جبهه پایداری در دو راهی جلیلی و قالیباف؛ نبویان مسیر خود را انتخاب کرد

فرارو چهارشنبه 27 فروردین 1404 - 12:51
نبویان بر اساس گفته‌های نماینده رباط کریم در مجلس، عضو کمیته هسته‌ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دوازدهم، در توئیتی اعلام کرده که «اگرچه محور شرارت دنیا یعنی رژیم شرور و تروریست امریکا خواهان مذاکره مستقیم با ایران بوده است، اما نوع مذاکره (غیرمستقیم)، موضوع مذاکره (فقط هسته‌ای) و محل مذاکره (کشور عمان) از سوی ملت بزرگ ایران تعیین شده است.» البته بنا به گفته او: «توافق عبرت‌آموز برجام نشان داده است که هیچ‌گاه امریکا به توافق خود عمل نخواهد کرد.»

سید محمود نبویان، روحانی‌ای که در لیست تندرو‌های جبهه پایداری قرار می‌گرفت، در اسفندماه دو سال متوالی ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ توانست شگفتی‌ساز باشد؛ نخست وقتی در رقابت پیچیده لیست‌های اصولگرایی در انتخابات مجلس دوازدهم توانست به عنوان رای اول تهران وارد مجلس دوازدهم شود و از ابتدای ورود به مجلس هم به‌رغم موضع‌گیری‌های تشکلی که چهره شاخص آن بود در تقابل با قالیباف قرار نگرفت و از ریاست او حمایت کرد. یک‌سال بعد در اسفند ۱۴۰۳ او با انتشار ویدیویی با اعتماد به نفسی برخاسته از لباس روحانیت انگشت اشاره به سمت طیف تندروی اصولگرا گرفت و تاکید کرد که در قائله ابلاغ یا عدم ابلاغ قانون حجاب، مساله اصل و موضوع اصلی «حفظ اصل نظام» است.

به گزارش اعتماد، نبویان که بر اساس گفته‌های حسن قشقاوی، نماینده رباط کریم در مجلس عضو کمیته هسته‌ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دوازدهم است در توییتی اعلام کرده که «اگرچه محور شرارت دنیا یعنی رژیم شرور و تروریست امریکا خواهان مذاکره مستقیم با ایران بوده است، اما نوع مذاکره (غیرمستقیم)، موضوع مذاکره (فقط هسته‌ای) و محل مذاکره (کشور عمان) از سوی ملت بزرگ ایران تعیین شده است.»

او در انتهای این مطلب البته رویکرد قدیمی خود در قبال برجام و امریکا را نیز تکرار کرده است: «توافق عبرت‌آموز برجام نشان داده است که هیچ‌گاه امریکا به توافق خود عمل نخواهد کرد.»

این موضع‌گیری نبویان در تایید مذاکره غیرمستقیم و تعیین شدن محل مذاکره بر اساس نظر ایران، مشخصا در مقابل برخی اظهارات اعضای دیگر جبهه پایداری یا نیرو‌های نزدیک به سعید جلیلی بود که مدعی بودند این مذاکرات مستقیم است، بنابراین تخلفی در این زمینه صورت گرفته است.

حمید رسایی، نماینده‌ای که البته سال‌هاست دیگر عضو جبهه پایداری نیست بعد از مذاکرات روز شنبه در مطلبی نوشت که «آقای عراقچی ۱۰ دقیقه دیرتر حضور یافت که در رسانه‌های داخلی و خارجی کلی روی آن خبرسازی شد، در عوض وقت پایان مذاکرات، با طرف امریکایی ملاقات و مذاکره مستقیم صورت گرفت! چرا؟ جناب عراقچی! شما برای مذاکره غیرمستقیم اذن داشتید، برخلاف نظر شما این برخورد اصلا چیز معمولی نیست. چرا مثل شروع، دیرتر محل را ترک نکردید تا گفت‌و‌گو نکنید و آنها از این ملاقات خبرسازی نکنند.»

