امضای کری و زیباکلام پای مذاکرات جدید!
روزنامه جوان نوشت:
صادق زیباکلام از ایران و جان کری از امریکا در اظهاراتی ویرانگر علیه ایران، امضای تازه خود را پای مذاکرات فعلی زدند. زیباکلام که هیچ یک از جریانهای سیاسی کشور حتی جریان اصلاحات چندان او و نظریاتش را جدی نمیگیرند، در اظهار نظری عجیب مدعی شده جمهوری اسلامی ایران در اینکه حاضر شده با امریکای ترامپ مذاکره کند، تقاص رفتاری را میدهد که پیش از این با جیمی کارتر آزادیخواه و طرفدار حقوق بشر و اوبامای متمدن و فرهیخته کرد!
زیباکلام مدعی شده که اگر شرطبندی در جمهوری اسلامی مجاز بود، شرط میبست که درگیری بین ایران و امریکا رخ نخواهد داد و در عین حال گفته: «معتقدم جمهوری اسلامی در مذاکره با ترامپ تقاص گذشتههای خود را پس میدهد. تقاص رفتاری که با جیمی کارتر آزادیخواه و طرفدار حقوق بشر کرد. رفتاری که با اوبامای متمدن و فرهیخته کرد. رفتاری که با بایدن کرد. بایدنی که اهل یقهگیری و یقه کشی نبود و اکنون ایران تقاص آن رفتارها را پس میدهد. مذاکره با ترامپی که به هرحال رفتار او را میبینیم».
فارغ از اینکه هیچ عاقلی در تحلیل رفتارهای سیاسی که سیالیت گستردهای دارد و هر رفتار و نشانه و متغیری میتواند در نتیجه آنها مؤثر باشد، شرطبندی نمیکند، او اکنون خودش میداند که شرط بندی کند یا خیر و در عمل نشان داده، برای رفتارهای خود از جمهوری اسلامی اجازه نمیگیرد که در این فقره هم منتظر تجویز از جمهوری اسلامی باشد. اما از این نکته مضحک که بگذریم، آیا آنگونه که او ادعا میکند، رؤسای جمهور امریکا یعنی کارتر و اوباما و بایدن، آزادیخواه، متمدن و طرفدار حقوق بشر بودند؟ به نظر این گزاره از تجویز شرطبندی مضحکتر باشد.
فقط برای نمونه به چند رفتار متمدنانه و حقوق بشری آنها اشاره میکنیم تا روشن شود صادق در طرح ادعاهای خود یک کذاب است. یکی از اتفاقاتی که در دولت اوبامای متمدن رخ داد، ترغیب ناتو به حمله به لیبی بود که دولت امریکا رسماً فرماندهی این جنگ و حملات هوایی به لیبی که موجب کشته شدن تعداد بیشماری از مردم لیبی شد، برعهده داشت و با فروش ۶۰ میلیارد دلار تسلیحات نظامی به عربستان که تماماً در جنگ با یمن به کار گرفته شد، در کشتار مردم بیگناه این کشور نقش اساسی داشت. جیمی کارتر آزادیخواه و طرفدار حقوق بشر هم پس از شکست سنگین در صحرای طبس علیه نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران، در قالب پیمان کمپ دیوید و پایهگذار تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران بود، که آثار آن همچنان ادامه دارد.
فراتر از اینها در دولت اوبامای متمدن، دولت همسوی زیباکلام طی دوسال مذاکره، به معاهده برجام رسید، اما نه تنها به تعهدات خود در قالب آن عمل نکرد که بر دامنه تحریمها هم افزود. حال آنکه جمهوری اسلامی ایران متعهدانه به همه تعهدات خود عمل کرد. اما «امضای کری» نه تنها تضمین برجام نبود که بر بیاعتباری آن مهر تأیید زد. «جان کری»ای که اکنون به ترامپ توصیه میکند: «در حالی که برخی استدلال میکنند که اکنون زمان تمرکز بر یک توافق هستهای جدید است، ما باور داریم که امتیازات گستردهتر نیز قابل حصول هستند. توافق جدید میتواند و باید فراتر از مذاکرات قبلی برود.»
******
وقاحت وزیرخارجه ترامپ و درس عبرت برجام
روزنامه کیهان نوشت:
وزیرخارجه کسی که توافق برجام را زیر پا گذاشت و مُلغی اعلام کرد، حالا میگوید ;i اروپاییها باید برای اجرای مکانیسم ماشه علیه ایران تصمیم مهمی بگیرند.
