نیویورک‌تایمز: ترامپ طرح حمله ماه آینده اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران را برای مذاکره متوقف کرد

عصر ایران پنج شنبه 28 فروردین 1404 - 11:25
مقامات اسرائیلی طرحی را با آمریکا در میان گذاشتند که شامل عملیات کماندویی در تأسیسات زیرزمینی هسته‌ای و بمباران هوایی می‌شد. این عملیات تا ماه اکتبر (مهر) آماده نبود و نتانیاهو خواستار اجرای سریع‌تر آن بود. سپس طرح به بمباران گسترده در ماه مه (اردیبهشت) تغییر یافت.

به گزارش نیویورک‌تایمز به نقل از مقامات آمریکایی منابع آگاه، اسرائیل قصد و طرح خود برای حمله به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی ایران در ماه آینده [اردیبهشت] را به آمریکا اعلام کرده بود، اما ترامپ در هفته‌های اخیر این اقدام را برای مذاکره با ایران متوقف کرده است.

به گزارش عصر ایران؛ ترامپ تصمیم خود مبنی بر مذاکره با جمهوری اسلامی ایران را پس از ماه‌ها گفتگو با مشاوران ارشد خود مبنی بر این که برای جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی ایران به سلاح هسته‌ای چه راهی را انتخاب کند، اتخاذ کرده است.

به گزارش یورو نیوز از این روزنامه آمریکایی؛ به رغم شکاف عمیقی که میان اعضای دولت ترامپ برای اتخاذ راهکار جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای وجود دارد، در نهایت، در پی اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره، توافقی ضمنی علیه اقدام نظامی شکل گرفت.

بنابر این گزارش که به گفته نیویورک‌تایمز بر پایه گفتگو با چندین مقام مطلع از طرح‌های مخفیانه اسرائيل و گفتگوهای محرمانه داخلی دولت ترامپ تنظیم شده است، مقامات اسرائیلی طرح‌هایی را برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران در ماه مه تهیه کرده و آماده اجرای آن بودند. آن‌ها همچنین امید داشتند که ایالات متحده این طرح‌ها را تایید و از اجرای آن‌ها حمایت کند. بنابر اظهارات مقامات مطلع، هدف از این طرح‌ها عقب انداختن توانایی تهران برای ساخت سلاح هسته‌ای به مدت یک سال یا بیشتر بود.

به گزارش نیویورک‌تایمز، تقریبا تمام این طرح‌ها نه تنها برای کمک به اسرائيل در دفاع از خود در صورت انتقام‌جویی تهران، بلکه برای تضمین موفقیت حملات اسرائيل نیازمند همکاری آمریکا بود و این امر ایالات متحده را در مرکز حملات قرار می‌داد.

ترامپ و نتانیاهو در دیدار هفتم آوریل در کاخ سفید
نترامپ و نتانیاهو در دیدار هفتم آوریل در کاخ سفید

بنابر این گزارش، ترامپ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل در اوایل ماه جاری در کاخ سفید تصمیم خود را مبنی بر عدم حمایت ایالات متحده از حمله را به او اطلاع داده است.

نتانیاهو پس از این دیدار، در بیانیه‌ای به زبان عبری گفت که هر توافقی با جمهوری اسلامی ایران باید به امضاکنندگان آن اجازه دهد که «وارد شوند، تاسیسات را منفجر کرده و تمام تجهیزات را با نظارت و اجرای آمریکایی‌ها جمع‌آوری کنند.»

بنابر این گزارش، اسرائیل مدت‌هاست که برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران برنامه‌ریزی کرده و تمریناتی انجام داده است تا تخمین بزند با یا بدون کمک آمریکا چه میزان خسارت می‌تواند وارد کند. همچنین حمایت مقامات اسرائیلی از اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران پس از شکست‌های تهران و نیروهای نیابتیش در سال گذشته، تقویت شده است.

اسرائیل چه طرح‌هایی برای حمله به ایران ارائه کرد؟

به گزارش نیویورک‌تایمز، مقامات ارشد اسرائیلی در ابتدا و به دستور نتانیاهو، طرحی را که شامل حمله کوماندویی به سایت‌های هسته‌ای زیرزمینی همراه با بمباران هوایی بود، با همتایان آمریکایی خود در میان گذاشتند و امید داشتند که هواپیماهای آمریکایی نیز در آن شرکت کنند.

