عصر ایران ؛ فرزانه احمدی - با نزدیک شدن به فصل گرما مردم کم کم به فکر راهاندازی وسایل سرمایشی میافتند. به خصوص که امسال هوا کمی هم زودتر گرم شده است و طبق اخبار احتمالا تابستان گرمتری پیش رو داریم.
سال میلادی گذشته گرمترین سالی اعلام شد که تاکنون زمین به خود دیده است. حالا رییس مرکز پیشبینی سازمان هواشناسی ایران هم گفته روند گرمایش جهانی همچنان ادامه دارد و ایران هم درگیر گرمای زودرس است.
در این شرایط استفاده از وسایل خنککننده بیشتر از سالهای قبل هم خواهد شد و این در شرایطی است که هر ساله تورم قیمت کالاهای برقی را بالا میبرد.
در این گزارش نگاهی انداختهایم به اینکه تهیه وسایل خنک کننده چقدر برای یک خانواده هزینه دارد.
در سالی که گذشت ناترازی انرژی و کمبود برق باعث شد بسیاری از وسایل الکتریکی خانوادهها دچار مشکل شود، بسوزد و به کلی از کار بیفتد یا نیاز به تعمیر پیدا کند. در این شرایط یک خانواده چقدر باید برای خرید یک کولر، پنکه یا اسپلیت کولر گازی هزینه کند؟
نگاهی به سایتهای فروش آنلاین وسایل منزل نشان میدهد بعضی از مدلهای وسایل سرمایشی در این سایتها نسبت به سال گذشته افزایش قیمت داشتهاند.
یک برند از کولر آبی 5500 که برای فضاهایی با متراژ 70 تا 120 مناسب است و قدرت موتور آن 1.6 اسب بخار است، سال گذشته حدود 12 میلیون تومان قیمت داشته است، اما امسال در یک سایت فروش آنلاین بیش از 15 میلیون تومان برچسب خورده است.
به طور کلی کولرهای آبی که معمولا برای نصب در پشت بام مناسبند، بستگی به قدرت خنککنندگی و متراژی که پوشش میدهند، بازه قیمتی وسیعی دارند. قیمت این کولرها معمولا از 7 میلیون تومان شروع میشود و به بیش از 20 میلیون تومان هم میرسد.
کولرهای آبی کوچکتری که به طور معمول در فضای داخلی قرار میگیرند از یک میلیون تومان به بالا قیمت خوردهاند و گاهی تا بیش از 10 میلیون تومان هم به فروش میرسند.
کولر آبی 5000 سپهر الکتریک مدل SE500 در یک سایت مشهور فروش آنلاین حدود 18 میلیون تومان قیمت خورده است.
کولر آبی 5500 آبسال مدل AC55 در همین سایت حدود 15 میلیون تومان به فروش میرسد.
کولر آبی 5500 جنرال دریچه بالا موتور موتوژن 5800 نزدیک به 12 میلیون تومان قیمت دارد.
قیمت کولر آبی 7000 آبسار مدل AC70 کمی بیش از 18 میلیون و کولر آبی 7000 برفاب مدل BF7 حدود 16 میلیون تومان است.
مشتریان برای خرید کولر آبی 7500 جنرال مدل FOLL 7500 باید 12 میلیون تومان پول بدهند.
خرید کولر آبی 7000 جهانافروز مدل JAC700 نیز نزدیک به 14 میلیون تومان خرج برمیدارد
نسل جدیدی از کولرهای آبی با نام کولر سلولزی هم به بازار عرضه شده که مصرف آب و برق کمتری دارد و نیاز به تعویض پوشال ندارد اما قیمت آن نسبت به مدلهای دیگر بالا است و بعضی مدلهای آن بسته به سایز و قدرت و امکانات، از 10 تا 100 میلیون تومان برچسب خوردهاند.
قیمت اسپلیت کولر گازی هم به طور کلی دورقمی است و برای مدلهایی که در خانهها و ساختمانهای اداری به کار میروند از 20 میلیون تومان شروع میشود تا 100 میلیون تومان هم میرسد.
اسپلیت کولر گازی 24000 ایوولی مدل پلاتینیوم T3 نزدیک به 65 میلیون تومان و اسپلیت کولر گازی 24000 روتاری دور ثابت یونیوا حدود 54 میلیون تومان قیمت دارد. مشابه این مدل در برند گرین حدود 70 میلیون تومان است.
قیمت انواع کولر بیانگر این است که هزینه خرید این نوع وسایل سرمایشی گاهی با پایه حقوق یک کارگر و کارمند برابر یا حتی بیشتر از آن است و احتمالا این قشر برای خرید این کالا به اقساط رو میآورند یا از خیر خرید آن میگذرند.
در چنین شرایطی پنکه گزینهای است که در بعضی خانوادهها جایگزین کولر میشود. پنکهها معمولا از کولرها ارزانترند، با این حال قیمت بعضی مدلهای آنها هم دو رقمی است.
قیمت این نوع وسایل سرمایشی بستگی به کارکردی که دارند از حدود 2 تا 3 میلیون تومان شروع میشود. در بعضی مدلها که آبپاش یا مهپاش دارند تا 16 میلیون تومان هم میرسد.
پنکه پارس خزر مدل FSR-ADO حدود چهار میلیون و 500 هزار تومان و همین برند مدل 4010 سه میلیون و 500 هزار تومان است. این برند در رده 2 میلیون تومان هم محصول دارد. مدل RIMA-FDS پارس خزر 2 میلیون و 600 هزار تومان قیمت دارد.
پنکه سانی مدل DWs-3600 شش میلیون تومان فروخته میشود و پنکه تولیپس مدل SF-405R سه میلیون و 700 هزار تومان برچسب خورده است. پنکه مایدیا مدل FZ10-18TRB بیشتر از 10 میلیون تومان است.
در عین حال در دمای تابستانی بالای 40 درجه در بسیاری از شهرهای ایران، پنکه جوابگو نیست و در عمل کار زیادی از آن برنمیآید.
خرید جنس دست دوم هم راهکاری است که بسیاری از مردم به کار میبرند.
یک کولر آبی 3500 دست دوم در سایت دیوار 3 میلیون و 500 هزار تومان قیمت دارد که کمتر از نصف قیمت نو آن است. کولر آبی 7000 دست دوم نیز حدود 8 میلیون تومان قیمت خورده که آن هم تقریبا نصف قیمت جنس دست اول است.
یک کولر آبی 4500 کارکرده هم 4 میلیون و 500 هزار تومان قیمتگذاری شده است.
به طور کلی با کمتر از 5 میلیون تومان میتوان یک کولر آبی خرید، اما میزان کاکرد آن مشخص نیست و معلوم نیست تا چه زمانی بتوان از آن استفاده کرد.
بالا رفتن قیمت وسایل سرمایشی باعث شده است که بسیاری از مردم به جای خرید وسیله نو، به تعمیر وسایل قبلی رو بیاورند. با اینو حال هزینه تعمیرات هم چندان ارزان نیست.
اگر مشکل کولر آبی فقط خشک شدن یاتاقان یا پاره شدن تسمه باشد، هزینه کمتری دارد اما در صورت خرابی موتور باید هزینه بیشتری پرداخت کرد. در حال حاضر آنطور که تعمیرکاران در سایتهای ارایه خدمات اعلام کردهاند،
هزینه سرویس یک کولر از 500 هزار تومان شروع میشود.
تعویض تسمه هم از 200 هزار تومان است و برای تعویض کفی هم باید بین 800 تا یک میلیون و 200 هزار تومان پول بدهید.