مارکو روبیو وزیر خارجه ترامپ در پاریس گفت: «اروپاییها باید خیلی زود درباره بازگرداندن تحریمها (مکانیسم ماشه) تصمیم مهمی بگیرند، چون ایران بهوضوح به توافق فعلی پایبند نیست».
وی پس از گفتوگو با همتایان اروپاییاش، با بیان اینکه طرفهای اروپایی برجام باید درباره اجرای «مکانیسم ماشه» تصمیم بگیرند، افزود: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم تأکید کرده که ایران همچنان به سلاحهای هستهای نزدیک است».
اشاره طرفهای اروپایی به مکانیم ماشه در برجام در حالی است که سه عضو اروپایی خود نزدیک به سه سال ایران را سر دواندند و بدون اینکه به تعهد لغو تحریمها عمل کنند، وعده میدادند که مشکل را حل خواهند کرد. دولت آمریکا اوایل سال 1397 با امضای ترامپ، مدعی ابطال برجام شد و تعهد لغو تحریمها را زیر پا گذاشت.
اما برجام به قدری غلط و نامتوازن تنظیم شده بود که خروج یکطرفه آمریکا و بدعهدی تروئیکای اروپایی، برای آمنها هیچ هزینهای دربر نداشت. در این میان با وجود مرگ برجام از سوی طرف غربی، مکانیسم ماشه در متن این توافق بد، دستاویزی برای تهدید به احیای همه تحریمهای شورای امنیت از مسیر استفاده از سازوکار ماشه (اسنپبک) شده است.
مکانیسم ماشه اشاره به فرآیندی است که منجر به بازگشت فوری و خودکار تمامی تحریمها میشود و تا زمان انقضای برجام در ۲۶ مهرماه ۱۴۰۴ اعتبار دارد. معایب و منافذ عبرتآموز برجام موجب شده تا هیئت مذاکرهکننده ایرانی اینبار زیر با وعدهها و سرهمبندیهای ظرف آمریکایی نرود و تعهد و تضمین معتبر مطالبه کند.
******
یک ادعا درباره نظر مراجع نسبت به هتاکی تتلو
روزنامه شرق نوشت:
به گفته سخنگوی قوه قضائیه، حکم اعدام امیرحسین مقصدلو صادر شده است. حکم در دیوان عالی کشور در حال رسیدگی است و هنوز قطعیت آن اعلام نشده است. هرگونه اطلاعرسانی در این خصوص قبل از اینکه دیوان عالی کشور نظر خود را اعلام کند، قابل تأیید نیست. اما عاطفه حاذق، یکی از وکلای تتلو توضیحاتی را در قالب یک متن در اختیار روزنامه شرق جهت انتشار قرار داد. در متن پیام وکلای امیرحسین مقصودلو آمده است:
«در پى ابهام و تعابیر مختلف ایجاد شده در عموم در خصوص خبر سخنگوى محترم قوه قضاییه در رابطه با امیر تتلو در هفته ى گذشته وکلاى ایشان آقاى مجید نقشى و خانم عاطفه حاذق اعلام نمودند در آخرین مراجعه خود به شعبه رسیدگى کننده مورخ:١٤٠٤/٠١/٢٧ قاضى محترم شعبه دستور فرمودند جهت رفع ابهامات ذکر شده به صورت علنى اعلام گردد که قضات پرونده به تازگى وارد مرحله جدى رسیدگى قضایى شده و تاکنون هیچ تصمیم جدى اى در خصوص این پرونده اخذ نشده است.
ضمناً در پى اخبار گذشته مبنى بر درخواست کمک از مراجع عظام توسط وکلا، ایشان اعلام نمودند که مراجع عظام فارغ از فرد مرتکب ، اعمال شرح داده شده را مصداق سب النبی ندانسته و مستحق پذیرش توبه و استغفار تشخیص داده اند،
و در پایان نیز وکیل جدید امیر تتلو، خانم عاطفه حاذق نیز که پس از صدور حکم سب النبى وارد پرونده گردید خبر از درخواست تشکیل پرونده شخصیت براى وى به هدف تشخیص قصد و اراده و همچنین تفکیک رفتار هاى ارادى و غیر ارادى او نمود که در صورت لزوم اخبار آن متعاقباً به سمع و نظر عموم مردم خواهد رسید».
******
معنای ورود به مرحله کارشناسی
روزنامه هممیهن نوشت:
در پایان دور دوم مذاکرات ایران و ایالات متحده در رم، وزیر امورخارجه اعلام کرد: «در ادامه جلسه گذشته، اینبار هم روبهجلو بود. موفق شدیم در خصوص یکسری اصول و اهداف به تفاهم بهتری برسیم. از چهارشنبه مذاکرات فنی و کارشناسی در عمان آغاز خواهد شد. شنبه آینده در عمان کار کارشناسان را بررسی خواهیم کرد. هیچ گمانهزنی را تایید نمیکنم و بهتر است توجه نکنیم.»
