سرطان روده؛ بیماری خاموشی که با تشخیص زودهنگام قابل کنترل است

بهداشت نیوز جمعه 29 فروردین 1404 - 11:26

به گزارش بهداشت نیوز، دکتر زهرا کشت ‌پور املشی، با بیان اینکه سرطان روده بزرگ چهارمین سرطان شایع در بین بانوان ایرانی است، اظهار کرد: این سرطان در میان آقایان نیز سومین سرطان شایع محسوب می‌شود.

وی افزود: سرطان روده بزرگ معمولاً قسمت پایینی دستگاه گوارش، یعنی روده بزرگ و راست‌ روده را درگیر می‌کند و با افزایش سن، احتمال ابتلا به این بیماری نیز بیشتر می شود و پس از ۵۰ سالگی خطر ابتلا چندین برابر می‌شود.

متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به منشأ این بیماری، عنوان کرد: سرطان روده بزرگ معمولاً از پولیپ‌های روده یا رشد غیرطبیعی سلول‌ها در پوشش داخلی روده به‌وجود می‌آید، اگرچه همه پولیپ‌ها سرطانی نمی‌شوند، اما بسیاری از آن‌ها می‌توانند به سرطان تبدیل شوند.

دکتر کشت پور درباره علائم هشداردهنده این بیماری بیان کرد: تغییر در عادت اجابت مزاج، ضعف و خستگی دائمی، درد و ناراحتی شکمی، وجود خون در مدفوع، کاهش وزن شدید و خونریزی از مقعد از نشانه‌هایی است که باید جدی گرفته شود و فرد در صورت مشاهده این علائم باید به متخصص گوارش مراجعه کند.

وی در ادامه با اشاره به عوامل خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، گفت: سن بالای ۵۰ سال، سابقه فردی یا خانوادگی ابتلا به این بیماری، بیماری‌های التهابی مزمن روده، سندرم‌های ارثی، رژیم غذایی پرچرب به‌ویژه مصرف فست‌فودهایی مانند سوسیس و کالباس، بی‌تحرکی، استعمال دخانیات، مصرف الکل و سابقه پرتودرمانی شکمی، همگی می‌توانند ریسک ابتلا را افزایش دهند.

این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی افزود: به‌طور کلی، نرخ بقای پنج‌ساله بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ حدود ۶۵ درصد است، اما این میزان بستگی مستقیم به مرحله‌ای دارد که بیماری در آن تشخیص داده می‌شود، هرچه تشخیص زودتر صورت گیرد، حتی پیش از بروز علائم از طریق غربالگری، احتمال بهبودی کامل افزایش می‌یابد.

وی با تاکید بر اهمیت مرحله تشخیص، خاطرنشان کرد: روند درمان و بهبودی به میزان درگیری غدد لنفاوی و زمان مراجعه بیمار بستگی دارد، درمان اصلی این بیماری جراحی است که در آن بسته به میزان پیشرفت سرطان، بخشی یا کل روده برداشته می‌شود، پس از جراحی، شیمی‌درمانی یا درمان‌های هدفمند انجام می‌شود و در برخی موارد نیز پرتودرمانی توصیه می‌شود.

پس از ۵۰ سالگی، همه افراد باید هر ۱۰ سال یک‌بار کولونوسکوپی انجام دهند

وی با اشاره به نقش پیشگیری، افزود: انجام غربالگری منظم پس از ۵۰ سالگی می‌تواند از بروز بیماری جلوگیری کند، همچنین داشتن سبک زندگی سالم، مصرف میوه و سبزی، غلات کامل، ورزش، پرهیز از دخانیات و الکل و حفظ وزن مناسب از دیگر راه‌های مؤثر پیشگیری است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به نقش برخی داروها در پیشگیری، اظهار کرد: در برخی موارد با تشخیص پزشک، مصرف آسپرین نیز می‌تواند به پیشگیری از سرطان روده کمک کند. با این حال، مؤثرترین راهکار پیشگیری، غربالگری منظم به‌ویژه کولونوسکوپی است، حتی در زمانی که فرد هیچ علامتی ندارد، با انجام این آزمایش می‌توان بیماری را در مراحل اولیه شناسایی و درمان کرد.

دکتر کشت پور تاکید کرد: پس از ۵۰ سالگی، همه افراد باید هر ۱۰ سال یک‌بار کولونوسکوپی انجام دهند و همچنین تست‌های مدفوعی که توسط پزشک تجویز می‌شود نیز باید هر سه سال یک‌بار تکرار شوند.

وی درخصوص درمان در مراحل پیشرفته، گفت: در صورتی که بیماری در مراحل پیشرفته تشخیص داده شود، درمان از ابتدا می‌تواند شامل شیمی‌درمانی و درمان‌های هدفمند باشد.

تأثیر استرس بر سرطان

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان همچنین درباره تأثیر استرس بر سرطان گفت: استرس به‌طور مستقیم می‌تواند منجر به سبک زندگی ناسالم شود و همین عامل در ابتلا به انواع سرطان‌ها نقش دارد.

دکتر کشت پور املشی در پایان با ردّ این تصور اشتباه که انجام تست غربالگری موجب ایجاد بیماری می‌شود، تصریح کرد: بیماری پیش از انجام تست وجود داشته و بدون علامت بوده است، انجام غربالگری باعث تشخیص زودهنگام و جلوگیری از پیشرفت بیماری می‌شود و شانس بهبودی کامل را افزایش می‌دهد.

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

بیشتر بخوانید