به گزارش خبرنگار مهر، حادثه واژگونی اتوبوس دختران دانشآموز سمپادی شهر کرمان که در روز ۱۸ بهمن سال گذشته، جان شیرین ۶ دانش آموز دختر را گرفت و ۲۷ تن از همکلاسیهایشان را نیز مصدوم کرد؛ بار دیگر مساله عدم توجه کافی به اصول ایمنی را در برگزاری اردوهای دانش آموزی در رسانهها مورد توجه قرار داد.
عدم انتخاب اتوبوس مناسب برای حمل و نقل دانش آموزان، معاینه فنی ناقص اتوبوس و ساعت نامناسب حرکت آن از جمله مهمترین دلایل بروز این حادثه دلخراش برای دانش آموزان بوده است.
در سال ۱۳۹۸ دستورالعملی برای برگزاری اردوهای دانشآموزی تدوین شد که ضوابط متعددی در آن مطرح شده بود. این دستورالعمل از همان زمان به تمامی مدارس کشور ابلاغ شد و مدیران مدارس موظف هستند در برگزاری اردوی دانش آموزی همه این موارد را به خوبی رعایت کنند.
نظارتهای ادارات کل آموزش و پرورش گاهی موجب میشود مدیران مدارس ترجیح دهند اردوهای دانش آموزی را اصلاً برگزار نکنند و یا محلی نزدیک و درون شهری برای اردو انتخاب کنند که با مشکلات کمتری مواجه شوند. البته گاهی هم مدیران مدارس خصوصاً مدیران مدارس غیردولتی بدون ارتباط با ادارات مناطق آموزشی اقدام به برگزاری اردو میکنند.
طبق بخشنامه برگزاری اردوهای دانشآموزی که در سال ۱۳۹۸ تدوین شد؛ اتوبوسها نباید از ساعت ۲۳ تا ۵ صبح حرکت کنند؛ موضوعی که مسئولان آموزش و پرورش مدعی هستند در اردوی دانش آموزی دختران کرمانی رعایت شده بود؛ با این حال حتی در تابستان هم هوا از ساعت ۲۰ تاریک میشود و خطرات تصادفات افزایش مییابد.
بر اساس بخشنامه؛ اتوبوسها باید معاینه فنی داشته باشند؛ با این حال ناوگان حمل و نقل عمومی به طور کلی فرسوده است و گاهی نمیتوان چندان به برگههای معاینه فنی اعتماد کرد.
حالا در هفته گذشته، علیرضا کاظمی وزیر آموزش و پرورش در دستورالعملی به ادارات کل استانها، این بخشنامه را ابلاغ کرده است.
در این دستورالعمل، وزیر آموزش و پرورش از مدیران کل استانها خواسته است ضمن رعایت دقیق مفاد آئین نامه اردوهای دانش آموزی مصوب سال ۹۸ نکات زیر را مورد توجه قرار دهند:
- وسایل نقلیه مورد استفاده برای برگزاری اردوهای دانشآموزی الزاماً باید از شرکتهای مسافربری معتبر تأمین شود.
- بر اساس ضوابط و مقررات ایمنی اردوهای دانشآموزی استفاده از قطار در صورت در دسترس بودن ترجیح دارد.
- مکانهای برگزاری اردوهای دانشآموزی باید متناسب با اهداف اردو، اقتضای سنی و تربیتی دانش آموزان و دارای استانداردهای لازم نظیر محل استراحت مناسب، سرویسهای بهداشتی و سهولت نظارت سرپرست و مربیان برگزار کننده اردو باشد.
- داشتن ضوابط فنی توسط شرکت مسافربری و رعایت ظرفیت قانونی وسیله نقلیه و همچنین انتخاب مسیرهای اصلی و امن و پرهیز از مسیرهای فرعی و ناامن الزامی بوده و توقفهای غیر ضروری در طول مسیر ممنوع میباشد.
- همچنین حرکت وسایل نقلیه جادهای فقط در محدوده ساعت ۵ صبح الی ۲۳ مجاز است.
ادارات کل آموزش و پرورش استانها موظف شدهاند علاوه بر پایش و رصد مستمر اردوهای در حال برگزاری، در صورت مشاهده هر موردی که ممکن است ایمنی سفر دانش آموزان را به مخاطره اندازد از برگزاری یا ادامه اردو در هر مرحله ممانعت نموده و سرپرست اردو موظف به اجرای مفاد اطلاعیههای صادر شده است.
وزیر آموزش و پرورش از مدیران کل استانها خواسته است در طول سال تحصیلی برنامههای لازم را برای دانش افزایی ضوابط و دستورالعملهای اردویی برای تمام مدیران کارشناسان و مربیان در سطوح مختلف ناحیه منطقه و مدرسه طراحی و اجرا نمایند.
در حقیقت یکی از مشکلات اصلی در برگزاری اردوها عدم اتصال مناسب ادارات کل با مناطق و یا با مدارس است. سطوح مختلف ادارات آموزش و پرورش بعضاً از کف مدارس خبر ندارند و در صورت اطلاع هم از جزئیات برگزاری اردوهای دانش آموزی مطلع نمیشوند. در همین حال باید پس از بروز وقایع تلخ در اردوهای سالهای گذشته، این همکاری و دقت نظر ایجاد شود. خطرات احتمالی در یک اردوی دانش آموزی تنها صرفاً به وسایل حمل و نقل محدود نمیشود؛ بسیاری از اردوگاههای دانشآموزی از کیفیت بالایی برخوردار نیستند و وسایل و تجهیزات ایمنی به اندازه کافی در آنها وجود ندارد.
بسیاری از تأسیسات و تجهیزات رفاهی در اردوگاههای دانشآموزی قدیمی و فرسوده هستند؛ موضوعی که میتواند در صورت استفاده دانشآموزان خطراتی را متوجه آنان سازد.
همچنین در برخی از اردوهای دانشآموزی، مدیر مدرسه حضور ندارد و یا اینکه به همراه مدیر تعداد کمی از پرسنل مدرسه حضور دارند به همین دلیل کنترل دانش آموزان در ایام برگزاری اردو چندان دقیق و کافی نیست؛ موضوعی که احتمال بروز حوادث را بالا میبرد.