به گزارش مشرق، در روزهایی که شمشیربازی ایران باید بیش از هر زمان دیگری بر آرامش و انسجام در مسیر بازیهای آسیایی تمرکز میکرد، حواشی درونتیمی و مصاحبههای جنجالی، سایهای سنگین بر سر این رشته انداخت.
آغاز طوفان؛ مصاحبههایی با طعم نارضایتی
ماجرا از اردوها و مسابقات اخیر تیم ملی آغاز شد. جایی که محمد رهبری و علی پاکدامن، دو چهره مطرح و باتجربهی شمشیربازی ایران، در اظهاراتی تند و کمسابقه نسبت به فضای اردوی تیم ملی، تصمیمات فنی و حتی شیوه برخورد مسئولان فدراسیون، لب به انتقاد گشودند. ابتدا پاکدامن در مصاحبهای که در نوروز انجام داد از اینکه مربی شخصی اش در کنارش نیست و فدراسیون به شرایطش بی توجه است، انتقاد کرد و گفت «فقط در این مدت از سوی فدراسیون ضربه خورده است.»
در ادامه محمد رهبری مربی تیم ملی پس از مسابقات مجارستان صحبتهای تندی علیه پاکدامن و عنوان کرد «او با هر مربیای که می آید به مشکل می خورد و به دنبال کارشکنی در تیم ملی است.»
این پایان کار نبود و دوباره پاکدامن پاسخ رهبری را داد: «رهبری دو مدال المپیک را با عملکرد ضعیفی که مقابل ایتالیا و مجارستان داشت از ما گرفت. با این عملکرد مربی تیم ملی شده است و چرا الان راجع به عملکرد فنی تیم صحبت نمیکند؟ از او میخواهم که پایش را فراتر از گلیمش نگذارد.»
این مصاحبهها که بهسرعت در فضای رسانهای و شبکههای اجتماعی منتشر شد، واکنشهای متفاوتی را در پی داشت؛ از حمایت بخشی از مخاطبان گرفته تا انتقاد شدید برخی دیگر که این رفتار را «غیراخلاقی» و «بر هم زنندهی تمرکز تیم» میدانستند.
پس از مدتها سکوت و بی تفاوتی فدراسیون به حواشی، سرانجام وارد میدان شدند و کمیته انضباطی را با بررسی اظهارات دو ملیپوش و فضای ایجاد شده تشکیل داد تا شاید بتواند کنترل بهتری بر حواشی داشته باشد.
پیام پنهان در دلِ احکام
در نگاه اول، تفاوت در شدت احکام ممکن است این سوال را مطرح کند که چرا پاکدامن با محرومیت و رهبری تنها با تعهد مواجه شده؟ آیا لحن صحبتها تعیینکننده بوده؟ یا جایگاه هر بازیکن در تیم؟ پاسخ این سوال هنوز مشخص نیست، اما به نظر میرسد فدراسیون با صدور این احکام، قصد داشته هم پیام نظم و انضباط را منتقل و هم از تقابل مستقیم با ستارههای تیم پرهیز کند..از سوی دیگر، این اتفاق ممکن است در آیندهای نزدیک تبعات پنهانی به همراه داشته باشد. هرچند احکام صادر شده به ظاهر پایاندهنده حواشی هستند، اما اگر ریشه نارضایتیها بررسی نشود، بعید نیست که دوباره در قالبی دیگر سر باز کنند.
فدراسیون دنبال چه چیزی است؟
آنچه مسلم است، فدراسیون در آستانه بازیهای مهم بینالمللی، از جمله بازی های آسیایی، بهشدت نیازمند آرامش، انسجام تیمی و تمرکز کامل بازیکنان است. احکام اخیر بیش از آنکه جنبه تنبیهی صرف داشته باشند، حاوی یک پیام شفاف است؛نظم تیمی، خط قرمزی است که عبور از آن هزینه دارد.اما با این حال، سؤالاتی در ذهن باقی میماند که آیا کمیته انضباطی تنها به ظاهر ماجرا بسنده کرده یا پشت پرده اعتراضات را نیز بررسی کرده؟آیا این احکام، فضای درون تیم را التیام میبخشند یا فقط صورتمسأله را پاک میکنند؟
بازگشت از مرز بحران؟
شمشیربازی ایران در سالهای اخیر یکی از موفقترین رشتههای ورزشی کشور بوده؛ با مدالهای آسیایی، جهانی و حضور در مراحل بالای المپیک. ستارههایی چون پاکدامن و رهبری سرمایههای بیبدیل این رشتهاند. از همین رو، انتظار میرود فدراسیون، در کنار صدور احکام انضباطی، به دلایل اصلی نارضایتیها توجه و فضای گفتوگو و تعامل سازنده ایجاد کند.
در نهایت، چه احکام انضباطی صادر شود، چه مصاحبهها کنترل شود، تنها راه موفقیت، اتحاد، احترام متقابل و تمرکز همهجانبه بر موفقیت تیم ملی در عرصه جهانی است.محسن وحدانی، دبیر فدراسیون شمشیربازی در این خصوص میگوید: تمام تلاش فدراسیون بر وفاق و همدلی است و کوچکترین حواشی قطعا به تیم ملی و نتایج آن ضربه خواهد زد. ما مسابقات مهم کشورهای اسلامی و بازیهای آسیایی ناگویا را در پیش داریم و باید همه دست به دست هم دهیم.
وی ادامه داد: علی پاکدامن و محمد رهبری هر دو از نوابغ شمشیربازی هستند و برای این رشته زحمت زیادی کشیده اند و حتما باید شان و جایگاه آنها حفظ شود. خواهش ما از جامعه شمشیربازی و رسانهها هم این است که در این مسیر کمک کنند تا تیم ملی در بازی های پیش رو سربلند باشد.