دونالد ترامپ در سالهای اخیر بارها تهدید کرده است که شرکتهایی مانند اپل را وادار خواهد کرد تا تولید محصولاتشان را به خاک آمریکا بازگردانند. او حتی مدعی شد که اپل قصد دارد آیفون را در آمریکا تولید کند؛ اما این ادعاها فاصلهی زیادی با واقعیت دارد و حتی تیم کوک، مدیرعامل اپل، حدود یک دهه پیش توضیح داده بود که چنین کاری عملاً ممکن نیست.
به گزارش زومیت، تیم کوک در سال ۲۰۱۵ گفته بود که دوران توانایی صنعتی آمریکا برای تولید در مقیاس بزرگ به پایان رسیده است. او تأکید کرد که چین سالها روی مهارتهای فنی و ظرفیتسازی در حوزهی تولید تمرکز میکند؛ درحالیکه آمریکا بهمرور از این مهارتها فاصله گرفته است. به گفتهی او، همه متخصصان ابزارسازی آمریکا را میتوان در یک سالن جا داد؛ اما در چین برای این تعداد باید چند زمین فوتبال آماده کرد.
به گزارش Arstechnica، بیشترین حد ممکن برای تولید در آمریکا، چیزی است که به آن «مهندسی پیچ نهایی» گفته میشود. این یعنی اپل آیفونهای تقریباً کاملشده را به آمریکا میفرستد و فقط چند مرحلهی نهایی را در آنجا انجام میدهد تا بتواند ادعا کند محصول در آمریکا مونتاژ شده است.
به گفتهی تحلیلگران، هزینهی انتقال حتی ۱۰ درصد از زنجیرهی تأمین آیفون از آسیا به آمریکا چیزی حدود ۳۰ میلیارد دلار خواهد بود و حداقل سه سال زمان میبرد. دن آیوز، تحلیلگر مؤسسهی Wedbush Securities، هشدار داد که در این فرایند، نهتنها اپل بلکه مشتریان هم متضرر خواهند شد؛ زیرا در این شرایط قیمت آیفون میتواند به بیش از ۳,۵۰۰ دلار برسد.
بانک سرمایهگذاری Evercore تأکید کرد که اقتصاد آمریکا برای تولید انبوه گوشی موبایل آمادگی ندارد؛ نه تجهیزات لازم را دارد و نه نیروی کار انعطافپذیر. به گفتهی آنها، آموزش ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار نفر برای مونتاژ آیفون کاری تقریباً غیرممکن است.
یکی از مهندسان سابق اپل نیز در گفتوگو با بلومبرگ اعلام کرد که میلیونها نفر در زنجیرهی تأمین اپل در چین مشغول کار هستند و هیچ شهری در آمریکا نمیتواند چنین حجمی از نیروی کار را جایگزین کند. او با اشاره به جمعیت شهر بوستون گفت: «برای تولید آیفون، کل بوستون باید همهی فعالیتهایش را کنار بگذارد و فقط آیفون مونتاژ کند.»
حتی اگر مونتاژ نهایی در آمریکا انجام شود، باز هم واردات هزاران قطعه از چین اجتنابناپذیر است و همین موضوع موجب پرداخت تعرفه و افزایش هزینهها خواهد شد. واقعیت این است که آنچه ترامپ میخواهد، نه عملی است و نه با تهدیدهای تجاری به وقوع میپیوندد.