این عملیات درواقع نسخه گسترده‌تری از عملیاتی بود که سپتامبر گذشته در سوریه اجرا شد. در آن عملیات، نیروهای اسرائیلی با هلیکوپتر وارد سوریه شدند و با بمباران پست‌های نگهبانی و سامانه‌های دفاع هوایی، راه را برای ورود کوماندوها باز کردند. سپس آن‌ها تجهیزات ساخت موشک را با مواد منفجره از بین بردند.

اما مقامات آمریکایی نگران بودند که کوماندوها تنها برخی از تاسیسات کلیدی جمهوری اسلامی ایران را بتوانند هدف قرار دهند. زیرا، اورانیوم با غنای بالا در مکان‌های مختلف در سراسر ایران پنهان شده است. اسرائیلی‌ها برای موفقیت این طرح خواهان حضور جنگنده‌های آمریکایی برای حمایت از نیروهای زمینی بودند.

اما مقامات نظامی اسرائیلی اعلام کردند که آمادگی نیروها برای عملیات کاماندویی تا ماه اکتبر [مهر ماه] امکان‌پذیر نیست. این درحالی است که نخست‌وزیر اسرائيل خواستار اجرای سریع‌تر این عملیات بود. مقامات اسرائیلی به‌ تدریج به سمت طرحی برای بمباران گسترده سوق پیدا کردند که اجرای آن نیز نیازمند کمک آمریکا بود.

این بمباران قرار بود اوایل ماه مه [اردیبهشت] آغاز و بیش از یک هفته ادامه یابد. [این گزارش مدعی است] در حمله سال گذشته اسرائیل، سامانه‌های پدافند هوایی S-300 ساخت روسیه در ایران نابود شده بود. طرح بمباران جدید باید با هدف قرار دادن باقی سامانه‌های دفاعی آغاز می‌شد.

هر حمله‌ای از سوی اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران می‌توانست موجب شلیک انبوه موشک از سوی ایران شود و اسرائیل برای دفع این حملات نیازمند کمک آمریکا بود.

جنگنده اسرائيلی در حمله ماه اکتبر اسرائيل به ایران
جنگنده اسرائيلی در حمله ماه اکتبر اسرائيل به ایران

 

مقامات ارشد ایران، از رئیس‌جمهوری تا فرمانده کل نیروهای مسلح و وزیر خارجه، بارها گفته‌اند که در صورت حمله از سوی آمریکا یا اسرائیل، از خود دفاع خواهند کرد.

به گفته مقامات مطلع، مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) و مایک والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید از جمله حامیان طرح‌های اسرائيل بودند و درباره نحوه مشارکت آمریکا در صورت موافقت دونالد ترامپ، گفتگو کرده بودند.

با شدت گرفتن درگیری آمریکا با حوثی‌‌ها در یمن، کوریلا با مجوز کاخ سفید تجهیزات نظامی بیشتری را از جمله ناو هواپیمابر «کارل وینسون»، به خاورمیانه منتقل کرد.

 آمریکا همچنین دو سامانه پدافند موشکی پاتریوت و سامانه دفاعی تاد را در منطقه مستقر کرد و شش فروند بمب‌افکن بی۲ که قادر به حمل بمب‌های ۱۳.۶ تنی هستند را به پایگاه دیه‌گو گارسیا در اقیانوس هند فرستاد.

 همچنین گفته می‌شود که اعزام جنگنده‌های بیشتر به منطقه و استقرار آن‌ها در پایگاه‌ها اسرائیل در نظر گرفته شده است.

اگرچه همه این تجهیزات می‌توانند برای حمله به حوثی‌ها استفاده شوند، اما مقامات آمریکایی در گفتگوهای خصوصی گفتند که این تسلیحات بخشی از طرح حمایت احتمالی از اسرائیل در برابر جمهوری اسلامی ایران نیز هستند.

کوماندوهای اسرائیلی در سوریه

در داخل دولت ترامپ چه خبر بود؟

در ابتدا نشانه‌هایی از آمادگی ترامپ برای حمایت از طرح اسرائيل وجود داشت. آمریکا مدت‌هاست که جمهوری اسلامی ایران به تجهیز و هدایت حوثی‌ها متهم می‌کند. رئیس‌جمهوری آمریکا در ۱۷ مارس هشدار داد که هر گلوله‌ای که از سوی حوثی‌ها شلیک شود به منزله شلیک از سوی جمهوری اسلامی ایران تلقی خواهد شد و پیامد‌های آن متوجه تهران است.

