پس از آنکه یکی از شرکت های تولیدکننده تایر به رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه شیمیایی و غذایی سازمان بورس و اوراق بهادار نامه ای مبنی بر گران کردن قیمت لاستیک نوشت، بازار به این خبر واکنش نشان داد و قیمت ها در بازار با گرانی ۱۰ درصدی مواجه شد. این درحالی است که سکوت سازمان حمایت از حقوق تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به عنوان نهادی که مجوز گرانی را باید صادر کند معنادار است .
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، یکی از تولیدکنندگان تایر در تشریح علت گرانی لاستیک در نامه نوشت: به دلیل افزایش بهای تمام شده محصولات تولیدی این شرکت ناشی از افزایش نرخ مواد اولیه افزایش نرخ دستمزد و اثر تورمی سایر هزینهها طبق محاسبات انجام شده مطابق ضوابط و دستور العملهای سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان نرخ فروش محصولات این شرکت از تاریخ ۱۴۰۴.۰۱.۲۷ در گروه تایرهای رادیال سواری به میزان ۱۰ درصد افزایش مییابد.
به نظر میرسد ارسال این نامه از سوی یکی از تولیدکنندگان بزرگ تایر در کشور به رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه شیمایی و غذایی سازمان بورس بیشتر شبیه درخواست رسمی برای افزایش قیمت است به طوری که با استناد به افزایش قیمت تمام شده تولید درخواست افزایش قیمت محصولات خود را مطابق با ضوابط و دستورالعملهای سازمان حمایت از محصرف کنندگان و تولیدکنندگان ارائه کرده است.
لاستیک، طلا می شود؟
در این نامه که به دلایل افزایش هزینههای تولید، بالارفتن نرخ ارز و مواد اولیه، گران شدن دستمزد و هزینههای جانبی اشاره شده است تا سازمان بورس و سازمان حمایت بتواند به عنوان مستندات و محاسبات دقیق خود را بررسی کند. همچنین این احتمال میرود که تولیدکننده درصورت عدم موافقت سازمانهای مربوطه نسبت به کاهش عرضه در بازار هشدار میدهد تا با کمبود آن در بازار خود به خود قیمتها گران شود.
ازسویی دیگر، به دلیل اختلاف قیمت ۳۰ تا ۴۰ درصدی بین قیمت بازار آزاد و نرخ مصوب احتمال تبدیل شدن لاستیک به کالای سرمایهای و یا احتمال قاچاق به کشورهای همسایه زیاد است و همین مساله میتواند عرضه لاستیک در بازار داخلی را محدود کند که می تواند خود عامل تشدید گرانی قیمت باشد.