۷ گونه از پستانداران دریایی آب‌های جنوبی کشور دلفین‌ها هستند

صدا و سیما سه شنبه 26 فروردین 1404 - 17:21
طی سال‌های اخیر با هدف حفاظت از دلفین‌ها مناطق مهم پستانداران دریایی در خوزستان تعیین و ثبت شده‌اند.

ثبت زیستگاه‌های کلیدی دلفین گوژپشت در خلیج فارس

به گزارش خبرگزاری صداوسیما  لاهیجان زاده معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست همزمان با ۱۴ آوریل، روز جهانی دلفین‌ها، به اهمیت وجود دلفین‌ها اشاره کرد و گفت: دلفین‌ها به‌عنوان شاخص‌های زیستی، نقش مهمی در سنجش سلامت اکوسیستم‌های دریایی ایفا می‌کنند. سواحل جنوبی کشور به‌ویژه در مناطق خلیج فارس و دریای عمان، زیستگاه طبیعی گونه‌های متنوعی از خانواده دلفین‌سانان از جمله دلفین گوژپشت اقیانوس هند هستند که در سال‌های اخیر به‌طور فزاینده‌ای با تهدیداتی همچون صید ضمنی، آلودگی‌های انسانی و تخریب زیستگاه مواجه شده‌اند.

وی افزود:معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌ها با مشارکت جوامع محلی، انجمن‌های زیست‌محیطی و نهاد‌های بین‌المللی، گام‌های مؤثری برداشته است. از جمله این اقدامات، تعیین و ثبت مناطق مهم پستانداران دریایی (IMMAs) است. مناطقی نظیر پارک ملی دیر-نخیلو در بوشهر و خور موسی، مصب اروندرود و خورعبدالله در استان خوزستان (در مرز دریایی با کشور کویت) به‌عنوان زیستگاه‌های کلیدی دلفین گوژپشت در خلیج فارس شناسایی و ثبت شده‌اند.

لاهیجان زاده ادامه داد: یکی دیگر از دستاورد‌های شاخص، تدوین و اجرای برنامه اقدام ملی حفاظت از دلفین گوژپشت در سال ۱۳۹۹ است. این برنامه با هدف کاهش تهدیدات انسانی، ارتقای آگاهی عمومی و ایجاد هماهنگی بین نهاد‌های ذی‌ربط، به‌عنوان نقشه راهی علمی و مشارکتی برای حفاظت از این گونه در معرض انقراض مطرح است.علاوه بر این، انجام مطالعات میدانی و پایش‌های فصلی در استان‌های خوزستان، بوشهر، هرمزگان و نواحی دریای عمان، اطلاعات ارزشمندی در خصوص پراکنش، جمعیت و رفتار‌های اجتماعی دلفین‌ها فراهم کرده است. استفاده از روش‌های نوین مدل‌سازی زیستگاه و تحلیل پارامتر‌های فیزیکوشیمیایی آب، مبنایی علمی برای تصمیم‌سازی‌های آتی فراهم آورده است.

لاهیجان زاده از وجود ۱۶ گونه پستاندار دریایی در آب‌های جنوبی کشور خبر داد و گفت: ۷ گونه از این پستانداران دریایی دلفین‌ها هستند. با این حال، توسعه بی‌رویه فعالیت‌های صنعتی و سازه‌ای در سواحل و دریا، همچنان آینده این گونه‌ها را تهدید می‌کند.

وی در پایان تاکید کرد:مدیریت یکپارچه اکوسیستم‌های دریایی، مشارکت فعال جامعه محلی، و حمایت مستمر ملی و منطقه‌ای، کلید اصلی حفاظت از دلفین‌ها و پایداری تنوع زیستی دریایی ایران است.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.