خودکار طلایی و جنگ روانی علیه دیپلماسی

فرارو سه شنبه 26 فروردین 1404 - 22:21
تقریباُ همزمان با انتشار خبر جعلی سرقت یک خودنویس ۱۴۳۰۰۰ یورویی یا دلاری که رقم آن ۱۴۳۰۰ دلار و یورو نیز ادعا شده بود، حمله دیگری نیز به سیدعباس عراقچی کلید خورد. وسیله این حمله نیز یک ویدیوی دستکاری شده از مصاحبه عراقچی با شبکه اسکای‌نیوز بود.

فرارو- خط خبر جعلی مربوط به معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه، در نهایت به سازمان رجوی مستقر در آلبانی رسید. خبر این بود که یک خودکار یا خودنویس گرانقیمت طلایی که در سالن مذاکرات غیرمستقیم در مسقط قرار داشته، از سوی کاظم غریب‌آبادی برداشته شده است. آنها حتی فیلمی منتشر کردند که قرار بود مدرکی بر انجام این کار از سوی دیپلمات بلندپایه کشورمان باشد. ولی در نهایت خیلی زود اصل خبر و فیلم ساخته شده برای آن ادعا نادرست از آب درآمد ولی وجود یک موج جنگ روانی علیه روند اخیر را نشان داد.

به گزارش فرارو، اگر حجم اخبار جعلی که از روز شنبه در جریان مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان را در یک تصویر بزرگ ببینیم، نشان می‌دهد یک پروژه جنگ روانی نه چندان گسترده، اما هدفمند علیه این روند در حال اجرا است که می‌توان آن را به سه بخش تقسیم کرد. 

موج اخبار بدون منبع

عصر روز شنبه در حالی که مذاکره میان نمایندگان ایران و آمریکا با وساطت عمان در جریان بود، موج سنگینی از اخبار جعلی با منابع نامشخص یا بدون منبع در شبکه‌های اجتماعی فارسی منتشر می‌شد و گاهی نیز بدون راستی‌آزمایی بازنشر می‌شد. این اخبار با عنوان خبرگزاری عمان، منابع عمانی، رسانه‌های عمانی، رویترز، منبع نزدیک به مذاکرات و مانند آن منتشر می‌شد و مورد استناد قرار می‌گرفت. اخباری که چند دقیقه بعد تکذیب می‌شد.

اخبار رسانه‌های آمریکایی

رسانه‌های آمریکایی – به خصوص آکسیوس و نیویورک تایمز - طی روز‌های گذشته اخبار مختلفی از ادعای ملاقات ۴۵ دقیقه‌ای عراقچی و ویتکاف تا جلسه سران قوا و مسئولان ارشد با مقام رهبری برای تغییر موضع در خصوص مذاکره با آمریکا را منتشر کردند. اخباری که از سوی مقامات کشورمان تکذیب شد. تمام این اخبار به نقل از منابع آگاه و منابع رسمی ناشناس منتشر می‌شد و هر کدام موجی ایجاد می‌کرد. به نحوی که گاهی در فضای داخلی کشور مورد استناد برای تحلیل یا حملات سیاسی نیز قرار می‌گرفت.

خبرسازی در فضای مجازی

چند کانال تلگرامی و اکانت توئیتری هستند ک طی این روز‌ها بار دیگر فعال شدند و منشاء برخی اخبار جعلی و تحلیل‌های نادرست بودند. گاهی نیز موج تمسخر و حمله به شخصیت‌های درگیر در مذاکرات ایجاد شد. تقریباُ همزمان با انتشار خبر جعلی سرقت یک خودکار ۱۴۳۰۰۰ یورویی یا دلاری که رقم آن ۱۴۳۰۰ دلار و یورو نیز ادعا شده بود، حمله دیگری نیز به سیدعباس عراقچی کلید خورد. وسیله این حمله نیز یک ویدیوی دستکاری شده از مصاحبه عراقچی با شبکه اسکای‌نیوز بود. ویدیویی که ابتدا اکانت‌های شناس و ناشناس معروف به دارا بودن مشی براندازی آن را منتشر کردند و سپس مورد استفاده برخی اکانت‌های تندروی داخلی نیز قرار گرفت. پس از آن نیز خبر سرقت خودکار طلا منتشر شد که برخی فعالان رسانه‌ای داخلی نیز آن را با اطمینان بازنشر دادند.

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.