گفتوگوهای سیاسی مثل اغلب موضوعات دیگر یک دستور کلی دارد و در صورت توافق درباره کلیات، وارد جزئیات و گفتوگوهای کارشناسی میشوند. البته، ورود به گفتوگوهای کارشناسی لزوماً به معنای رسیدن به توافق نهایی نیست؛ به این معناست که طرفین نسبت به چارچوب کلی، توافق کردهاند و امیدوارند که جزئیات آن نیز در گفتوگوهای کارشناسی تعیین شود. از این منظر میتوان گفت که چارچوب مورد نظر ایران که حفظ غنیسازی است حتماً مورد توافق بوده است؛ ولی جزئیات زیادی وجود دارد که میتوان نسبت به آنها توافق کرد یا گفتوگوها را پایان داد. البته و بهطور کلی، هنگامی که طرفین وارد مرحله گفتوگوهای کارشناسی میشوند؛ در این حالت نه حتی یک گام بلکه چند گام روبهجلو هستند و بازگشت هرکدام از طرفین از کلیات مورد توافق اولیه، ناقض اصول گفتوگوی سازنده است.
اخباری که جسته و گریخته از عدم موفقیت دور دوم این گفتوگوها و از منابع غیرمعتبر اعلام شد، بیش از هر چیز نشاندهنده وجود نیروهای مخالف و علاقه آنان به شکست است. متاسفانه در داخل کشور هم برخی عناصر ضدمردمی به هر طریقی خواهان جشن گرفتن برای شکست گفتوگوها هستند؛ همچنان که در اسرائیل هم عدهای دنبال شنیدن چنین خبری هستند. ولی آنچه که تاکنون شاهد آن بودهایم، التزام نهادهای اصلی قدرت در دو کشور برای حلوفصل اختلافات بدون توسل به زور است.
نکته مهمی که ممکن است در همین هفته رخ دهد، اقدام به مذاکرات مستقیم است. به این دلیل که با ورود به مرحله کارشناسی ادامه گفتوگو بهصورت غیرمستقیم نه مفید و ممکن و نه منطقی است. مفید نیست؛ چون جزئیات موضوعات کارشناسی قابل انتقال دقیق از طریق واسطه نیست و زمان زیادی را تلف میکند و کاری خستهکننده خواهد بود. پیشتر هم همین فرآیند پس از گفتوگوهای غیرمستقیم انجام و در نهایت تبدیل به مستقیم شد.
منطقی هم نیست؛ چون هنگامی که به مرحله کارشناسی میرسیم یعنی در مورد کلیات توافق اجمالی کردهایم و این حالت، منع ناشی از نبود اعتماد برای گفتوگوی مستقیم را برمیدارد. بهعلاوه، افراد ناظر و حتی مذاکرهکنندگان نیز چنین منعی را نمیتوانند هضم کنند. پس انتظار عمومی از نشست سوم این است که نهتنها یک گام در محتوا پیش برویم؛ بلکه امیدواریم شاهد یک تحول در شکل و صورت مذاکرات هم باشیم.
******
پیشنهادی عجیب برای دعوت ویتکاف به تهران
سایت عصر ایران نوشت:
مذاکرات ایران و امریکا از ایستگاه رم ایتالیا هم گذشت و حالا در انتظار نشست ها و دیدارهای بعدی است.
اول - باید از افتادن در بازی جا و مکان خودداری کرد. از سوی دیگر، بخشی از انرژی و وقت و توان مذاکرات به جای مذاکره، به رایزنی درباره محل مذاکره اختصاص می یافت و به جای نتیجه مذاکرات، جابجایی از این شهر به شهر دیگر با هدف ارائه دستاورد تحمیل محل مذاکره به طرف مقابل.
وقتی روحانی در سال 92 به پیروزی رسید و ظریف رهبری مذاکرات را به دست گرفت به این بازی بیهوده پایان داد و با تعیین یک محل ثابت برای مذاکرات در هر دوره ( قبل و بعد از توافق موقت) تمرکز به اصل مذاکرات منتقل شد.
دوم - چرا محل مذاکرات، تهران نباشد؟
می توان مذاکرات ایران و امریکا با میانجیگیری عمان را تهران تعیین کرد. این کار چند حسن دارد.
