به گزارش همشهریآنلاین به نقل از فارس، در حالی که مناطق شمالی یمن با بحران گسترده در کیفیت بنزین مواجهاند، گمانهزنیها درباره منشأ این سوخت آلوده شدت گرفته و برخی منابع احتمال دخالت رژیم صهیونیستی در این پرونده را مطرح کردهاند؛ سناریویی که تداعیکننده اقدامات خرابکارانه مشابه در لبنان است.
آسیب گسترده به خودروها و تجهیزات
در هفتههای اخیر، گزارشهای متعددی از خسارتهای جدی به خودروها و ژنراتورهای برق در صنعا و دیگر مناطق شمالی یمن منتشر شده است. بسیاری از مالکان خودروها از توقف کامل موتور، ایجاد صداهای غیرعادی و حتی نیاز به تعویض قطعات اصلی موتور خبر دادهاند.
یکی از شهروندان صنعاء به خبرنگار الجزیره گفته است که پس از سوختگیری از یکی از پمپبنزینهای شهر، خودرویش در وسط خیابان از کار افتاده و مجبور شده است با صرف هزینهای بالغ بر ۵۵۰ هزار ریال یمنی (معادل بیش از هزار دلار) موتور خودرو را تعمیر کند.
ورود یک محموله مشکوک از طریق دریای سرخ
بر اساس اطلاعات منابع آگاه، حدود ۶۰ هزار تن بنزین که گمان میرود فاقد استانداردهای فنی لازم بوده، در هفتههای اخیر از طریق بندر رأس عیسی که تحت کنترل صنعاء است، وارد کشور شده است. این منابع، که نخواستند نامشان فاش شود، تأکید کردهاند که این محموله بدون بازرسی دقیق و با دور زدن مراحل آزمایش فنی، وارد بازار مصرف شده است.
نام نفتکش «LOVE» به عنوان حامل این سوخت مشکوک مطرح شده که گفته میشود در ۲۶ دسامبر ۲۰۲۴ وارد بندر رأس عیسی شده و در ۲۰ فوریه ۲۰۲۵ کل محمولهاش به دلیل نبود ظرفیت ذخیرهسازی مستقیم به بازار تزریق شده است.
پیامدهای گسترده اقتصادی و اجتماعی
کارشناسان نسبت به پیامدهای فراتر از آسیب به خودروها هشدار دادهاند. وحید الفودعی، پژوهشگر اقتصادی، هشدار داده که این سوخت غیراستاندارد ممکن است باعث از کار افتادن ژنراتورها، افزایش هزینههای تولید و حملونقل و در نهایت فشار بیشتر بر معیشت مردم شود.
به گفته او، این بحران میتواند خدمات عمومی نظیر برق، آبرسانی و بهداشت را مختل کند و حتی موجب بروز پیامدهای روانی در جامعه شود. او خواستار ایجاد یک نهاد مستقل برای نظارت بر واردات سوخت و مشارکت سازمانهای بینالمللی برای تضمین شفافیت شده است.
پیگیری مسئولان و اتهام به دشمن خارجی
همزمان با این تحولات، نهادهای رسمی در صنعا نیز بهسرعت وارد عمل شدهاند. در ۱۵ آوریل، واحد هماهنگی مشترک نهادهای نظارتی و دادستانی کل صنعاء جلسهای برای بررسی گزارش نهادهای ضدفساد و امنیتی برگزار کرد. در این جلسه بر لزوم پیگیری قضیه تا روشن شدن ابعاد آن تأکید شد.
همچنین شرکت نفت یمن از ماه مارس کمیتههایی برای بازرسی میدانی از پمپبنزینها و تحلیل فنی آسیبهای وارده به خودروها تشکیل داده و اعلام کرده تا زمان نهاییشدن گزارشها، اقدامات پیشگیرانهای در حال اجراست.
اتهام مستقیم به اسرائیل
در تحولی مهم، «سلطان السامعی» عضو شورای عالی سیاسی یمن، اسرائیل را متهم به نقشآفرینی در پشت پرده این بحران کرد. او در پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت که «رژیم صهیونیستی با صرف مبالغ قابلتوجهی سعی داشته محمولهای از بنزین آلوده را وارد یمن کند، با هدف تخریب تجهیزات نظامی و کشاورزی در صورت بروز درگیری مستقیم».
او این اتفاق را با آنچه «پیجرها در لبنان» خواند، مقایسه کرد. اشاره او به اقدام تروریستی اسرائیل در ارسال تجهیزات خرابکارانه و جاسوسی به لبنان بود که برای اخلال در زیرساختها مورد استفاده قرار گرفتهاند.
در ۱۷ و ۱۸ سپتامبر ۲۰۲۴، پس از آن که حزب الله لبنان پایگاه راهبردی «راموت نفتالی» را با موشکهای کاتیوشا هدف قرار داد، صهیونیستها تلاش کردند تا با انجام برخی حملات الکترونیکی حمله مهم و بزرگ حزب الله علیه پایگاه راموت نفتالی را تحت الشعاع قرار دهند. هزاران پیجر دستی و صدها واکی تاکی که برای استفاده شهروندان و حزبالله لبنان در نظر گرفته شده بود، بهطور همزمان در سراسر لبنان و سوریه در حمله اسرائیل منفجر شدند. در این حمله، حداقل ۴۲ نفر از جمله حداقل ۱۲ غیرنظامی شهید و بیش از ۳۰۰۰ نفر زخمی شدند.
نیروهای مسلح یمن از زمان آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به نوار غزه در دفاع از ملت فلسطین دریای سرخ را به روی کشتیهای اسرائیلی ناامن کرده است.
با وجود حملات مکرر ائتلاف آمریکایی به زیرساختهای یمن برای ایجاد موج نارضایتی در یمنیها اما ملت یمن هر جمعه با برپایی راهپیماییهای گسترده در سراسر این کشور بر تداوم دفاع از غزه تا توقف جنگ و محاصره علیه ملت فلسطین تاکید میکنند.