امیدواری محتاطانه سهامداران به عبور از مقاومت تاریخی

دنیای اقتصاد پنج شنبه 28 فروردین 1404 - 00:05
عاطفه چوپان: بورس تهران در هفته‌ای که گذشت، با تکیه بر سیگنال‌های مثبت سیاسی و کاهش نسبی ریسک‌های سیستماتیک، توانست بخشی از زیان‌های پیشین را جبران کند و خود را به سطح‌‌‌‌‌‌های مقاومتی مهم نزدیک کند. سیگنال‌های امیدوارکننده از مذاکرات ایران و آمریکا، سخنان حمایتی رهبر انقلاب و همچنین عقب‌نشینی موقت بازارهای رقیب مانند طلا و ارز، فضایی نسبتا مثبت در بازار سرمایه ایجاد کرد، اگرچه در نیمه دوم هفته فشار فروش بر شاخص‌کل سایه انداخت، اما بازگشت تقاضا و خرید در کف قیمتی برخی نمادها، امیدها را برای ادامه روند صعودی زنده نگه داشت.

تحلیلگران معتقدند؛ اگرچه بازار همچنان با ابهامات سیاسی و اقتصادی متعددی مواجه است، اما رفتار خریداران در روزهای پایانی هفته می‌تواند نشانه‌‌‌‌‌‌ای از چرخش ذهنی فعالان بازار نسبت به آینده باشد. در آستانه دومین دور مذاکرات حساس در روز شنبه، فعالان بازار چشم به تحولات دو محور مهم دوخته‌‌‌‌‌‌اند؛ ادامه مذاکرات هسته‌‌‌‌‌‌ای و تصمیم مجمع تشخیص مصلحت‌نظام در مورد لوایح FATF. این دو عامل می‌توانند نقشی تعیین‌‌‌‌‌‌کننده در سرنوشت شاخص‌کل و نحوه واکنش سهامداران در هفته پیش‌‌‌‌‌‌رو ایفا کنند.

 

بازار زیر سایه گفت‌وگوهای هسته‌‌‌‌‌‌ای

محمد خبری‌زاد

محمد خبری‌‌‌‌‌‌زاد، تحلیلگر بازار سرمایه به تحلیل وضعیت بازار در هفته گذشته پرداخت و گفت: «معاملات این هفته کاملا تحت‌تاثیر مذاکرات ایران و آمریکا قرارگرفت. شنبه را با صف‌‌‌‌‌‌های خرید و شروعی مثبت پشت‌سر گذاشتیم. عصر همان روز، اخبار مثبتی درباره مذاکرات منتشر شد که باعث خوش‌بینی بازار شد.» او ادامه‌داد: «در نتیجه، بازار در روزهای یکشنبه و دوشنبه نیز روندی صعودی داشت، اما سه‌شنبه نخستین موج عرضه‌ها را در بازار شاهد بودیم؛ بسیاری از سهامداران که در سود بودند، اقدام به‌فروش سهام و شناسایی سود کردند. کمی سهم‌‌‌‌‌‌ها دست به‌دست شد و ارزش معاملات سه‌شنبه به بالاترین رقم سه ماه اخیر رسید. این موضوع البته چندان غیرمنتظره نبود و در واقع نشانه‌‌‌‌‌‌ای از عمق بازار و رشد نقدشوندگی محسوب می‌شود.» 

خبری‌‌‌‌‌‌زاد با اشاره به پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌ها درباره بازار چهارشنبه گفت: «انتظار نمی‌رفت بازار در چهارشنبه روند صعودی داشته‌باشد، اما پس از صحبت‌های رهبر انقلاب که از مثبت‌بودن نتایج جلسه اول مذاکرات خبر دادند، شاهد افت قیمت در بازار سکه و دلار بودیم. همین موضوع باعث شد بازار در آخرین روز معاملاتی هفته نیز روند مثبتی داشته‌باشد و شاخص‌کل مجددا به مقاومت تاریخی نزدیک شود.»

این تحلیلگر درباره صنایع مورد‌توجه بازار توضیح داد: «سهام مورد اقبال، بیشتر مربوط به صنایع و نمادهای موسوم به برجامی بودند؛ مثل خودرویی‌‌‌‌‌‌ها، بانکی‌‌‌‌‌‌ها و حمل‌ونقلی‌‌‌‌‌‌ها. همچنین صنایعی که ارتباط مستقیمی با نرخ دلار، صادرات یا واردات ندارند و فعالیت‌های عملیاتی آنها مستقل از تحولات بین‌المللی است، عملکرد خوبی داشتند. این موضوع نشان می‌دهد؛ بخشی از بازار به‌دنبال پناه بردن به سهم‌‌‌‌‌‌هایی باثبات نسبی است.» او در ادامه به نکته‌‌‌‌‌‌ای مهم برای سرمایه‌گذاران اشاره کرد: «نکته مثبت این هفته این بود که به‌رغم روند صعودی بازار، همه سهم‌‌‌‌‌‌ها مثبت نبودند. درواقع، بازار تا حد زیادی چهره تحلیلی خود را حفظ کرده‌بود. سرمایه‌گذاران باید توجه داشته باشند که در فضای مثبت بازار، لزوما همه سهم‌‌‌‌‌‌ها روند صعودی ندارند و انتخاب سهم بر اساس تحلیل، همچنان مهم‌ترین فاکتور موفقیت است.» 

