چالش‌های تامین مالی کسب‌وکارها در ایران؛ از بانک‌محوری تا دشواری‌های پروژه‌ها

دنیای اقتصاد چهارشنبه 27 فروردین 1404 - 18:17
دنیای اقتصاد: بهنام خاکباز، فعال حوزه تامین مالی، در خصوص روش‌های اصلی تامین مالی کسب‌وکارها و همچنین بخش صنعت و معدن توضیحاتی ارائه کرده است، که در ادامه می خوانید.

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ بهنام خاکباز، فعال مالی، در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» به بررسی روش‌های تامین مالی کسب‌وکارها، به‌ویژه در بخش صنعت و معدن پرداخت. او تأکید کرد که بانک‌ها همچنان مرجع اصلی تامین مالی هستند و بورس نتوانسته نقش مؤثری در این زمینه ایفا کند.

تسهیلات اعطاشده به کسب‌وکارها بیشتر برای تأمین سرمایه در گردش است تا پروژه‌ها، که این موضوع به دلیل دشواری‌های فرآیند تخصیص و اعطای تسهیلات است.

در کشورهای توسعه‌یافته، تأمین مالی پروژه‌ها راحت‌تر صورت می‌گیرد، اما در ایران به دلیل نرخ بالای تورم و پایین بودن نرخ بازپرداخت، فرآیند دریافت تسهیلات دشوار است. این شرایط موجب می‌شود که بانک‌ها سخت‌گیرتر باشند و تقاضا برای تسهیلات سرمایه در گردش بیشتر باشد.

همچنین به گفت او فرآیند تخصیص سرمایه در گردش به کسب‌وکارها در ایران برخلاف سایر کشورها بسیار دشوار است. در چنین شرایطی کسب‌وکارها برای تامین سرمایه در گردش واقعی خود از این تسهیلات استفاده نمی‌‌‌کنند.

تامین مالی برای اجرای پروژه‌‌‌های ساخت و ایجاد کسب‌وکارها غالبا بیش از سه‌سال زمان می‌‌‌برد. تسهیلات بانکی درنهایت با نرخ تمام‌شده حدود ۳۳ یا ۳۴‌درصد در اختیار متقاضی قرار می‌گیرد، در حالی که تورم واقعی حاکم بر اقتصاد ما بیش از ۶۰‌درصد برآورد می‌شود. طبعا در چنین فضایی دریافت تسهیلات بانکی، رانت قابل‌توجهی را از آن دریافت‌‌‌کنندگان آن خواهد کرد. این رانت به‌‌‌خصوص در پروژه‌‌‌هایی که زمان اجرای آن طولانی است قابل‌توجه‌‌‌تر خواهد بود. در چنین فضایی طبعا بانک‌ها سخت‌‌‌گیری بیشتری برای اعطای تسهیلات خواهند داشت. 

مشروح این گزارش را از اینجا بخوانید.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.