به گزارش مشرق، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی رافائل گروسی که قرار است امروز وارد تهران شود، در مصاحبه با نشریه لو موند فرانسه در پاسخ به سوالی در خصوص جایگاه آژانس در مذاکرات هستهای غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت که «ما بخشی از گفتوگوی دوجانبه بین عراقچی و ویتکوف نیستیم، اما نسبت به آن بیتفاوت نیستیم. آنها به خوبی میدانند که ما باید در مورد هر توافق احتمالی نظر دهیم، زیرا ما آن را راستیآزمایی خواهیم کرد. بنابراین از قبل تبادلات غیررسمی با آنها را آغاز کردهایم. اما به محض اینکه متنی با مفاد مشخص وجود داشته باشد، از ما خواسته میشود تا درباره رویهها و میزان بازرسیهایی که انجام خواهد شد، نظر بدهیم».
او در پاسخ به این سوال که «آیا تصمیمش برای رفتن به ایران از سوی طرفین مذاکره مداخلهآمیز تلقی نشد؟» مدعی شد که «نه، من به ایران میروم و این کشور به سفر من علاقهمند است. مجبور نبودم خودم را تحمیل کنم. همه موافق هستند که مشارکت آژانس بینالمللی انرژی اتمی صرفنظر از ماهیت بحثها، همیشه ضروری است. بدون ما، هر توافقی فقط یک تکه کاغذ است و برای اینکه معنا داشته باشد، نیاز به یک سیستم راستیآزمایی و نظارت قوی است که فقط ما میتوانیم ارائه دهیم».
او درباره این که چرا دونالد ترامپ گفتوگو درباره موضوع هستهای ایران را در حالی که از توافق برجام خارج شد، احیا کرده، گفت که «در دوره اول ریاستجمهوری او، این گفتمان وجود داشت که توافق وین در مورد موضوع هستهای ایران (برجام) بیش از حد سخاوتمندانه بود و انعطافپذیری بیش از حدی حتی در صورت پایبندی ایران به تعهداتش، به این کشور داد. برای واشنگتن، این توافق خوبی نبود. این بار، ایالات متحده میخواهد به یک متن سادهتر دست یابد که از تمام بندهای فنی ضمیمه توافق ۲۰۱۵ که در آزمون واقعیت تاب نیاوردند، عاری باشد».
گروسی در ادامه به نقل از دو طرف مذاکرات مدعی شد که «اکنون موضوع، ممنوعیت مستقیمتر برخی فعالیتها مانند غنیسازی است. در عوض، ایران رفع تحریمها یا اقداماتی در کمک به سرمایهگذاری را دریافت میکند. آنچه به تبادلات آغاز شده در عمان ساختار میدهد، ایده اقدام متقابل است. در جریان این دیدار (مذاکره غیرمستقیم)، ایرانیها و آمریکاییها فرصت صحبت داشتند».