش این نظریه، محققان به بررسی دادهها در ولز پرداختند. در ۱ سپتامبر ۲۰۱۳، مقامات بهداشت عمومی شروع به ارائه واکسن به افراد ۷۹ ساله در این کشور کرده بودند.
با مقایسه افرادی که درست قبل از سپتامبر ۲۰۱۳ به ۸۰ سالگی رسیدند با افرادی که درست بعد از آن ۸۰ ساله شدند، محققان توانستند اثرات واکسن را تفکیک کنند.
محققان پیامدهای سلامتی را در طول هفت سال آینده برای افرادی که واکسن دریافت کرده بودند در مقابل افرادی که واکسن دریافت نکردند، پیگیری کردند.
محققان دریافتند همانطور که انتظار میرفت، موارد زونا در افرادی که واکسن دریافت کرده بودند ۳۷ درصد کمتر بود.
اما نتایج نشان میدهد تا سال ۲۰۲۰، دریافت کنندگان واکسن نیز ۲۰ درصد کمتر در معرض ابتلاء به زوال عقل بودند.
همچنین نتایج نشان داد که محافظت در برابر زوال عقل در زنان بسیار بیشتر از مردان است.
به گفته محققان، این میتواند به این دلیل باشد که زنان به طور متوسط نسبت به مردان بهتر به واکسیناسیون واکنش نشان میدهند. همچنین، زونا در زنان شایعتر از مردان است، بنابراین محافظت از واکسن ممکن است برای آنها اهمیت بیشتری داشته باشد.
به گفته محققان، با این حال، مشخص نیست که چرا این واکسن در برابر زوال عقل محافظت ایجاد میکند.
همچنین مشخص نیست که آیا جدیدترین نسخه واکسن، که تنها واکسن موجود در ایالات متحده است، از همان محافظت برخوردار است یا خیر.
اولین واکسن، Zostavax، حاوی یک نسخه زنده اما ضعیف شده از ویروس واریسلا-زوستر بود که سیستم ایمنی به آن پاسخ داد.
این واکسن اکنون با Shingrix جایگزین شده است، یک نسخه مهندسی شده ژنتیکی از واکسن که فقط حاوی پروتئینهای خاصی از ویروس است.
به گفته محققان، Shingrix در برابر واریسلا زوستر مؤثرتر است- ۹۷٪ در مقابل ۵۱٪ در آزمایشات بالینی- اما ممکن است تأثیر متفاوتی بر خطر زوال عقل نسبت به واکسن قبلی داشته باشد.
گلدستزر امیدوار است این یافتههای جدید الهام بخش دیگران باشد تا به بررسی اثربخشی واکسن شینگریکس در برابر زوال عقل بپردازند.