کاظم غریبآبادی ، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه شامگاه چهارشنبه (۲۷ فرودینماه) در گفتوگوی ویژه شبکه خبر حضور پیدا کرد و در پاسخ به سوال نخست در خصوص مکان برگزاری دور دوم مذاکرات گفت: تا الان که خدمت شما هستم تقاضای جدیدی از طرف مقابل برای تغییر مکان دریافت نکردیم و تا الان مکان دور دوم مذاکرات رم است. البته از نظر ما، این موضوع حاشیهای است و بنا به تقاضای یکی از طرفهای گفتوگو یا بنا به مباحث فنی یا لجستیکی و پشتیبانی این مباحث مطرح میشود. ابتدا قرار بود عمان محل ثابت گفتوگوها باشد و بعد بحث رم و سپس مجدد بحث عمان مطرح شد و در نهایت مجددا الان رم و همه اینها بر مبنای تقاضاهایی بود که دریافت کردیم ولی از آنجایی که اعتقادمان این بود که در مورد مکان گفتوگوها یا زمان نباید وقت خودمان را صرف کنیم و این را یک پروژه تلقی کنیم که روزها و ساعتها بر سر آن بحث کنیم.
وی افزود: به همین دلیل نیز طرف ایرانی حساسیت خاصی نسبت به این موضوع نداشت و ما باید تمرکز خودمان را بر محتوا و کار اصلی قرار دهیم تا ینکه خودمان را گرفتار حواشی کنیم. بنابراین وقتی ما یک یا دو درخواست از طرف مقابل برای تغییر مکان دریافت کردیم، آن را پذیرفتیم، هرچند خوب است یک ثباتی وجود داشته باشد ولی اگر تقاضاهایی هم برای تغییر مکان مطرح میشود نباید آن را پروژه بزرگی تلقی کنیم.
معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه گفت: نکته مهم این است که این گفت و گو در هر جایی اعم از مسقط، کشورهای پیرامونی یا اروپا برگزار شود و بالاخره برای دو هیات مسافت مساوی باید باشد و آنها هم از نظر لجستیکی و پشتیبانی باید مدنظر قرار بگیرد. عمان خیلی به ما نزدیک است اما به کشور مقابل دور است و همه این ها باید مدنظر قرار بگیرد اما نکته کلیدی این است که مذاکرات هرجایی باشد، واسطه و میانجی این گفتوگوها عمان است و این وزیر خارجه عمان است که گفتوگوها را تسهیل و میانجیگری خواهد کرد. بالاخره اگر تقاضایی را ما دریافت کنیم آن را با نظر مثبت نگاه میکنیم مگر اینکه واقعاً یک کشوری پیشنهاد بشود که ما مشکل اساسی در آن خصوص داشته باشیم یا ملاحظات سیاسی یا ملاحظات دیگری در این زمینه داشته باشیم. حتی ممکن است که ایران هم در این زمینه نظری داشته و کشوری را به عنوان محل مذاکرات اعلام کند. از این منظر من واقعاً این موضوع را خیلی کلیدی نمیبینم ولی طبیعتاً برای رسانهها و مردم این حواشی هم مهم هست طبیعتاً ولی در محتوا تاثیری نخواهد داشت.
غریبآبادی در خصوص جزئیات دور نخست گفتوگوها گفت: دور نخست طبیعتا بر این اساس شکل گرفت که دو طرف یک ارزیابی از یکدیگر داشته باشند که آیا برای گفتوگو جدی هستند و آیا امکان شکل گیری یک گفتوگو یا یک مذاکره با هدف رسیدن به یک تفاهم ممکن است و اینکه در واقع خطوط اصلی خودشان را با یکدیگر سهیم بشوند و آن مواضع اصولی خودشان را به اطلاع طرف مقابل برسانند؛ از این زاویه که نگاه کنیم، این سه موضوع در دور اول در مسقط انجام شد. به دلیل اینکه واقعاً ما نقطه اختلاف کلیدی در دور اول نداشتیم، زمان گفتوگوها هم تقریبا کمتر از سه ساعت پایان پذیرفت.