خبرگزاری مهر- گروه استانها: آذربایجانغربی، یکی از استانهای مستعد کشاورزی در ایران، طی سالهای اخیر توانسته در حوزه تولید محصولات استراتژیک بهویژه گندم به موفقیتهای چشمگیری دست یابد با توجه به شرایط اقلیمی، منابع آبی محدود و تغییرات در الگوهای بارشی این استان همواره با چالشهای متعددی روبهرو بوده است.
با وجود این مشکلات، تلاشهای گستردهای از سوی سازمان جهاد کشاورزی و کشاورزان منطقه برای بهبود شرایط کشت و افزایش تولید محصولات صورت گرفته است حمایتهای دولت ارائه تسهیلات مناسب و بهرهگیری از تکنیکهای نوین کشاورزی نقش مؤثری در ارتقای بهرهوری و دستیابی به این دستاوردهای بزرگ داشتهاند.
گندم به عنوان یکی از اساسیترین محصولات کشاورزی، نقش تعیینکنندهای در تأمین امنیت غذایی کشور دارد، امروز روز ملی گندم و نان نامگذاری شده است، البته این نه یک مناسبت بلکه فرصتیست برای تمرکز دوباره بر سیاستهایی که امنیت غذایی را تضمین میکنند.
۵۰ درصد اراضی کشاورزی آذربایجان غربی زیر کشت غلات و گندم قرار دارد
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه در حال حاضر ۵۰ درصد اراضی کشاورزی استان زیر کشت غلات به خصوص گندم قرار دارد، گفت: در حال حاضر ۱۷ درصد اراضی دنیا زیر کشت گندم قرار دارد، این میزان در کشور و استان آذربایجان غربی ۵۰ درصد را شامل میشود که نشان دهنده اهمیت توجه به موضوع گندم است.
علی دیانتی ظهر یکشنبه در همایش بزرگداشت روز ملی گندم و نان در استان با بیان اینکه از ۸۴۲ هزار و ۱۲۶ هکتار اراضی کشاورزی استان ۴۰۸ هزار تن زیر کشت گندم، ۴۵۰ هزار تن زیر کشت غلات و ۴۵ هزار هکتار زیر کشت جو قرار دارد، افزود: این میزان ۵۰ درصد از اراضی استان را در بر میگیرد.
وی با بیان اینکه در دو سال اخیر بیش از یک میلیون تن گندم در استان تولید شده است، گفت: ۶۸۲ هزار و ۵۰۰ تن گندم در سال ۱۴۰۲ و بیش از ۶۷۵ هزار تن گندم سال گذشته در استان تولید شده است، اظهار کرد: در دو سال اخیر به خصوص سال گذشته استان آذربایجان غربی در زمینه تولید گندم رتبه ۵ کشوری را کسب کرده است.
وی تاکید کرد: اگر امسال بر اساس پیش بینیهای هواشناسی طی اردیبهشت و خردادماه بارشهای نرمال داشته باشیم امسال هم میتوان به پایداری در زمینه تولید گندم امیدوار بود اما تاکنون ۱۶۴ میلیمتر بارندگی داشتیم که ۳۳ درصد کاهش نشان میدهد.
سرانه مصرف آرد در کشور ۱۶۰ کیلوگرم است
دیانتی با اشاره به اهمیت امنیت غذایی در کشور و استان گفت: هم اکنون ۴۰ درصد انرژی و پروتیین در کشور را از گندم تأمین میکنیم که نشان از اهمیت این محصول استراتژیک در حوزه امنیت غذایی است.
سرپرست جهاد کشاورزی آذربایجان غربی سرانه مصرف گندم در دنیا را ۶۰ الی ۶۳ کیلوگرم عنوان و اضافه کرد: این میزان در کشور ۱۶۰ کیلوگرم است که این آمار نیز نشان از اهمیت بالای توجه به تولید به خصوص تولید سالم گندم در کشور و استان است.
دیانتی شرط پایداری در تولید به خصوص محصولات کشاورزی را حفاظت از منابع آبی و خاکی دانست و گفت: با توجه به تغییر اقلیم و کاهش بارشها و نیز محدودیتهای منابع آبی در استان به خصوص به دلیل خشک شدن دریاچه ارومیه باید افزایش تولید با نگاه حفاظتی به منابع صورت گیرد.
وی با تاکید بر توجه به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با توجه به نامگذاری شعار سال توسط مقام معظم رهبری گفت: اهمیت سرمایه گذاری در تولید به خصوص در بخش خاک برای تولید محصول سالم از توجه به سایر منابع حتی آب بالاتر است و باید این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
دیانتی با بیان اینکه طی سالهای گذشته چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی سرمایه گذاری خوبی برای تولید و مراقبت از منابع تولیدی استان اقدامات قابل توجهی صورت نگرفته است، گفت: با توجه به ناتراژی انرژی در کشور باید تأمین انرژی در واحدهای تولیدی به خصوص بخش کشاورزی مورد توجه ویژه باشد.
تشکیل ستاد گیاه پزشکی و پایش هوایی محصولات کشاورزی در آذربایجان غربی
وی در خصوص تنوع و تأمین ارقام گندم بر اساس پتانسیل و ظرفیتهای آبی و خاکی هر منطقه در استان گفت: در این زمینه اقدامات خوبی توسط مرکز تحقیقات بخش کشاورزی صورت گرفته و آموزشهای لازم نیز انجام شده و این اقدامات باید با رصد و پیگیریهای مستمر تداوم داشته باشد.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی از انجام ۸۵ هزار هکتار مبارزه با علفهای هرز و ۶۵ هزار هکتار مبارزه با آفات گندم به خصوص سن در استان خبر داد و گفت: بر اساس پیش بینیهای هواشناسی تا خردادماه زمینه افزایش بیماریهای قارچی به خصوص زنگ زرد در مزارع گندم زیاد است باید مبارزه با آفات محصولات کشاورزی به خصوص گندم به صورت ویژه پیگیری شود.
