سیمانی که چینی‌ها ساختند از گرما برق تولید می‌کند | عکس

همشهری آنلاین شنبه 30 فروردین 1404 - 10:06
دانشمندان چینی با الهام از ساختار لایه‌ای ساقه گیاهان، سیمانی ساخته‌اند که قادر به تولید و ذخیره‌سازی برق است.

به گزارش همشهری آنلاین،‌ گروهی از پژوهشگران دانشگاه جنوب شرق چین موفق به توسعه نوعی سیمان ترکیبی شده‌اند که علاوه‌بر استحکام سازه‌ای، قادر به تولید و ذخیره برق است؛ دستاوردی که می‌تواند آینده ساخت‌وساز در شهرهای هوشمند را متحول کند.

طبق گزارش‌های موجود، این ماده جدید ترکیبی سیمانی-هیدروژلی است که با الهام از ساختار لایه‌ای ساقه گیاهان طراحی شده و می‌تواند گرمای محیط را به انرژی الکتریکی تبدیل کند. پژوهشگران در پژوهش خود با افزودن لایه‌هایی از هیدروژل پلی‌وینیل الکل (PVA) به فواصل لایه‌های سیمان معمولی مشکل حرکت کُند یون‌ها در ساختار متراکم سیمان را برطرف کنند. این چالش پیش از این، مانع بزرگی در افزایش بازدهی اثر ترموالکتریک سیمان بود.

این ترکیب سیمانی جدید موفق شده به ضریب Seebeck (تولید الکتریسیته از تماس ۲ فلز مختلف) منفی ۴۰.۵ میلی‌ولت بر کلوین و ضریب شایستگی ZT معادل ۲-۶.۶x۱۰ دست یابد که به‌ترتیب ۱۰ و ۶ برابر بیشتر از مقادیر ثبت‌شده برای مواد سیمانی ترموالکتریک قبلی‌اند.

توانایی ذخیره انرژی در سیمان جدید

سیمانی که چینی‌ها ساختند از گرما برق تولید می‌کند | عکس

علاوه‌بر تولید برق، این ماده توانایی ذخیره انرژی را نیز دارد. ساختار چندلایه‌ای آن باعث شده هم‌زمان از استحکام مکانیکی بالا و قابلیت‌های ذخیره‌سازی انرژی برخوردار باشد. این ویژگی می‌تواند در آینده کاربردهای وسیعی داشته باشد؛ از جاده‌هایی که انرژی موردنیاز چراغ‌های خیابان را تأمین می‌کنند گرفته تا پل‌هایی که بدون نیاز به منبع انرژی خارجی وضعیت ساختاری خود را کنترل و نظارت می‌کنند.

هم‌زمان با مطرح شدن این دستاورد بزرگ، در کنفرانس SynBioBeta ۲۰۲۵ با محوریت زیست‌فناوری، نشستی با عنوان «غلبه بر انتشار کربن در صنعت بتن» برگزار خواهد شد. در این نشست، استفاده از مواد زیست‌مهندسی‌شده‌ای مانند همین ترکیب سیمانی جدید، به‌عنوان راهکاری برای ساخت‌وساز پایدار و هوشمند مورد بررسی قرار می‌گیرد.

پژوهشگران امیدوارند ساختار الهام‌گرفته از طبیعت آنها بتواند راه را برای توسعه نسل جدیدی از مواد ترموالکتریک با عملکرد بالا هموار کند؛ موادی که می‌توانند ستون فقرات شهرهای آینده باشند.

نتایج این پژوهش در ژورنال علمی Science Bulletin منتشر شده است.

منبع: عصر ایران

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.