1- تعیین تهران، اقدامی به نشانه حسن نیت از سوی ایران برای دست یابی به مذاکرات است.
2- اعضای هیات امریکایی به ریاست ویتکاف (نماینده ترامپ) به تهران می آیند و با واقعیت های ایران و جامعه ایرانی فراتر از دروغ پردازی ها و اغراق ها و بزرگنمایی ها آشنا خواهند شد. این خود یکی از بزرگترین اقدامات برای مقابله با ایران هراسی است.
3- اگر یک طرف مذاکره، همزمان میزبان هم باشد قطعا به صورت طبیعی، از توانایی و ابزارهای بیشتری در مذاکرات برخوردار خواهد شد.
******
واکنش آذری جهرمی به بیانیه رضا پهلوی
وزیر ارتباطات سابق در کانال تلگرامی خودش به بیانیه ای که رضا پهلوی در مورد مذاکرات منتشر کرده بود واکنش نشان داد.
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات دولت دوازدهم، در واکنش به بیانیه ای که رضا پهلوی در مورد مذاکرات بین ایران و آمریکا منتشر کرده بود، درکانال تلگرامی خود نوشت:
«رضا پهلوی، با انتشار بیانیهای مطبوعاتی، از دولت آمریکا و متحدانش خواسته است که برای سرنگونی حکومت ایران [و امید به استقرار خانواده ایشان به عنوان خاندان سلطنتی ایران در راس امور]، به سیاست فشار حداکثری و تشدید تحریمها ادامه داده و از مذاکره و توافق خودداری کنند.
ناگفته پیداست که قربانی اصلی سیاست فشار حداکثری و تحریمها، مردم شریف ایران هستند، هر چند ممکن است برای حاکمیت ایران هم مضّاری داشته باشد.
بعید است حتی معتقدین به نظام سلطنتی یا به عبارتی سلطنت طلبان هم، استمداد تداوم اعمال فشار بر زندگی و معیشت مردم ایران از دولتهای اجنبی، به امید دستیابی خانواده ایشان به قدرت را شرافتمندانه بدانند!
از سویی ماجرای زلنسکی هم نشان داد که امثال این نامهها، احتمالا چه سرانجامی دارند».
******
ادعای خبرساز نیویورک تایمز درباره پیشنهاد هستهای ایران به آمریکا
سایت جماران نوشت:
روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی تازه از محتوای دومین دور مذاکرات دیپلماتیک میان ایران و ایالات متحده که روز شنبه در رم برگزار شد، مدعی شده است که ایران پیشنهادی برای راهاندازی یک پروژهٔ مشترک با مشارکت آمریکا و یک کشور ثالث – نظیر عربستان سعودی – برای ادارهٔ تأسیسات غنیسازی هستهای خود مطرح کرده است. هدف از این پیشنهاد، ایجاد مدلی جدید از همکاری با نظارت چندجانبه عنوان شده که میتواند زمینهساز توافقی متفاوت نسبت به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ (برجام) باشد.
این روزنامه مینویسد که در پایان این مذاکرات، دو طرف بر سر دستورکاری برای پیشبرد گفتوگوها با شتاب بیشتر به توافق رسیدهاند. به گفته مقامات ایرانی، این مذاکرات برخلاف رویکردهای پیشین، نیازمند برچیدن زیرساختهای گستردهٔ هستهای ایران نخواهد بود.
فرزانه فصیحی، خبرنگار نیویورک تایمز نیز در همین رابطه نوشت: یکی از گزینههایی که ایران ارائه کرده، راهاندازی تأسیسات هستهای خود در یک سرمایهگذاری مشترک با آمریکا یا با کشور ثالثی مانند عربستان به عنوان لایه امنیتی اضافی برای اطمینان از اینکه برنامه هستهایاش برای اهداف صلحآمیز خواهد بود، است.
بر اساس گزارش نیویورکتایمز، مقامات ایرانی تأکید کردهاند که حاضر به برچیدن زیرساختهای هستهای خود که میلیاردها دلار برای آن سرمایهگذاری شده، نیستند. همچنین این رسانه به نقل از منابع مطلع آمریکایی مینویسد که استیو ویتکاف نیز در جلسات داخلی دولت آمریکا هشدار داده که اصرار بر برچیدن کامل این زیرساختها، احتمال دستیابی به توافق را تضعیف میکند.