امیرحسین ثابتی در جلسه علنی امروز با انتقاد از مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا در عمان، آن را مغایر با سخنان رهبر انقلاب درباره مذاکرات شرافتمندانه دانست و به دولت توصیه کرد به جای انتظار از امریکا، با استکبار داخلی مبارزه کند.

شکاف بین طیفی از اعضای جبهه پایداری و طیف دیگر که در ائتلاف با نیرو‌های سعید جلیلی هستند از بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۳ علنی شد. به نظر می‌رسد اصل مساله حمایت این تشکل از سعید جلیلی بعد از چند دوره ناکامی جلیلی در انتخابات برای طیفی از جبهه پایداری مساله‌ساز بوده است با این حال حتی تا آن زمان نیز کلیت این تشکل از سعید جلیلی حمایت کرد.

نزدیکان سعید جلیلی و نیرو‌های جوان اطراف او که خارج از جبهه پایداری بودند البته دلخوری‌های قدیمی‌تری از اعضای پایداری به خصوص دبیرکل آن داشتند. توافق جبهه پایداری با قالیباف که بیشتر توافق صادق محصولی با قالیباف تعبیر می‌شد از نظر این نیرو‌های جوان محل نقد بود. در مقابل در داخل جبهه پایداری هستند نیرو‌هایی که هم از وضعیت پایگاه اجتماعی سعید جلیلی هم جایگاه واقعی و اجرایی برنامه‌های او سخن می‌گویند.

به نظر می‌رسد تجربه دولت سیزدهم با بدنه استانی و اجرایی نیرو‌های نزدیک به سعید جلیلی می‌تواند به عنوان نقطه آغاز شکاف بین حلقه جلیلی و جبهه پایداری تلقی شود. شکافی که می‌تواند در برهه زمانی حتی چهره‌ای همچون سید محمود نبویان را در تقابل بین نیرو‌های جلیلی و با محمدباقر قالیباف در زمین قالیباف قرار دهد.

نزاع بی‌پایان نیرو‌های قالیباف و سعید جلیلی در ایام بعد از انتخابات درباره مساله تصمیم‌گیری برای حضور کاندیدا‌ها در انتخابات حتی هنوز هم تمام نشده است. در کنار این شکاف در حال گسترش مساله مذاکره با امریکا خود سطح تنش‌های بین این دو طیف اصولگرا را افزایش داد. در کنار این شکاف، اما بخشی از نیرو‌های جبهه پایداری نیز در حال فاصله گرفتن از طیف نزدیک به جلیلی و احتمالا نزدیک شدن به محمدباقر قالیباف هستند. شمایل اصلی این طیف البته سید محمود نبویان است.

بالغ بر چهار ماه پیش از این وقتی خبر توقف ابلاغ قانون حجاب و عفاف ذیل مصوبه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی منتشر شد، بخشی از سوپرانقلابی‌ها با نمایندگانی همچون حمید رسایی و امیرحسین ثابتی مجری تهدیدی شدند که دو سال پیش یامین‌پور بیان کرده بود. برای این طیف نهادی همچون شعام با همه حقوق قانونی و اختیارات اداری نمی‌تواند و نباید مانع ابلاغ قانونی شود که زیر دست آنها پخته شده است. چرا؟ چون آنها حلقه سخت نظام هستند و اجازه نمی‌دهند جمهوری اسلامی خلاف خواسته آنها رفتار کند.

گفت‌و‌گو‌های بین قالیباف و رسایی در سال گذشته در صحن مجلس به خوبی امکان بررسی آناتومی این شکاف را در ماه‌ها مهیا می‌کند.

تنش بین رسایی و قالیباف البته از بیش از ۴ سال پیش آغاز شده و در چندین انتخابات نیز رخ نموده است، اما ماجرا وقتی مهم شد که زمستان گذشته سید محمود نبویان، عضو ارشد جبهه پایداری در دفاع از قالیباف علیه رسایی توییت زد!

