سپهر ستاری؛ در روزهایی که اعلام نشدن رای پرونده علیرضا بیرانوند با حواشی زیادی همراه شده، یک پرونده دیگر از باشگاه تراکتور تبریز هم اعتراض طرف مقابل پرونده را بهدنبال داشته است. اکبر ایمانی، هافبک اسبق تراکتور از این باشگاه بابت فسخ یکطرفه قراردادش شکایت کرد که فدراسیون فوتبال با تاخیر فراوان، در نهایت باشگاه تبریزی را به پرداخت مبلغ یک میلیارد تومان محکوم کرد.
رسول باختر، وکیل اکبر ایمانی در این پرونده در در گفتوگو با «خبرآنلاین» گفت: اکبر ایمانی با باشگاه تراکتور قرارداد داشت و پس از اینکه مشمول خدمت سربازی شد، مثل بقیه بازیکنانی که به سربازی میروند، قراردادش تعلیق شد و دوره سربازی را سپری کرد. وقتی برای دکتری در دانشگاه قبول شد و با معافیت تحصیلی به باشگاه تراکتور اعلام کرد که میتواند به این تیم برگردد.
او در خصوص استدلال کمیته وضعیت برای صدور رای گفت: باشگاه تراکتور با توجه به اینکه سرمربی او را نمیخواست، یک متنی را از دستیار سرمربی برای او ارسال کردند که به تو نیازی نداریم. تراکتور براساس دستورالعمل جدید که تحت هیچ شرایطی قابلیت اعمال به اکبر ایمانی را نداشت، قرارداد را فسخ کردند و در مسیر این پرونده که خیلی هم طولانی شد، بهخاطر وحدت هنانوف، بازیکن پرسپولیس که دقایق بازیاش کم بود، کارگروه نظارت بر قراردادها و کمیته تدوین مقررات اعلام کردند این آییننامه عطف به ماسبق نمیشود و مشخصا فسخ اکبر ایمانی هم غیرموجه است. کمیته وضعیت در استدلالی محیرالعقول به یک قاعده فقهی استناد کرد و گفت مطابق قاعده «انحلال عقد واحد به عقود متعدد»، یک قرارداد ۵ ساله، ۵ قرارداد یک ساله است! این بحث خیلی طولانی در حقوق است ولی این قاعده برای یک بازیکن فوتبال قابل اعمال نیست. بعد از اعلام اینکه یک قرارداد ۵ ساله، شامل ۵ قرارداد یک ساله است، گفتند این یک سالهها شامل قانون زمان اجرا است. حتی اگر به اشتباه فرض کنیم ۵ قرارداد یک ساله است، باز هم قرارداد تابع قانون زمان انعقاد (امضا) آن است و این استدلال خیلی عجیب است.
باختر از طولانیشدن روند رسیدگی به این پرونده انتقاد کرد و گفت: رسیدگی به این پرونده ۳۶۶ روز طول کشید تا این رای عجیب صادر شود و اگر قرار بود این رای را بدهند همان روز اول میدادند که وقت خودشان و ما را نگیرند. فدراسیون فوتبال برای رسیدگی به پروندهها مبلغ سنگینی دریافت میکند و چنین آرایی صادر میکند. عقلا وقتی هزینه سنگینی برای یک خدمت میگیرید، خدمتتان هم باید باکیفیت باشد.
او در ادامه افزود: یکی از مطالبات اکبر ایمانی خسارت تاخیر تادیه است ولی گفتند چون این در مقررات پیشبینی نشده، ما رعایت نمیکنیم. در صورتی که یکی از الزامات است و اشتباه برداشت میکنند و بهتر است مطالعاتی در آیین دادرسی مدنی انجام دهند. در رای نوشته شده خسارت تاخیر تادیه در مقررات نیست و نمیتوانیم رعایت کنیم. آیا انحلال عقد واحد به عقود متعدد، در مقررات و رویههای کمیته وضعیت فدراسیون فوتبال، فیفا و CAS جایی داشته؟ متاسفانه یک قسمت را مستند میکنند که نیست و قسمتی را به چیزی مستند میکنند که در مقررات قضایی هم از ۱۰۰ هزار رای شاید یکی به این قاعده نزدیک باشد. متاسفانه این تنها مرتبهای نیست که این آرای محیرالعقول میبینیم و بهتر است بگویند که چرا برداشتشان از مقررات انقدر با قوانین و مقررات فوتبالی و حقوقی و منطقی فاصله دارد تا ما هم یاد بگیریم.
باختر معتقد است خدمات فدراسیون فوتبال نسبت به مبالغ دریافتی بسیار ضعیف است: بزرگترین مشکل در صدور آرا به این شکل و با تاخیر بسیار به فدراسیون فوتبال برمیگردد. فدراسیون مبلغ بسیار گزافی و حتی بیشتر از هزینههای دادرسی محاکم دادگستری دریافت میکند و آرایی با این کیفیت صادر میکند. علت اصلی به این برمیگردد که میخواهیم دستمزد پایینی بدهیم. در صورتی که مشاوران ریز و درشت فدراسیون فوتبال مبالغ سنگینی میگیرند. میتوان بهجای مشاوران، هزینه را برای کمیته وضعیت انجام داد تا افرادی که دانش بیشتری دارند، وارد شوند و وقت بیشتری هم روی پرونده بگذارند. وقتی کسی حقوق پاینی در حد نصف حقوق وزارت کار میگیرد، قطعا دلسوزی و تعهد کاری کمتری خواهد داشت. اگر مبلغ مناسبی بگیرد، ۷ روز هفته را به کار اختصاص میدهد ولی وقتی حقوق پایین میشود، صرفا عنوان حضور در فدراسیون را دارد و وقت کمی برای آن میگذارد. همچنین تعداد اعضای کمیته وضعیت ۴-۵ نفر است و با این حجم شکایت باید ۱۵-۲۰ نفر داشته باشیم تا رسیدگی انجام شود. با حجم کار زیاد و دستمزد کم، طبیعی است که آرا به این صورت باشد.
او درباره دلایل طولانیشدن رسیدگی به پروندهها میگوید: کمیته وضعیت مطابق مقررات فدراسیون یک ماه برای صدور رای فرصت دارد و با تصمیم رئیس کمیته میتواند یک ماه هم این را تمدید کند ولی پروندههای انگشتشماری هست که در ۲ ماه رای آن صادر شده باشد. یکی دیگر از مشکلات هم استعلامهایی است که کمیته وضعیت باید از سازمان لیگ بگیرد که هرکدام ۱-۲ ماه طول میکشد و بهتر است سازمان لیگ تعهد خودش نسبت به این استعلامها را کمی بیشتر کند که سریع پاسخ دهد و قانونی تدوین کنند که پاسخدهی به یک استعلام بیش از ۷ تا ۱۰ روز طول نکشد.
وکیل اکبر ایمانی در پایان گفت: جدا از بحث حقوقی و فقهی که اصلا قابلیت اعمال ندارد و استفاده از آن غیرممکن است، باید یک نکته را در نظر بگیریم و با ۲ مثال این را دید که چرا نباید چنین چیزی را اعمال کرد. فرض کنید بازیکنی قرارداد ۵ ساله با باشگاهی دارد و در صفل سوم بهدلیل عدم پرداخت مطالباتش، قرارداد را فسخ میکند. اگر قرارداد ۵ ساله را ۵ قرارداد یک ساله در نظر بگیریم، این قرارداد در سال سوم فسخ شده پس سال ۴ و ۵ سرجایش است و این فسخ باعث شده بازیکن در فصل سوم از لیست خارج شود و تا انتهای همین سال بتواند به تیم دیگری برود. از طرفی فرض کنید بازیکن قرارداد ۵ ساله دارد و در فصل سوم، بهدلیل عدم دریافت مطالبات فصل دوم فسخ میکند. الان اینجا چه اتفاقی میافتد؟ ما در فصل سوم هستیم و بازیکن بهخاطر فصل دوم قراردادش را فسخ کرده که تمام شده و صحبتی دربارهاش نیست و اعمال چنین قانونی نظم فوتبالی را بههم بزند و منطقی پشت اعمال آن در فوتبال وجود ندارد. از منظر حقوقی و فقهی هم قابل اعمال نیست و کاش کمیته وضعیت در خصوص صدور چنین آرای محیرالعقولی که قوانین عام و خاص را به سخره میگیرد، پاسخی دهد و بگوید چه چیزی مدنظرش بوده است.
۲۵۸ ۲۵۸