«دیگر نمی خواهیم گاو شیرده باشیم!»

الف شنبه 30 فروردین 1404 - 00:04

"خالد بن سلمان"، پسر پادشاه عربستان و وزیر دفاع این کشور، اخیرا در سفری عازم ایران شد و با مقام های ارشد کشورمان نظیر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و همچنین رئیس جمهور و البته مقام معظم رهبری، دیدار و گفتگو کرد. وزیر دفاع عربستان همپچنین پیام مکتوب ملک سلمان پادشاه عربستان را هم به رهبر انقلاب تسلیم کرد. 

این رویداد و سفر با بازتاب های بین المللی گسترده ای همراه شده و تحلیل و تفسیرهای مختلفی درباره آن ارائه می شود. با این همه، در تحلیل آن و محرک های اصلی سفر وزیر دفاع عربستان در برهه زمانی کنونی به تهران، باید دو نکته را مد نظر داشت. 

اول اینکه سفر وزیر دفاع عربستان به ایران آن هم در بحبوحه مطرح شدن سیلی از تهدیدات دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و حامیان وی علیه کشورمان و به طور خاص طرح این گزاره از سوی آن ها که اگر ایران به یک توافق اتمی با واشنگتن دست نیابد، باید با تبعات ناگوار آن نظیر حمله به تاسیسات هسته ای خود رو به رو شود، حامل این پیام مهم و راهبردی است که عربستان به عنوان یک بازیگر مهم منطقه ای به هیچ عنوان از ایده های ماجراجویانه علیه ایران حمایت نمی کند. 

در این راستا، این سفر این پیام را نیز مخابره می‌کند که ریاض مایل به نتیجه رسیدن گفتگوهای اتمی میان تهران-واشنگتن با میانجی‌گری عمان است. سعودی ها در دوره پیشین حضور ترامپ در قدرت به عینه مشاهده کرده اند که آمریکا حاضر نیست در بزنگاه های تاریخی و مهم، خود را برای آن ها هزینه کند. اساسا به همین دلیل است که در برهه زمانی فعلی، به شیوه های آشکار و پنهان به دولت ترامپ و آمریکایی ها این پیام را مخابره می کنند که در هرگونه ماجراجویی احتمالی علیه ایران، نمی توانند روی عربستان حساب باز کنند. در واقع، عربستان مایل نیست که آمریکا از این کشور در مناقشات خود با تهران یک کارت بازی بسازد و هر کاری که خواست با آن بکند. 

نکته دوم اینکه سفر وزیر دفاع عربستان به ایران نشان می دهد ریاض در پیگیری گفتگوهای مرتبط با تنش زدایی از روابط خود با ایران، یعنی همان روندی که طی ماه های گذشته آغاز شده و ادامه یافته، کاملا مصمم است و در این رابطه هیچ مانعی را پیش رو نمی بیند. به بیان ساده تر، عربستان در شرایطی که برخی این گزاره را مطرح می سازند که حضور مجدد ترامپ در قدرت می تواند روابط ریاض و واشنگتن را مخصوصا با محوریت تحولات غرب آسیا تقویت کند، با تاکید بر تداوم روند تنش زدایی از روابط خود با ایران سعی دارد این پیام را برساند که به دنبال ایجاد و تعریف روندهای تازه در رابطه با ایران نیست. موضوعی که هم برای منطقه و هم خودِ عربستان، مفید و دستاوردساز است.  

منبع خبر "الف" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.