پرتوهای سی‌تی اسکن ممکن است دلیل ۵ درصد سرطان‌های آینده باشد

عصر ایران پنج شنبه 28 فروردین 1404 - 07:31
محققان دانشگاه کالیفرنیا هشدار دادند سی‌تی اسکن‌های انجام شده در سال ۲۰۲۳ ممکن است در آینده عامل ۱۰۳ هزار مورد سرطان در آمریکا باشند.

محققان می‌گویند آمریکایی‌ها بیش از پیش اسکن‌های توموگرافی کامپیوتری (سی‌تی اسکن) انجام می‌دهند؛ این فناوری می‌تواند جان انسان‌ها را نجات دهد اما برخی دانشمندان هشدار داده‌اند دوزهای پایین پرتوهای یونیزان CT Scan می‌تواند ریسک ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

به گزارش  دیجیاتو به نقل از ScienceAlert، تیمی از محققان بین‌المللی به سرپرستی پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا پیش‌بینی می‌کنند سطوح پایین پرتوهای یونیزان سی‌تی اسکن به‌لحاظ تئوری می‌تواند در آینده علت ۵ درصد از تمام سرطان‌های جدید در ایالات متحده باشد؛ به عبارت دقیق‌تر، سی‌تی اسکن‌هایی که سال ۲۰۲۳ در آمریکا انجام‌ شده، می‌توانند مسئول حدود ۱۰۳ هزار مورد سرطان در آینده باشد.

البته از نظر تئوری، در سطح فردی احتمال ابتلا به سرطان از سی‌تی اسکن بسیار ناچیز است و بیماران نباید در مواقع ضروری از این آزمایش بترسند. بااین‌حال به گفته محققان، تعداد معاینات CT انجام‌شده در ایالات متحده از سال ۲۰۰۷ تاکنون بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است و برخی از این آزمایش‌ها غیرضروری‌اند و فقط افراد را در معرض تشعشعات قرار می‌دهد.

ارتباط سی‌تی اسکن با افرایش ریسک ابتلا به سرطان

محققان می‌گویند:

«CT اغلب نجات‌دهنده است اما گاهی مضرات بالقوه آن نادیده گرفته می‌شود. حتی ریسک بسیار پایین سرطان باتوجه‎‌به حجم عظیم استفاده از CT در ایالات متحده، ابتلا به سرطان را در آینده افزایش خواهد داد.»

محققان در پژوهش حاضر داده‌های ناشناس ۱۴۳ بیمارستان و مرکز اورژانس در سراسر ایالات متحده را بررسی کردند. آنها دریافتند سال ۲۰۲۳، ۹۳ میلیون آزمایش CT روی تقریباً ۶۲ میلیون بیمار انجام شده است. براساس ریسک تشعشعات مرتبط، محققان تخمین می‌زنند این سی‌تی اسکن‌ها ممکن است با ۱۰۳ هزار ابتلا به سرطان در آینده مرتبط باشد. البته برای آنکه به یافته‌های قابل‌اطمینان‌تری برسیم، باید مطالعات بیشتر و پیگیری‌های چندساله این بیماران در جمعیت‌های بسیار بزرگ انجام شود.

درکل این خطرات صرفاً تئوری‌اند اما به این معنا نیست که ارزش بررسی ندارند. دانشمندان می‌دانند که دوزهای بالای پرتوها سرطان‌زاست اما شواهد قطعی برای ارتباط پرتوهای سطح پایین و ابتلا به سرطان وجود ندارد.

پیشینه بررسی ارتباط احتمالی پرتوهای ضعیف و سرطان به پژوهش‌های طولانی‌مدت روی بازماندگان بمب اتمی برمی‌گردد؛ برای مثال، در گروهی ۲۵ هزار نفری از بازماندگان هیروشیما که دوز تابش یونیزان به آنها سه‌برابر بیشتر از سی‌تی اسکن است، افزایش خفیف اما قابل‌توجهی خطر سرطان مشاهده شد. بسیاری از محققان درباره اینکه می‌توانیم این یافته‌ها را به سی‌تی اسکن تعمیم بدهیم یا خیر، بحث کرده‌اند؛ زیرا باید خطرات احتمالی این فناوری را با مزایای بی‌شمار آن سنجید.

یافته‌های پژوهش جدید در JAMA Internal Medicine منتشر شده است.

منبع خبر "عصر ایران" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.