این درحالی است که در داخل دولت ترامپ، برخی مقامات به طرح اسرائیل بدبین شده بودند. تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی آمریکا، ارزیابی جدیدی ارائه داد که نشان می‌داد تجمع تسلیحاتی آمریکا در خاورمیانه بر خلاف میل واشنگتن ممکن است به جنگی گسترده‌تر با ایران منجر شود.

دیگر مقامات از جمله سوزی وایلز، رئیس دفتر کاخ سفید، پیت هگست، وزیر دفاع و جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهوری نیز نسبت به این طرح ابراز تردید کردند. حتی والتز، که طرفدار اقدامات سختگیرانه علیه جمهوری اسلامی ایران است، نسبت به موفقیت طرح اسرائیل بدون حمایت اساسی آمریکا تردید داشت.

بنابر این گزارش، در تیم ترامپ همچنان اختلاف نظر زیادی درباره نحوه توافق با جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. دولت ترامپ سیگنال‌های متفاوتی در مورد نوع توافق و پیامدهای عدم دستیابی به توافق با جمهوری اسلامی ایران ارسال کرده است.

به گزارش نیویورک‌تایمز، ونس در یکی از جلسات امنیتی گفت که ترامپ فرصت منحصر به فردی برای دستیابی به توافق دارد. اگر مذاکرات شکست بخورد، آمریکا می‌تواند از حمله اسرائیل حمایت کند.

بنابر این گزارش، کوریلا در سفر اخیر خود به اسرائيل به مقامات این کشور گفته است که کاخ سفید خواهان توقف موقت طرح حمله به تاسیسات اتمی ایران است.

به گفته مقامات اسرائیلی، در تماس تلفنی نتانیاهو با رئیس‌جمهوری آمریکا در روز سوم آوریل، ترامپ گفته است که نمی‌خواهد درباره جمهوری اسلامی ایران تلفنی گفتگو کند و از نخست‌وزیر اسٰرائيل خواست که به کاخ سفید بیاید.

در دیدار نتانیاهو و ترامپ چه گذشت؟

نتانیاهو در روز هفتم آوریل وارد واشنگتن شد. اگرچه هدف اعلامی این سفر، گفتگو درباره تعرفه‌های آمریکا بود، اما مهم‌ترین موضوع برای اسرائیل، طرح حمله به جمهوری اسلامی ایران بود. با این حال، رئیس‌جمهوری آمریکا در حضور نتانیاهو طرح مذاکرات با تهران را اعلام کرد.

بنابر این گزارش، ترامپ در دیدار با نتانیاهو پشت درهای بسته به او گفته است که تا زمانی که مذاکرات در جریان است، از طرح حمله اسرائيل به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در ماه مه حمایت نمی‌کند.

روز بعد، ترامپ گفت که حمله نظامی هنوز هم ممکن است: «اگر لازم باشد، اقدام نظامی خواهیم کرد و بدیهی است که اسرائیل که در رأس آن خواهد بود.»

بنابر این گزارش، پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، ترامپ، جان رتکلیف، رئیس سازمان سیا را برای گفتگو با نخست‌وزیر اسرائيل و دیوید بارنه‌آ، رئیس موساد و بررسی گزینه‌های مختلف به اورشلیم (بیت‌المقدس) فرستاد.

به گفته یک منبع آگاه از سفر رتکلیف به اورشلیم، در این سفر علاوه بر مذاکره و حمله، گزینه‌های دیگری از جمله عملیات‌ مخفی اسرائیل با حمایت آمریکا و اجرای شدیدتر تحریم‌ها نیز مطرح شد.

برایان هیوز، سخنگوی شورای امنیت ملی گفت تیم کامل امنیت ملی دولت در راستای سیاست ترامپ در قبال ایران متحد هستند و هدفشان «حفظ صلح و ثبات در خاورمیانه» است.

او افزود: « ترامپ صراحتا گفت که جمهوری اسلامی ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد و همه گزینه‌ها روی میز است. مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم برای رساندن این پیام آغاز شده، اما این روند نمی‌تواند بی‌پایان ادامه داشته باشد.»

بنابر این گزارش، مقامات آمریکایی مدت‌هاست اعلام کرده‌اند که اسرائیل به تنهایی با بمباران هوایی نمی‌تواند آسیب جدی به برنامه هسته‌ای ایران وارد کند. اسرائیل مدت‌هاست خواهان بزرگ‌ترین بمب متعارف آمریکا یعنی بمب نفوذگر ۱۳.۶ تنی است.

منبع خبر "عصر ایران" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.