به گزارش خبرنگار مهر، قطعی برق و خاموشی چاههای کشاورزی سال گذشته منجر به کاهش ۳۰ درصدی تولید محصولات کشاورزی شد.
این خاموشی در دو مرحله برای این چاهها اتفاق میافتد؛ نخستین خاموشی مربوط به قطع برق چاههای آب کشاورزی بوده و دومین خاموشی مربوط به قطعی برق خانگی روستای مربوطه میشد، زیرا برق انشعابی چاههای آب کشاورزی از شبکه برق روستایی نشأت میگیرد.
علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران کشور درباره وضعیت خاموشی چاههای آب کشاورزی در سال جاری به خبرنگار مهر گفت: در نیمه دوم سال گذشته خاموشی برق چاههای آب کشاورزی از ساعت ۱۶ آغاز و تا ساعت ۲۱ ادامه داشت. این امر منجر به کاهش ۳۰ درصدی کشت محصولات کشاورزی شد.
وی افزود: بر اساس پیگیریهایی که تشکلهای کشاورزی انجام دادند رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی طی سفری که به استان گلستان داشت، اعلام کرد امروز یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ وزیر نیرو مهمان مجلس است و موضوع تأمین برق چاههای آب کشاورزی پیگیری میشود.
وی ادامه داد: رئیس کمیسیون کشاورزی تاکید کرد تمام تلاش این کمیسیون این است که خاموشی برای چاههای آب کشاورزی اتفاق نیفتد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران تصریح کرد: خاموشی در استانهای گرمسیر که کشت را آغاز کردهاند در حال اعمال است و برای سایر استانها که کشت خود را آغاز نکردهاند فعلاً اعمال نشده است.
ایمانی با بیان این که چاههای آب کشاورزی هرمزگان در حال حاضر همچون سال گذشته دچار قطعی برق هستند، اظهار کرد: ضرر و زیان این خاموشیها برای بخش کشاورزی از دو بعد باید مورد بررسی قرار گیرد؛ نخست، بر اساس ۵ ساعت خاموشی چاهها (طبق برنامهای که برای آنها تصمیمگیری شده است) و ۲ ساعت خاموشی برق خانگی به دلیل اتصال برق چاههای آب کشاورزی به شبکه برق روستایی.
وی تاکید کرد: در عمل چاههای آب یکسوم زمان خود را از دست میدهند و به همین نسبت روی کشت آنها تأثیر منفی میگذارد. یعنی یکسوم محصولات یک هکتار زمین کشاورزی از بین میرود.
وی ادامه داد: علاوه بر تأثیر منفی خاموشیها در امر کشتهایی که برای آنها یک سال زحمت کشیده شده است، در ادامه هزینه کرد بخش کشاورزی را برای تعمیر چاهها دوچندان میکند.
وی اظهار کرد: خاموشی چاهها به الکتروموتور، تابلوی برق و خود چاهها که عموماً ماسهای هستند، ضرر مستمر رسانده و بهره بردار باید ۴ تا ۵ میلیارد تومان هزینه کند تا چاهها را دوباره احیا کنند.
ایمانی گفت: در واقع این موارد خسارتهای پنهانی است که به کشاورزی تحمیل میشود.
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران در پایان پیشنهاد داد: اگر وزارت متولی قادر به تأمین برق مورد نیاز کشاورزی نیست به استانها اعلام کند تا روزانه یک منطقه برق نداشته باشند؛ این روند به جای روزی چند ساعت خاموشی، به هفتهای یک بار با مدت زمان طولانیتر تبدیل شده و خسارتهای جانبی را کاهش میدهد.