فراروـ موساکا غذایی است که با بادمجان یا سیبزمینی درست میشود و معمولا دارایگوشت چرخ کرده است. پیشینه این غذا به کشورهای امپراتوری سابق عثمانی برمیگردد که دارای تنوع منطقهای و محلی فراوانی است. این غذا ترکیبی از گوشت پخته شده با بادمجان است که با یک لایه ضخیم سس بشامل (سفید) بطور کامل پوشانده میشود تا روی آن ترد و طلایی شود. میتوان این غذا را با مواد دیگری مثل گوشت مرغ و سبزیجاتی مانند کدو و سیب زمینی نیز آماده کرد. موساکو یکی از غذاهای محبوب کشور یونان است. اعراب موساکو را غذایی یونانی میدانند، اما مردم یونان عقیده دارند موساکا هنگامی که اعراب بادمجان را به کشورهای دیگر صادر میکردند، به یونان آمده است. موساکو همچنین در ترکیه هم از محبوبیت بالایی برخوردار است. اگر دوست دارید با روشی آسان در منزل یک ظرف موساکای خوشمزه بپزید، در ادامه این مطلب با آموزش موساکا همراه ما باشید.
سیب زمینی: ۳ عدد
بادمجان: ۵ عدد
پیاز: ۱ عدد
سیر: ۲ حبه
گوشت چرخ کرده: ۲۵۰ گرم
گوجه فرنگی درشت: ۴ عدد
نمک، فلفل سیاه، پولبیبر، پاپریکا، دارچین و آویشن: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
مواد لازم برای سس موساکا
کره: ۴۰ گرم
آرد گندم: ۳ قاشق غذاخوری
شیر: ۲ پیمانه
نمک و فلفل: به میزان لازم
زرده تخم مرغ: ۲ عدد
برای درست کردن این غذای خوشمزه ابتدا سیب زمینی و بادمجانها را پوست کنید و به صورت حلقهای برش بزنید. حلقههای سیب زمینی و بادمجان را با روغن کم سرخ کنید. نیازی به زیاد سرخ کردن و برشته شدن سیب زمینی و بادمجان نیست و فقط کمی سرخ شوند کافی است. اگر میخواهید موساکای شما سبکتر باشد، میتوانید روی حلقههای بادمجان و سیب زمینی کمی روغن اسپری کنید و آنها را به مدت ۲۰ دقیقه داخل فر بگذارید. در مرحله بعد پیاز را پوست بگیرید و خرد کنید و همراه با کمی روغن داخل ماهی تابه بریزید و روی حرارت اجاق گاز قرار بدهید تا پیاز کم کم نرم و طلایی شود. سیر رنده شده را اضافه کنید و وقتی عطر سیر بلند شد، گوشت چرخ کرده را اضافه کنید و با سیر و پیاز تفت بدهید. کمی نمک، فلفل سیاه، پاپریکا، پولبیبر، دارچین و آویشن روی گوشت بریزید و تفت بدهید. در مرحله بعد گوجه فرنگیها را پوست و به صورت نگینی خرد و به گوشت اضافه کنید و درب ماهی تابه را ببندید تا گوجه آب بیندازد.
حرارت را کم کنید تا گوشت با آب گوجه بپزد. برای درست کردن سس موساکا ابتدا کره را داخل قابلمه بیندازید و روی حرارت کم اجاق گاز قرار بدهید تا آب شود، سپس آرد را همراه با نمک و فلفل اضافه کنید و چند ثانیه با کره تفت بدهید و بعد شیر را اضافه کنید و فوری هم بزنید. آنقدر هم بزنید تا سس به غلظت برسد، سپس اجاق گاز را خاموش کنید و زردههای تخم مرغ را اضافه کنید و فوری هم بزنید تا با سس مخلوط شود. کف ظرف موردنظر کمی سس بریزید و بعد یک لایه سیب زمینی بچنید. دوباره کمی سس بریزید و یک لایه بادمجان بچینید. حالا از مواد گوشتی بریزید و دوباره یک لایه سیب زمینی بچینید و بعد کمی سس و دوباره بادمجان. این کار را تا جایی که ظرف پر شود ادامه بدهید. در آخر بقیه سس را روی سطح موساکا بریزید و پخش کنید. ظرف موساکا را داخل فر ۱۸۰ درجه به مدت ۴۰ دقیقه قرار بدهید تا بپزد. در این مرحله موساکای خوشمزه ما آماده سرو است، نوش جان.
نکات مهم
ـ برای درست کردن این غذا میتوانید به جای گوشت چرخ شده از سینه مرغ پخته نیز استفاده کنید.
ـ هنگام خرید بادمجان سعی کنید از بادمجانهای چین اول استفاده کنید، چون بادمجانهای چین دوم و سوم معمولاً پر تخم و تلخ هستند. همچنین موقع خرید بادمجان حتماً بادمجانهای براق، کشیده و سنگین را انتخاب کنید. حواستان باشد که بادمجان زخمی نباشد. هنگام خرید بادمجان توجه کنید که کلاهک بادمجان هرچه کشیدهتر باشد، نشان از شیرین بودن آن است.
ـ اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیازها توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروفترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید از پیاز زرد طعم ملایمتری دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و میشود آن را خام خورد و یا در سالادها و دیپها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذاهای مکزیکی هم بهترین گزینه است. پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوهبر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچها هم انتخاب مناسبی است. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند؛ بنابراین معمولاً برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمیگیرند.