متا استفاده از کتاب‌ها در آموزش هوش مصنوعی را توجیه کرد: ارزش اقتصادی ندارند

دیجیاتو یکشنبه 31 فروردین 1404 - 17:32
متا می‌گوید کتاب‌ها به‌تنهایی تأثیر خاصی بر بهبود عملکرد مدل‌های هوش مصنوعی ندارند و از این نظر فاقد ارزش اقتصادی هستند. The post متا استفاده از کتاب‌ها در آموزش هوش مصنوعی را توجیه کرد: ارزش اقتصادی ندارند appeared first on دیجیاتو.

نویسندگان از متا به‌دلیل استفاده غیرمجاز از آثارشان شکایت کرده‌اند. از آن سو نیز متا ادعا می‌کند استفاده از کتاب‌های دارای حق نشر برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی مشکلی ندارد؛ زیرا این کتاب‌ها «ارزش اقتصادی» ندارند.

براساس گزارش‌ها، دفاعیه متا برابر اتهام استفاده غیرقانونی از مطالب دارای حق نشر برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی واکنش‌های بسیاری در پی داشته است.

شکایت نویسندگان از متا به‌دلیل استفاده از آثار دارای حق نشر

در پرونده‌ای که با عنوان «ریچارد کادری و دیگران علیه پلتفرم‌های متا» در جریان است، گروهی از نویسندگان برجسته مانند «اندرو شان گریر»، برنده جایزه پولیتزر، و «تا-نهیسی کوتس»، برنده جایزه کتاب ملی آمریکا، از متا شکایت کرده‌اند. این نویسندگان مدعی‌اند متا غیرقانونی کتاب‌های زیادی را از کتابخانه‌های آنلاین غیرمجاز مانند «LibGen» استخراج و از آنها برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی خود استفاده کرده است. 

شکایت نویسندگان از متا به‌دلیل استفاده از آثار دارای حق نشر

متا در دفاع از خود اعلام کرده استفاده از این کتاب‌ها با عنوان «استفاده منصفانه» انجام شده؛ بنابراین اقدام این شرکت غیرقانونی نبوده است.

دفاعیات متا به همینجا ختم نمی‌شود. وکلای این شرکت ادعا کرده‌اند این کتاب‌ها در قالب مواد آموزشی برای ارتقای هوش مصنوعی هیچ ارزش اقتصادی ندارند. متا با استناد به نظر کارشناس، می‌گوید یک کتاب به‌تنهایی تأثیر زیادی بر عملکرد مدل‌های هوش مصنوعی این شرکت نداشته و اثر آن کمتر از 0.06 درصد است که از نظر فنی ناچیز در نظر گرفته می‌شود؛ به همین دلیل، متا می‌گوید نیازی به پرداخت هزینه به نویسندگان برای استفاده از آثارشان نیست؛ زیرا این آثار هیچ ارزشی برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی ندارند.

این استدلال‌ها به‌وضوح نشان‌دهنده منطق متناقضی است که متا و بسیاری از شرکت‌های دیگر در صنعت هوش مصنوعی در پیش گرفته‌اند. از یک سو، این شرکت‌ها ادعا می‌کنند محتوای انسانی که برای آموزش استفاده می‌شود، ارزش اقتصادی چندانی ندارد؛ بنابراین نمی‌توان از آنها به‌عنوان داده‌های آموزشی با ارزش اقتصادی یاد کرد. از سوی دیگر، همین محتواها غیرمستقیم برای ساخت مدل‌های هوش مصنوعی پیچیده و پیشرفته‌ای استفاده می‌شوند که می‌توانند در آینده تأثیرات گسترده‌ای در دنیای فناوری و حتی حل بحران‌های جهانی مانند تغییرات اقلیمی داشته باشند.

این برخورد با محتواهای دارای حق نشر و تلاش برای کاهش ارزش اقتصادی آنها، نشانه‌ای از چالش‌های جدیدی است که صنایع تکنولوژی و هوش مصنوعی با آن مواجه‌اند. این‌ روند در شرایطی ادامه دارد که هنوز مشخص نیست چه تدابیری برای تضمین حقوق نویسندگان و محتوای ساخت انسان در این صنعت اتخاذ خواهد شد.

منبع خبر "دیجیاتو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.