در فرایند طراحی و اجرای عملیات «کربلای۴»، آمریکاییها برای جلب نظر تازه و جبران کوتاهی در عملیات فاو، نه تنها عکسهای ماهوارهای خود را بدون دستکاری و به روز در اختیار رژیم صدام گذاشتند، بلکه اطلاعات دقیقی از مکان و زمان دقیق شروع این عملیات بزرگ ایران در سال ۱۳۶۵ را به روسای عراق دادند.
به گزارش ایسنا، امیر سرتیپ دوم خلبان حسین خلیلی از پیشکسوتان نیروی هوایی ارتش با اشاره به عملیات «کربلای۴» روایت میکند: در آستانه خاتمه طرحریزی و اجرای عملیات «کربلای۴» نبردهای هوایی پراکنده به ویژه بمباران مراکز اقتصادی-صنعتی ایران به تواتر تا آغاز عملیات «کربلای۴» (سوم دیماه ۱۳۶۵) توسط جنگندههای عراق انجام میشد.
دشمن همچنان تلاش میکرد تا پایانه نفتی خارک یا شناورهای حامل نفت را بمباران کند و شرکت نفت هم برای پوشش هوایی آنها از حرکت دسته جمعی شناورها در فاصله زمانی حدود دو تا سه روز تدبیر و استفاده میکرد تا جنگندههای گسترش یافته «اف۱۴» در پایگاه بوشهر بتوانند با پروازهای تندخیز (اسکرامبل) با جنگندههای مهاجم دشمن مقابله کنند.
در چنین شرایطی، به دنبال عملیاتهای پراکنده و انحرافی انجام شده در جبهههای شمالی، در سوّم دیماه ۱۳۶۵، عملیات «کربلای۴» که از ماهها قبل به منظور رسیدن به دروازههای شهر بصره در منطقه ابوالخصیب، توسط سپاه طراحی شده بود، به اجرا درآمد که در مرحله اولیه به دلیل آگاهی و هوشیاری دشمن از زمان و مکان عملیات با تحمل تلفات شدید، متوقف شد.
در فرایند طراحی و اجرای عملیات «کربلای۴»، آمریکاییها برای جلب نظر تازه و جبران کوتاهی در عملیات فاو، نه تنها عکسهای ماهوارهای خود را بدون دستکاری و به روز در اختیار رژیم صدام گذاشتند، بلکه اطلاعات دقیقی از مکان و زمان دقیق شروع این عملیات بزرگ ایران در سال ۱۳۶۵ را به روسای عراق دادند.
مسئولان ایرانی که از عواقب وخیم افشای سفر مکفارلین در غفلت به سر میبردند، پس از شروع عملیات متوجه میشوند، برنامه عملیات از پیش لو رفته است، اما ارتش عراق نیز که میدانست اگر رزمندگان ایرانی بتوانند در خاکش نفوذ کنند، دیگر پس گرفتن آن غیرممکن است؛ لذا در همان آغاز عملیات به دفاع آگاهانه از خود پرداخت و در بدو عملیات با تمام قوا دست به مقاومت زد و تلفات نسبتاً سنگینی به نیروهای بسیجی و رزمنده سپاه وارد کرد.
با این وجود، در ساعت ۱۱:۳۴ روز بعد (۴ دی ۱۳۶۵) یک فروند جنگنده «اف۵» از پایگاه ﭘنجم شکاری که زیر امر فرمانده قرارگاه رعد بود، به ﭘرواز در آمد و یک «بمب دو هزار ﭘوندی» را بر یگانهای ارتش عراق در میدانهای نبرد «فاو» فرو افکند و بازگشت. ساعت ۱۵:۲۲ نیز یک فروند جنگنده بمبافکن دیگر با دو «بمب هزار ﭘوندی» همان هدفهای ﭘیشین را در میدانهای نبرد «فاو» بمباران کرد و بازگشت. این عملیات از سوی قرارگاه رعد برای ﭘشتیبانی از عملیات «کربلای۴» سپاه پاسداران بود.
اما با توجه به استفاده بمبهای یک هزار پوندی و سنگینتر (دوهزار پوندی) توسط هواپیمای «اف۵» که توسط متخصصین داخلی ساخته شده بود و ابتکار آزمایش و پرتاب آن در این مقطع برای نخستین بار توسط شهید اردستانی در پایگاه امیدیه صورت پذیرفته است، خوب است تا درباره مهمات مشابه غربی آن و تنگناهایی که نهاجا از نظر لجستیک و مهمات مواجه بود، برای یادآوری و یا آگاهی خوانندگان گرامی توضیحاتی کوتاه ارائه شود.
در روز پانزدهم دیماه، ساعت ۱۲:۴۵ خلبانان جنگنده ارتش عراق به تنگ فنی و پلی که در آنجا روی کارون ساخته شده یورش بردند و آنجا را بمباران کردند، اگرچه ساعتی پیش (۱۱:۵۰)، دو فروند جنگنده «اف۵ئی» که از پایگاه پنجم شکاری امیدیه به پرواز درآمده بودند در راستای دستورهای فرمانده قرارگاه رعد جایی را که گفته میشد از هدفهای «کربلای۴» بوده بمباران کردند. ارتش عراق تلمبهخانه تنگ فنی و پل بابا را زده بود و ارتش ایران یگانهای رزمی و گسترش یافته در «ابوالخضیب» را بمباران کرده بود.
در آن روز، ساعت ۰۹:۰۰ بامداد، خلبانی از پایگاه پنجم شکاری امیدیه برخاست و هدفی را برای جلوگیری از کار دشمن و برهم زدن آرامش خط پدافندی یگانهای ارتش عراق در جایی که عملیات «کربلای۵» قرار بود آغاز شود، با راکتهای «زونی» هدف قرار داد. عملیات «کربلای۵» در همین روز باید آغاز میشد امّا گویا آمادگی نبود و برادر محسن رضایی فرمانده عملیات از آقای هاشمی رفسنجانی درخواست کرد که روزی دیگر تمدید شود.