خبری‌‌‌‌‌‌زاد در پایان به یکی از چالش‌های اخیر بازار اشاره کرد و گفت: «یکی از مشکلاتی که مخصوصا در نمادهای کوچک و متوسط دیده می‌شود، افزایش شدید حجم مبناست. این سهم‌‌‌‌‌‌ها به دلیل معاملات پایین، توان پر‌کردن حجم مبنا را ندارند و همین مساله باعث اعتراض سهامداران شده‌است. طبق بررسی‌‌‌‌‌‌ها، تنها حدود ۵۰‌درصد از نمادهای کوچک در دو روز ابتدایی هفته توانسته‌‌‌‌‌‌اند حجم مبنای خود را پر کنند. امیدواریم سازمان بورس برای کاهش حجم مبنا در این نمادها بازنگری داشته‌باشد تا ضررهای سنگین سرمایه‌گذاران جبران شود.»

به گفته این تحلیلگر، بازار سرمایه در این هفته به‌‌‌‌‌‌طور کامل تحت‌تاثیر مذاکرات قرار داشت و با توجه به اخبار آخر هفته و جلسه مهم روز شنبه، به‌نظر می‌رسد بازار در هفته آینده نیز همچنان به تحولات سیاسی واکنش نشان دهد.

 

امیدواری محتاطانه با تکیه بر نشانه‌های تقاضا

برزو حق شناس

برزو حق‌‌‌‌‌‌شناس، تحلیلگر بازار سرمایه نیز عملکرد بورس در هفته گذشته را مثبت ارزیابی کرد و گفت: «بازار سرمایه این هفته تحت‌تاثیر چند عامل مثبت کار خود را آغاز کرد. نخست، نتایج مثبت حاصل از مذاکرات روز شنبه بود و سپس کاهش نسبی نرخ اوراق اخزا که باعث شد دو عامل بازدارنده‌‌‌‌‌ مهم یعنی نرخ بهره بالا و ریسک‌های سیستماتیک، اثرگذاری کمتری بر روند بازار داشته باشند، در نتیجه بورس از ابتدای هفته تا روز سه‌شنبه حرکت مثبتی را تجربه کرد.» او ادامه‌داد: «اما سه‌شنبه، با رسیدن شاخص‌کل به محدوده‌‌‌‌‌ مقاومت تاریخی دو‌میلیون و ۹۰۰‌هزار واحد، فشار فروش افزایش‌یافت. این فشار عرضه از سوی سهامدارانی بود که در هفته‌های گذشته خریدار بودند و حالا در موقعیت شناسایی سود قرارگرفته‌‌‌‌‌‌اند، با این‌حال در دو روز پایانی هفته شاهد غلبه‌‌‌‌‌ تقاضا بر عرضه بودیم و بسیاری از سهم‌‌‌‌‌‌ها در کف قیمتی با استقبال خریداران مواجه شدند؛ این نشانه‌‌‌‌‌‌ای امیدوارکننده است که ممکن است خبر از آغاز یک روند صعودی پایدارتر بدهد.»

حق‌‌‌‌‌‌شناس با اشاره به چشم‌‌‌‌‌‌انداز هفته آینده اظهار کرد: «جلسه‌‌‌‌‌ دوم مذاکرات قرار است روز شنبه برگزار شود. با وجود برخی ابهامات، بازار همچنان با حجم معاملات قابل‌توجه و حضور خریداران همراه بود که این موضوع می‌تواند به ادامه‌‌‌‌‌ روند صعودی کمک کند. باید دید آیا اخبار مثبت کافی برای عبور از مقاومت‌‌‌‌‌‌های تاریخی در راه است یا نه.»

این تحلیلگر همچنین به دو عامل تاثیرگذار بر بازار در هفته پیش‌‌‌‌‌‌رو اشاره کرد و گفت: «اولین عامل، جلسه FATF است که بازار به نتایج آن حساسیت زیادی دارد؛ به‌‌‌‌‌‌خصوص چون گروه بانکی به یکی از لیدرهای بازار تبدیل شده‌است. اگر در مورد لوایح CFT و پالرمو اخبار مثبتی منتشر شود و مجمع تشخیص مصلحت‌نظام آنها را تصویب کند، بازار واکنش مثبتی نشان خواهد داد. این مساله می‌تواند اعتماد سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی را تا حدی بازگرداند.»

او ادامه‌داد: «عامل دوم، ادامه مذاکرات سیاسی است. مواضع طرفین همچنان سینوسی و متغیر و بازار نیز به این نشانه‌‌‌‌‌‌ها وزن داده‌است. اگر در این دو حوزه(FATF و مذاکرات) خبر منفی نرسد، بازار می‌تواند حتی با قدرت بیشتری به روند صعودی خود ادامه دهد.» حق‌‌‌‌‌‌شناس در پایان خاطرنشان کرد: «بازارهای رقیب مثل طلا و دلار در این هفته روندی نزولی داشتند. همین عامل باعث شد بخشی از نقدینگی به سمت بازار سهام حرکت کند. کاهش نرخ ارز و طلا نه‌تنها جذابیت بورس را افزایش داده، بلکه نشان‌دهنده کاهش انتظارات تورمی در کوتاه‌مدت نیز هست، در صورتی‌که این روند تداوم یابد، می‌توان انتظار داشت که ورود پول‌های تازه به بازار سرمایه شتاب بیشتری بگیرد.»

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.