رویترز:‌ ایلان ماسک برای دولت ترامپ سامانه دفاعی موشکی «گنبد طلایی» را می‌سازد

دیجیاتو شنبه 30 فروردین 1404 - 09:03
نسخه اولیه این طرح شامل 400 تا 1000 ماهواره نظارتی می‌شود و 200 ماهواره مسلح نیز وظیفه انهدام موشک‌های دشمن را برعهده خواهد داشت. The post رویترز:‌ ایلان ماسک برای دولت ترامپ سامانه دفاعی موشکی «گنبد طلایی» را می‌سازد appeared first on دیجیاتو.

براساس گزارش برخی منابع آگاه، نام شرکت فضایی اسپیس‌ایکس متعلق به «ایلان ماسک» به همراه دو شرکت فناوری دیگر به‌عنوان گزینه‌های اصلی برای اجرای بخش کلیدی از سامانه موشکی دفاعی «گنبد طلایی» دونالد ترامپ مطرح شده است.

همان‌طور که رویترز گزارش می‌دهد، این پروژه که پس از فرمان اجرایی ترامپ در تاریخ 27 ژانویه کلید خورده، با هدف مقابله با آنچه «بزرگ‌ترین تهدید فاجعه‌بار علیه ایالات متحده» عنوان شده، درحال پیگیری است. به گفته منابع، اسپیس‌ایکس با همکاری شرکت نرم‌افزاری Palantir و سازنده پهپاد Anduril، برنامه‌ای برای ساخت و راه‌اندازی صدها ماهواره جهت شناسایی و ردیابی موشک‌ها ارائه کرده‌اند؛ ماهواره‌هایی که قادر خواهند بود تهدیدات موشکی را در سراسر زمین رهگیری کنند.

طبق این گزارش، نسخه اولیه این طرح شامل 400 تا 1000 ماهواره نظارتی خواهد بود و یک ناوگان جداگانه متشکل از 200 ماهواره مسلح نیز وظیفه انهدام موشک‌های دشمن را برعهده خواهد داشت. بااین‌حال، انتظار نمی‌رود اسپیس‌ایکس در بخش تسلیحاتی این پروژه دخیل باشد.

در هفته‌های اخیر مدیران ارشد این سه شرکت با مقاماتی از دولت ترامپ و پنتاگون دیدار کرده‌اند تا پیشنهادات خود را ارائه دهند. یکی از منابع آگاه از مذاکرات، این روند را «متمایز از رویه‌های معمول تأمین تجهیزات نظامی» توصیف کرده و تأکید کرده است که نقش ایلان ماسک در دولت باعث شده نهادهای امنیتی و دفاعی نسبت به او حساسیت و احترام بیشتری نشان دهند.

ماسک که اکنون به‌عنوان مشاور ویژه رئیس‌جمهور در زمینه کاهش هزینه‌های دولتی فعالیت می‌کند، تاکنون بیش از 250 میلیون دلار برای حمایت از کارزارهای انتخاباتی ترامپ هزینه کرده است.

نقش اسپیس ایکس در توسعه گنبد طلایی

گفته می‌شود که اسپیس‌ایکس تمرکز خود را بر بخش موسوم به «لایه نظارت» (Custody Layer) این سامانه گذاشته است که شامل مجموعه‌ای از ماهواره‌ها برای شناسایی و ردیابی موشک‌ها می‌شود. طبق گزارش منابع، هزینه طراحی اولیه این بخش بین 6 تا 10 میلیارد دلار تخمین زده شده است. اسپیس‌ایکس در پنج سال گذشته صدها ماهواره جاسوسی به فضا پرتاب کرده و تعدادی از آن‌ها قابلیت استفاده مجدد در این پروژه را دارند.

بااین‌حال ماسک در پاسخ به انتشار گزارش رویترز در شبکه اجتماعی X نوشت:

«این حقیقت ندارد.»

در ادامه این گزارش گفته شده که اسپیس‌ایکس پیشنهاد داده نقش خود در سامانه «گنبد طلایی» را به‌صورت یک «سرویس اشتراکی» ارائه دهد؛ مدلی که در آن دولت به‌جای مالکیت کامل سامانه، هزینه دسترسی به فناوری را پرداخت می‌کند.

به گفته دو منبع آگاه، این مدل می‌تواند فرآیندهای سنتی تأمین تجهیزات پنتاگون را دور زده و باعث تسریع در اجرای طرح شود. بااین‌حال، این نگرانی وجود دارد که چنین مدلی باعث کاهش کنترل دولت بر توسعه و هزینه‌های آینده سامانه شود.

ژنرال نیروی فضایی آمریکا، «مایکل گتلین»، درحال بررسی این موضوع است که آیا اسپیس‌ایکس باید مالک و اپراتور بخش خود از این سامانه باشد یا مالکیت و عملیات به دولت واگذار شود. همچنین ژنرال بازنشسته نیروی هوایی، «ترنس اوشاگنسی»، که اکنون مشاور ارشد ماسک در اسپیس‌ایکس است، در مذاکرات اخیر این شرکت با مقامات دفاعی نقش داشته است.

درصورت نهایی‌شدن قرارداد، این پروژه می‌تواند به بزرگ‌ترین پیروزی سیلیکون ولی در حوزه قراردادهای دفاعی بدل شود؛ گرچه شرکت‌های سنتی مانند لاکهید مارتین، نورثروپ گرومن، بوئینگ و RTX نیز در این رقابت حضور پررنگی دارند.

به گفته مقامات آمریکایی، بیش از 180 شرکت برای مشارکت در پروژه گنبد طلایی اعلام آمادگی کرده‌اند. این طرح از سوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز بررسی شده و معاون وزیر دفاع، «استیو فاینبرگ»، از چهره‌های کلیدی در تصمیم‌گیری نهایی خواهد بود.

همچنین برآورد می‌شود هزینه کلی اجرای این پروژه به صدها میلیارد دلار برسد. طبق برنامه‌ریزی پنتاگون، مراحل اولیه این سامانه از سال 2026 اجرایی می‌شود و توسعه آن تا بعد از 2030 ادامه خواهد یافت.

منبع خبر "دیجیاتو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.