تشخیص مزاج شما: بلغمی، دموی، صفراوی یا سوداوی با راهنمای کامل + اینفوگرافیک

رکنا سه شنبه 26 فروردین 1404 - 20:03
رکنا: چگونه مزاج خود را بشناسیم؟ متخصص طب ایرانی توضیح می‌دهد که مزاج افراد به چهار دسته کلی تقسیم می‌شود و با افزایش سن یا بیماری‌های مزمن ممکن است تغییر کند؛ جزئیات شخصیت‌شناسی هر طبع را در این مطلب بخوانید.
تشخیص مزاج شما: بلغمی، دموی، صفراوی یا سوداوی با راهنمای کامل + اینفوگرافیک

به گزارش رکنا، فاطمه معینی متخصص طب ایرانی درباره طبع و مزاج‌ها در طب ایرانی و شخصیت‌شناسی مرتبط با هر نوع مزاج توضیحاتی ارائه داد و اظهار داشت: بر اساس طب ایرانی، مزاج افراد به طور کلی به چهار دسته اصلی تقسیم می‌شود: گرم و تر، گرم و خشک، سرد و تر، و سرد و خشک. البته دسته‌هایی نیز وجود دارند که در حد وسط این مزاج‌ها قرار می‌گیرند.

وی افزود: نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که نمی‌توان تمام افراد را به طور مطلق در این چهار طبقه مزاجی قرار داد، اما به صورت کلی می‌توان گروه‌بندی انجام داد.

معینی تأکید کرد: این نکته مهم است که افراد معمولاً دارای یک طبع خالص نیستند. به عنوان مثال، ممکن است فردی که بدنش به‌طور طبیعی گرم و تر است، علائمی از سردی نشان دهد. همچنین ممکن است طی افزایش سن یا ابتلا به بیماری‌های مزمن، بدن فرد به سمت مزاج‌های دیگری چون بلغم یا سودا حرکت کند.

وی بیان کرد: در بدو تولد و دوران کودکی، بدن افراد به طور طبیعی در گرم‌ترین و پر رطوبت‌ترین حالت ممکن قرار دارد. با گذشت زمان، این شدت حرارت و رطوبت کاهش یافته و حتی علائم سردی و خشکی ممکن است ظاهر شوند. هرچه حرارت و رطوبت پایه در دوران کودکی فرد بیشتر باشند، تأثیر آن در سنین بزرگسالی نیز بیشتر خواهد بود.

شناخت ویژگی‌های افراد با مزاج گرم

معینی گفت: افراد دارای مزاج گرم معمولاً استخوان‌بندی درشت و مفاصل برجسته دارند. این دسته از افراد عمدتاً پرهیجان بوده و احساسات خود را شدیدتر بروز می‌دهند. همچنین این افراد معمولاً سریع دچار خشم، اضطراب یا حالات هیجانی می‌شوند و تمایل به اجتماعی بودن و انرژی فراوان دارند.

وی همچنین توضیح داد: افراد گرم مزاج به دو گروه رطوبتی و خشک تقسیم می‌شوند. گروه رطوبتی معمولاً پر و عضلانی هستند و استعداد چاقی بیشتری دارند، اما گروه خشک، لاغر اندام، قد بلند و چهارشانه هستند و رفتار پرانرژی‌تری دارند.

صفات افراد صفراوی

معینی افزود: افراد با مزاج گرم و خشک یا همان صفراوی معمولاً از حافظه و تمرکز بالا برخوردار هستند و توانایی مدیریتی خوبی دارند. این افراد سریع خشمگین می‌شوند اما به همان سرعت خشم آنان فروکش می‌کند. بیشتر افراد صفراوی در فعالیت‌های مدیریتی و تصمیم‌گیری قوی‌ هستند.

وی در ادامه اشاره کرد: میزان صفرا در بدن افراد صفراوی باعث تغییر سطح انرژی آنان می‌شود؛ اگر صفرا بالا باشد، فرد معمولاً پرانرژی و اگر پایین باشد، کم‌تحرک خواهد بود. همچنین تا پیش از ۱۵ سالگی، این افراد اغلب دارای موهایی درشت و با فر درشت هستند.

معینی گفت: در این مزاج ، به دلیل حرارت زیاد در ناحیه سر، ممکن است فرد دچار ریزش مو شود. حرارت در این نقطه باعث سوختن ریشه مو شده و سبب ریزش موی جدی در افراد صفراوی، به‌ویژه پس از ۱۵ سالگی خواهد شد.
مزاج و انواع آن ؛ از کجا بفهمیم چه مزاجی داریم ؟ (بلغمی، دموی، صفراوی، سوداوی)

ظاهر افراد صفراوی

متخصص طب ایرانی بیان کرد: صفراوی‌ها رگ‌های دست باریک و برجسته‌ای دارند و به دلیل طبیعت گرمشان، معمولاً پرانرژی، فعال و اهل برقراری ارتباط هستند. صفرا گردش خون را در بدن افزایش داده و باعث می‌شود این افراد تیزهوش‌تر و کم‌صبر‌تر باشند.

وی افزود: افراد دارای مزاج صفراوی معمولاً پوست زرد و خشک دارند. این خشکی عامل اصلی یبوست در این افراد است. آنها تحمل گرما را ندارند و معمولاً فصل زمستان را دلنشین‌تر می‌دانند.

صفات افراد دموی

معینی در این خصوص گفت: افراد دارای مزاج گرم و تر یا دموی، بسیار اجتماعی، شوخ‌طبع و خلاق هستند و در روابط عاطفی و اجتماعی خود موفق‌اند. همچنین، این افراد ریسک‌پذیر بوده و به هنر و ادبیات علاقه‌مند هستند.

وی اشاره کرد: این افراد دارای بدن پر و عضلانی بوده و در مقابل سرما تحمل بالاتری دارند. آنها غذاهای گرم و تر را ترجیح داده و میل بالایی به ترشیجات و شیرینی‌ها دارند. اشتهای زیاد و هضم سریع غذا از دیگر ویژگی‌های این افراد است.

ضرورت مصرف متعادل گرمی

معینی هشدار داد که همه افراد باید از مصرف افراطی مواد گرم خودداری کنند، مگر با توصیه پزشک. ترکیب بی‌رویه موادی مانند زنجبیل، زعفران و دارچین می‌تواند موجب مشکلاتی مثل تپش قلب، خارش پوستی، بی‌خوابی یا یبوست شود.

توصیه برای معتدل نگه داشتن مزاج گرم

افراد با مزاج‌های گرم معمولاً در خوردن مواد غذایی محدودیت کمی دارند، اما بهتر است در مصرف گوشت زیاده‌روی نکرده و از سبزیجات در کنار غذا استفاده کنند. مصرف مغزهای خوراکی و ادویه‌های گرم بهتر است به حداقل برسد. افراد گرم و خشک باید بیشتر از میوه‌های تابستانی و نوشیدنی‌هایی مانند شربت آلبالو یا آب انار استفاده کنند.

عدم تغییر طبع پایه

معینی توضیح داد: افراد نباید تلاش کنند مزاج پایه خود را تغییر دهند و تصور نکنند که مزاج گرم بهتر از مزاج سرد است. هر فرد با یک طبع پایه متولد می‌شود و باید سلامتی خود را در همان طبع حفظ کند. تغییر کلیت بدن امکان‌پذیر نیست.

وی افزود: مصرف بیش از حد مواد گرمی ممکن است موجب مشکلاتی همچون خشکی بدن و بی‌خوابی در افراد شود. بنابراین رعایت تعادل در مصرف مواد غذایی ضروری است.

اخبار تاپ حوادث

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.