بیمه خدمات دندانپزشکی تا چه حد واقعی است؟

همشهری آنلاین پنج شنبه 28 فروردین 1404 - 08:48
یک دندانپزشک می‌گوید: خدمات دندانپزشکی در اکثر کشورهای دنیا نرخ بالایی دارند و نه بیمه‌ها و نه دولت‌ها نمی‌توانند آن را به صورت کامل تحت پوشش بیمه ببرند. به همین دلیل بیشتر کشورها تمرکز خود را روی پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها گذاشته‌اند.

به گزارش همشهری‌آنلاین، ۱۸ خدمت دندانپزشکی در کشور تحت پوشش بیمه‌های پایه (بیمه سلامت، تأمین اجتماعی و نیروهای مسلح) قرار دارند. این خدمات با هدف کاهش هزینه‌های درمانی و بهبود دسترسی به مراقبت‌های دهان و دندان به خصوص برای اقشار کم‌درآمد طراحی شده‌اند.

معاینه دندان، رادیوگرافی دهان و دندان (پری اپیکال یا بایت وینگ)، آموزش بهداشت دهان، پروفیلاکسی دندان‌های کودکان، شیارپوش (فیشورسیلانت) دندان‌های دائمی، وارنیش فلوراید، فلوراید تراپی، ترمیم دندان‌های شیری و دائمی با آمالگام و کامپوزیت، کامپوزیت زرینی خلفی (یک تا چهار سطحی)، کامپوزیت زرینی قدامی (یک تا چهار سطحی)، کشیدن دندان‌ (شیری و دائمی)، جرم‌گیری، پالپوتومی دندان‌ها و درمان پالپ زنده بخشی از این خدمات هستند که تحت پوشش بیمه‌های پایه قرار دارند.

این خدمات عمدتاً بر پیشگیری و درمان‌های پایه تمرکز دارند و در مراکز خدمات جامع سلامت، به‌ویژه در مناطق روستایی و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر برای گروه‌های هدف (مادران باردار، کودکان زیر ۱۴ سال) رایگان یا با تخفیف بالا ارائه می‌شوند. با این حال همین خدمات نیز برای خیلی از مردم – حتی گروه‌های هدف – غیر قابل دسترس است و منجر به نارضایتی آنها شده است.

محدود بودن خدمات پایه، تمرکز خدمات بیمه‌ای بر درمان‌های پایه‌ای مانند جرم‌گیری و پر کردن و کشیدن دندان، عدم تمرکز بیمه‌ها بر خدمات تخصصی‌تر مثل عصب‌کشی و روکش و ...، شلوغی مراکز درمانی و زمان‌بر بودن دریافت خدمات در مراکز دولتی از مهم‌ترین عوامل نارضایتی عمومی هستند. خیلی از مراجعین می‌گویند فقط برای دریافت نوبت، باید ساعت‌ها یا روزها در صف انتظار بمانند یا حتی شبانه مراجعه کنند.

با این حال، برخی اقدامات مثبت نیز گزارش شده است. مثلا کاهش ۶۵ درصدی هزینه‌های پرداختی در مراکز جامع سلامت شهری و ارائه رایگان خدمات در مناطق روستایی، دسترسی به خدمات پایه را بهبود بخشیده است و انتظار می‌رود با اجرای این سیاست‌ها، مراجعه به مراکز درمانی افزایش یابد. همچنین برنامه‌های پیشگیری مانند «دهان و دندان عاری از پوسیدگی» برای دانش‌آموزان پایه ششم که بیش از یک میلیون نفر را تحت پوشش قرار داده، نشان‌دهنده تلاش برای ارتقای بهداشت دهان و دندان در کشور است.

بیشتر بخوانید؛

پوشش ۱۸ خدمت دندانپزشکی توسط بیمه‌های پایه، گامی مثبت در راستای کاهش بار مالی درمان‌های دندانپزشکی است، اما چون این خدمات بیشتر برای پاسخ به نیازهای اولیه طراحی شده‌اند و درمان‌های تخصصی را پوشش نمی‌دهند، راه‌حلی جامع برای ارتقای بهداشت دهان و دندان جامعه محسوب نمی‌شود و گره بزرگی از گره‌های مردم را باز نمی‌کند. البته پزشکان تاکید دارند که به همین دلیل هم که شده، مراقب دندان‌های خود باشید تا از پوسیدگی و نیاز به درمان جلوگیری کنید. دکتر علی تاجرنیا، دندانپزشک در این زمینه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: «خدمات دندانپزشکی در اکثر کشورهای دنیا نرخ بالایی دارند و نه بیمه‌ها و نه دولت‌ها نمی‌توانند آن را به صورت کامل تحت پوشش بیمه ببرند. به همین دلیل، بیشتر کشورها تمرکز خود را بر پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها گذاشته‌اند. درواقع تنها راه ارتقای سلامت دهان و دندان، پیشگیری است. نه هیچ چیز دیگر. چون درمان هم دیر است و هم هزینه‌بر.»

تاجرنیا می‌گوید: «خدمت تمام‌شده‌ی دندانپزشکی در کشور ما مثل همه جای دنیا گران است و برای دریافت این خدمات یا باید توانایی مالی مناسبی داشته باشید یا دولت کمک کند. الان اقتصاد مردم با چالش‌های جدی مواجه شده و عملا درمان‌های دندانپزشکی از سبد خدمات طبقه متوسط هم حذف شده است. مگر کسانی که بیمه تکمیلی مناسبی دارند یا افرادی که در نهادهای دولتی شاغلند و دولت، آنها را مورد حمایت قرار می‌دهد. پس بهترین و عاقلانه‌ترین کار این است که مراقب دندان‌های خود باشیم.»

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.