تاثیر امید در سلامت روان

بهداشت نیوز شنبه 30 فروردین 1404 - 20:51

به گزارش بهداشت نیوز، به مناسبت هفته سلامت دکتر حمیده صمدی مدیر مرکز مشاوره دانشگاه در گفتگو با مفدا، ضمن طرح این پرسش که " چه چیزی امید را تعریف می‌کند "؟ اظهار کرد: بر اساس «‌نظریه‌ی امید» که توسط روانشناس مثبت گرا، چارلز اشنایدر (Charles Snyder) و همکارانش تدوین شده، امید به افراد " اراده، عزم و احساس توانمندی " می‌دهد و سبب رسیدن آنها به اهدافشان می شود.

وی، از تأثیر امید و امیدواری بر سلامت روان جوانان هم به عنوان یک مقوله مهم یاد کرد و افزود: داشتن امید باعث می‌شود که فرد با مشکلات زندگی بیشتر و بهتر مقابله نموده و تمایل بیشتری به رفتارهای سالم از خود نشان ‌دهد ( بهبود رفاه نیز با امید همراه است )، همچنین افسردگی و رویدادهای منفی زندگی برای کسانی که امیدوارتر هستند، شدت کمتری دارد و در واقع داشتن امید یک عامل بازدارنده در برابر خودکشی، افکار منفی و خود تحقیری است؛ چرا که یک فرد امیدوار تمایل بیشتری به رفتارهای سالم از خود نشان می‌دهد.

دکتر صمدی در خصوص راهکار های پرورش امید و کاهش اضطراب هم گفت: افراد مضطرب و نا امید باید روی نقاط قوت خود تمرکز کنند، چون استفاده از نقاط قوت، باعث می‌شود حس امید و انعطاف‌پذیری فرد بیشتر شود. به عنوان مثال: اگر به طور طبیعی خلاق هستید، به این فکر کنید که چگونه می‌توانید از این قدرت برای غلبه بر مشکلات در زندگی و حرکت رو به جلو استفاده کنید. اگر ارتباط با دیگران یکی از نقاط قوت شماست، با دوستان و عزیزان‌تان تماس بگیرید تا امید و احساسات مثبت ایجاد کنید. تکیه کردن به نقاط قوت شخصی، این اطمینان را به ما می‌دهد که بتوانیم از هر چیزی که سر راهمان قرار می‌گیرد عبور کنیم.

شکرگزاری را تمرین کنید

دکترای تخصصی روانشناسی، از مقوله‌ی شکرگزاری به عنوان یکی از راهکارهای امید بخش یاد کرد و افزود: تحقیقات مرتبط با شکرگزاری نشان می‌دهد که صبوری بیشتر یا بخشش خود و دیگران در ایجاد امید به آینده، مؤثرتر است. در این راستا فرد بهتر است از یک دفترچه استفاده نموده و در آن چیزهای کوچک و بزرگی را که هر روز به خاطر آن‌ها سپاسگزار است را فهرست کند، همچنین در پایان هر روز به سه موردی که به خاطرشان شکرگزار است، فکر کند.

وی اضافه کرد: برای حفظ امید باید افکار منفی را از خود دور کرد و وقتی احساس ترس یا ناامیدی می‌کنید، سعی کنید آنچه را که شما را می‌ترساند در نظر بگیرید و به گونه‌ای دیگر به آن نگاه کنید. همچنین روی نقاط قوت خود تمرکز و افکار منفی را به سمت توانمندی‌های‌تان هدایت کنید.

دکتر صمدی، بر محدود ساختن قرار گیری در معرض رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی هم تأکید کرد و گفت: هم پوشش خبری و هم رسانه‌های اجتماعی می‌توانند تأثیرات منفی بر امید و سلامت روان ما داشته باشند. اخبار تمایل دارند بر ترسناک‌ترین و هیجان‌انگیزترین جنبه‌های اتفاقی که می‌افتد تمرکز کنند و این می‌تواند ما را آسیب‌پذیرتر کنند. لذا افراد سعی کنند بیشتر با افراد امیدوار و خوش‌بین وقت بگذرانند و با توجه به نظریه‌ی «سرایت عاطفی» وقتی اطراف خود را با افرادی که امیدوار و مثبت هستند احاطه می‌کنیم، به احتمال زیاد خودمان هم چنین احساسی خواهیم داشت. تحقیقات هم نشان می‌دهند که ما می‌توانیم احساسات مثبت و منفی دیگران را جذب کنیم، پس دوستان خود را عاقلانه انتخاب کنید.

دکترای تخصصی روانشناسی تأکید کرد: داشتن امید علاوه بر بهبود سلامت روان، موجب اصلاح اختلالات مربوط به اضطراب و تروما است و در این راستا میتوان به یک مطالعه در سال ٢۰٢۰ به رهبری متیو گالاگر (Matthew Gallagher) دانشیار روانشناسی بالینی در دانشگاه هیوستون، اشاره کرد که به ارتباط بین امید و درمان سلامت روان برای اضطراب پرداخته است. گالاگر و تیمش بررسی کردند که چگونه این احساس بر بهبودی ٢٢٣ بزرگسالی که تحت درمان اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال هراس، اختلال اضطراب فراگیر و اختلال وسواس فکری-اجباری با استفاده از درمان شناختی رفتاری (CBT) بودند، تأثیر دارد. گالاگر می‌گوید: «امید یک عنصر مشترک و یک راه حل قوی برای بهبودی حال روحی افراد است» ، همچنین امید همراه با خوش‌بینی و حمایت اجتماعی، با کاهش علائم آسیب پس از قرار گرفتن در شرایط بحران همراه است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به طور خلاصه، امید و سلامت روان پیوندی ناگسستنی دارند و ما می‌توانیم هر دو را با انجام اقدامات کوچک و روزانه تقویت کنیم. تقویت هردو گزینه فوق کمک می‌کند که با آسودگی بیشتری در مسیرهای پر فراز و نشیب حرکت و پیشرفت کنیم.

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.