دیانتی با اشاه به تشکیل ستاد گیاه پزشکی در استان برای مبازره با آفات غلات و گندم گفت: با توجه به کمبود نیروی انسانی باید در این زمینه از علم و دانش روز بهره برد و تولیدات باید دانش محوز باشد و در زمینه تولید و مبارزه با آفات نیز از علم روز استفاده کنیم.
وی همچنین از راه اندازی مرکز پایش هوایی محصولات کشاورزی در استان هم خبر داد و اضافه کرد: برای رصد، شناسایی و سرعت عمل برای حل مشکلات و بحرانهای احتمالی در حوزه جغرافیایی و سرزمینی این مرکز پایش هوایی راه اندازی میشود.
دیانتی در ادامه با توجه به سیاست افزایش جمعیت و ضرورت امنیت غذایی افزایش عملکرد در دیمزار، افزایش تراکم کشت در اراضی آبی با توجه به منابع آبی موجود، کاهش ضایعات و زایدات محصولات کشاورزی از زمان برداشت تا مصرف و توسعه کشت گلخانهای را از چهار محور مهم و اساسی در بخش کشاورزی عنوان کرد.
روزانه بیش از ۹ میلیون قرص انواع نان در نانواییهای آذربایجان غربی پخت میشود
معاون اداری و مالی اداره کل غله و خدمات بازرگانی آذربایجانغربی گفت: در سال گذشته روزانه بیش از ۹ میلیون قرص نان از انواع نان لواش، بربری، سنگک توسط چهار هزار و ۷۶۱ واحد نانوایی و توسط نانوایان در استان پخت و تحویل شهروندان شده است.
عبدالوهاب تیمورزاده دیگر سخنران همایش روز ملی گندم و نان و تجلیل از فعالان زنجیره تولید نان در استان، اظهار کرد: در سال گذشته ۶۷۴ میلیارد تومان یارانه دولتی به حساب نانوایان واریز شده است.
وی ادامه داد: در ۴۹ مرکز شامل مراکز خرید مباشر، سیلوهای ملکی و بخش خصوصی و کارخانجات آرد با ظرفیت بیش از یک میلیون تن و توسط ۵۴ هزار و ۹۶۰ گندم کار معادل ۶۷۵ هزار تن گندم به ارزش ۱۱ هزار و ۹۵۹ میلیارد تومان تحویل مراکز خرید شده است.
تیمورزاده تاکید کرد: روزانه ۱۵۶ هزار و ۵۳۷ عدد قرص نان بربری، ۱۴۰ هزار قرص نان روغنی، ۱۵۸ هزار و ۷۱۱ قرص نان سنگگ و سه میلیون و ۳۸۴ قرص نان لواش در سطح نانواییهای استان پخت و بین مردم توزیع میشود.
معاون اداری و مالی اداره کل غله و خدمات بازرگانی آذربایجان غربی میزان خرید و ذخیره سازی آرد در استان طی سال گذشته را ۶۷۵ هزار و ۲۱۴ هزار تن اعلام کرد و افزود: در زمینه خرید گندم با کاهش یک درصدی سال گذشته رتبه ۷ کشوری را استان کسب کرده است.
آذربایجان غربی ظرفیت ذخیره سازی بالای یک میلیون تن گندم را دارد
تیمورزاده بوکان با ۸۸ هزار و ۹۲ تن، ارومیه با ۷۸ هزار و ۵۰۰ تن و میاندوآب با ۷۸ هزار و ۹۲ تن به ترتیب در زمینه خرید گندم رتبههای اول تا سوم را طی سال گذشته به خود اختصاص دادهاند.
وی ظرفیت ذخیره سازی سیلوهای استان را بالای یک میلیون تن اعلام اضافه کرد: از این میزان ۱۵۷ هزار تن ظرفیت سیلوهای بخش دولتی، ۴۲۰ هزار تن ظرفیت سیلوهای بخش خصوصی و ۴۵۷ هزار تن ظرفیت ذخیره سازی کارخانجات آرد سازی استان است.
تیمورزاده تعداد نانوایی با آرد نوع یک را سه هزار و ۲۴۴ واحد، نوع دو را ۲ هزار و ۶۴۹ واحد و تعداد واحدهای آزاد پز را نیز ۲۱۲ واحد عنوان کرد و افزود: سرانه مصرف کل استان با توجه به جمعیت ۹ کیلو و ۵۳۰ گرم است.
افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت گندم و نان تضمین کننده پایداری تولید این محصول استراتژیک است
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: افزایش آگاهی عمومی درباره اهمیت موضوع گندم و نان به عنوان قوت اصلی مردم، به پایداری این حوزه کمک میکند.
حجت الاسلام بهنام دلریش در همایش روز ملی گندم و نان در ارومیه افزود: سی و یکم فروردین به عنوان روز گندم و نان، بر اهمیت این کالای اساسی و زحمات کشاورزان تأکید دارد.
حجت الاسلام دلریش تصریح کرد: نیاز است در جلسات و کارگروههای مختلف که در حوزه آرد و نان برگزار میشود، جایگاه و نقش اساسی این محصول استراتژیک در زندگی مردم و مطالبات کشاورزان بررسی و تبیین شود.
وی در ادامه از همه کسانی که در امر تهیه و تولید نان در استان وظایفی دارند تقدیر و بر لزوم توجه به تولید و خرید گندم با کیفیت در جهت تأمین امنیت غذایی مردم تاکید کرد.