وقتی رسایی در صحن مجلس قالیباف را متهم به دست داشتن در روند عدم ابلاغ قانون حجاب کرد، نبویان مشخصا نوشت که «تا آنجایی که مطلع هستم، دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، ابلاغ و اجرای قانون مربوط به عفاف و حجاب را به تعویق انداخته و حتی اگر رییس مجلس بخواهد هم نمی‌تواند مانع اجرای قانون مصوب مجلس که به تایید شورای نگهبان رسیده، شود.»

چند هفته بعد نبویان در ویدیویی به شدت از رفتار‌های طیف جوان‌تر جبهه انقلاب انتقاد و تاکید کرده که مطلوب اصلی حفظ نظام است و اگر قانون حجاب موجب تضعیف نظام است، باید کنار گذاشته شود.

نبویان فراتر از یادآوری حد و مرز نهاد‌های قانونی و ساختاری در جمهوری اسلامی در مقابل عطش امثال آقاتهرانی و رسایی و ثابتی و نقدعلی برای ابلاغ این قانون قد علم کرد و فراتر از صحبت درباره جایگاه حقوقی نهاد‌های تصمیم‌گیر در جمهوری اسلامی، به آنها «اصل و مصلحت نظام» را یادآور شد؛ با اعتماد به نفسی که از شأن فقهی و شاگردی مصباح‌یزدی می‌آید و آغاز راهی است که منجر به شکافی جدی در بین طیف سوپرانقلابی می‌شود، با چاشنی تهدیدی که ثابتی هوایی زده و گفته «سراغ تک‌تکتان می‌آیم».

حالا با عبور از قائله حجاب و در شرایطی که تجمع‌هایی که با تحریک و حمایت همین چهره‌ها مقابل مجلس جمع شده بودند با اقدام قانون جمع شدند، نوبت به زمین مذاکرات رسیده است. تنها چند ساعت بعد از اعلام رسمی اینکه یاران در مذاکرات غیرمستقیم با امریکا در مسقط شرکت می‌کنند کانال‌های ایتا شروع به انتشار مطالبی علیه تیم مذاکره‌کننده و وزیر امور خارجه کرد و حتی بیانیه‌هایی برای تجمع در مقابل وزارت خارجه نیز منتشر شد؛ در همان کانال‌هایی که تجمعات علیه ظریف و مطالبه ابلاغ قانون حجاب را پیگیری می‌کردند.

امیرحسین ثابتی بهمن ماه سال گذشته در گفت‌وگویی درباره سید محمود نبویان گفته بود که «افرادی در مجلس یازدهم هستند که یک نفره کار یک مجلس را کردند. آن فرد سید محمود نبویان بود. وقتی همین دولت می‌خواست در راهبرد خطا برجام را امضا کند، نبویان نگذاشت. او نشان داد که صندلی یک نفر مجلسی کار می‌تواند جای ۲۹۰ نفر کارکرد داشته باشد.»

فارغ از اینکه ثابتی از سر دوستی یا دشمنی چنین اطلاعاتی را در مورد نبویان رسانه‌ای کرده است، اما به نظر می‌رسد حتی بخشی از طیف تندرو‌های جبهه پایداری نیز امروز مواضع گذشته را در مورد مساله مذاکره ندارند. اگرچه کماکان رویکرد‌های خود در قبال غرب و امریکا را یادآوری می‌کنند.

اینکه نبویان در یک توییت مشخصا نکاتی خلاف گفته‌های طیف مقابل خود در جبهه پایداری که در ائتلاف با حلقه سعید جلیلی را بیان می‌کند، نشان از تعمیق شکاف‌هایی دارد که در یک‌سال گذشته شکل گرفته است. شکافی که این دو طیف را در دو سمت و روبه‌روی یکدیگر قرار داده است با ادبیاتی در تقابل و مطالباتی متضاد.

منبع خبر "فرارو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.