یک مقام ارشد ایرانی نیز به نیویورکتایمز گفته است که ایران آمادگی دارد ذخایر اورانیوم غنیشدهٔ خود را به کشور ثالثی نظیر روسیه منتقل کند؛ اقدامی مشابه آنچه در آغاز اجرای برجام صورت گرفت. این مقام همچنین هشدار داده که ایران در حال حاضر به سطحی از غنیسازی ۶۰ درصدی دست یافته که در صورت تصمیم به تسلیحاتیکردن آن، برای ساخت بیش از شش بمب هستهای کافی خواهد بود.
******
شهرام دبیری به دنبال جانشینی پزشکیان؟!
سایت تابناک نوشت:
شهرام دبیری پس از برکناری از معاونت پارلمانی رئیس جمهور، ابتدا مدتی درنگ، اما به سرعت فعالیتهای جدیدی را شروع کرد. به نظر میرسد او کاندیدای احتمالی انتخابات میاندورهای مجلس از حوزه انتخابیه تبریز، اسکو و آذرشهر خواهد بود. این حوزه به دلیل انتخاب پزشکیان به ریاست جمهوری، اکنون با کسری یک نماینده مواجه است و نیاز به تکمیل تعداد نمایندگان دارد.
دبیری که سابقه عضویت در شورای شهر تبریز را دارد، در صورت احراز صلاحیت توسط شورای نگهبان، میتواند به رقیبی جدی برای دیگر نامزدها تبدیل شود. وی در ادوار گذشته، به دلایلی (از جمله احتمالاً حضور مسعود پزشکیان در رقابت های انتخاباتی مجلس) از کاندیداتوری برای بهارستان خودداری میکرد و علاقهای به این موضوع نشان نمیداد. اما اکنون با تغییر شرایط و روی کار آمدن پزشکیان، امیدوار است بتواند مسیر بازگشت به تهران را فراهم کند و البته این بار مقصدش بهارستان خواهد بود.
دبیری در صفحه اینستاگرام خود، عنوان «سابق» را به معاونت پارلمانی رئیسجمهور اضافه کرده و در پیامهای اخیرش، به اسماعیلی (معاون جدید پارلمانی رئیسجمهور) بابت سمت جدیدش تبریک گفته و همچنین پیام تبریکی برای پیروزی تیم تراکتورسازی برابر ملوان بندر انزلی، صادر کرده است. پیشتر نیز در پیامی برای پزشکیان در دولت آرزوی موفقیت کرده بود.
با توجه به تغییرات اخیر در قوانین انتخاباتی، احتمال دارد انتخابات میاندورهای مجلس در خرداد ۱۴۰۵ در پنج حوزه انتخابیه برگزار شود. در اسفندماه سال گذشته، ۱۷۶ داوطلب از تبریز، اسکو و آذرشهر برای جانشینی دکتر پزشکیان برای انتخابات میان دوره ای مجلس از تبریز تائید صلاحیت شدند که به دلیل مصوبه جدید مجلس، این انتخابات به سال ۱۴۰۵ موکول شد و طبیعتا ثبت نام ها و تائید صلاحیت ها نیز باید در زمان نزدیک به انتخابات، از نو انجام گیرد.
******
روایت سفیر ایران از پیام رهبری به رئیسجمهور روسیه و پاسخ پوتین
خبرگزاری مهر نوشت:
کاظم جلالی سفیر ایران در مسکو با اشاره به ابلاغ پیام مقام معظم رهبری به رئیسجمهور روسیه توسط وزیر امور خارجه کشورمان، گفت: «این پیام ابعاد مختلفی داشت و همانطور که آقای دکتر عراقچی گفتند این بود که روابط خود با دوستان را استمرار خواهیم بخشید و این روابط ربطی به مذاکرات و گفتگوهایمان نخواهد داشت».
وی درباره پاسخ پوتین، اظهار کرد: «مقام معظم رهبری در پیامشان به برخی از حوزهها اشاره کرده بودند و آقای پوتین هم به همان حوزهها اشاره کردند».
وی خاطرنشان کرد: «آقای پوتین در ملاقات با آقای عراقچی چندین بار تکرار کرد که رابطه ما با آمریکا، به رابطه با ایران ارتباطی نخواهد داشت، ما رابطه مان را بسیار مهم میدانیم، شراکت ما پیش از این نزدیک بود، اما با امضای معاهده جامع راهبردی، رابطه ما کاملاً راهبردی شده است و در همه حوزه باید روابطمان را گسترش بدهیم».
سفیر ایران در مسکو یادآور شد: «روز بعد (جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴) که با آقای لاوروف مذاکره داشتیم، وزیر امور خارجه روسیه هم گفت که آقای پوتین خیلی از مجموعه پیام و ملاقات، راضی بودند. فکر میکنم کاملاً این حالت گفتگو داشت».